MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΔημητριακάΑμάρανθος το λουλούδι που δεν μαραίνεται ποτέ! Ιδιότητες και χρήσεις

Αμάρανθος το λουλούδι που δεν μαραίνεται ποτέ! Ιδιότητες και χρήσεις

Αμάρανθος το λουλούδι που δεν μαραίνεται ποτέ! Ιδιότητες και χρήσεις
φώτο Αμάρανθος το λουλούδι που δεν μαραίνεται ποτέ!

Αμάρανθος το λουλούδι που δεν μαραίνεται ποτέ! Ιδιότητες και χρήσεις

Ο Αμάρανθος και τα οφέλη του για την υγεία

Tα τελευταία χρόνια υπάρχει μία στροφή σε προϊόντα, τα οποία ενώ ήταν γνωστά εδώ και αιώνες, αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος στην προτίμηση των καταναλωτών. Ο αμάρανθος λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας φαίνεται ότι θα πρέπει να μπαίνει πιο συχνά στο πιάτο μας.

Ο αμάρανθος είναι ένας πολύ μικρός σπόρος και θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα ψευδο-δημητριακό αφού δεν προέρχεται από τα δημητριακά όπως το σιτάρι ή τη σίκαλη, αλλά ανήκει περισσότερο στην οικογένεια της κινόα και του φαγόπυρου.
Δείτε Κινόα: Η τροφή που προστατεύει από καρδιακά, διαβήτη και άσθμα
και Φαγόπυρο ή μαυροσίταρο: Ο «μαύρος» θησαυρός

Αυτού του είδους οι σπόροι δεν περιέχουν γλουτένη αλλά μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και φυτικές ίνες που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Ο αμάρανθος μπορεί να είναι ένας μικροσκοπικός σπόρος αλλά

το όνομα του ελληνικό (ο ανθός που δεν μαραίνεται) και η δυναμή του τελικά μεγάλη. Στην Κεντρική Αμερική την εποχή των Αζτέκων, χρησιμοποιούσαν τον αμάρανθο για να ταΐσουν τα μωρά τους. Με αυτόν τρέφονταν και οι πολεμιστές για ενέργεια και αντοχή και σύμφωνα με τους ιστορικούς αποτελούσε το 80% της διατροφής τους.

Σήμερα υπάρχει στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής σε μορφή σπόρων ή σε αλεύρι.

Πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα συνδέουν την κατανάλωση σπόρων αμάρανθου με μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, του σωματικού βάρους, δεδομένα τα οποία προστατεύουν και προάγουν την υγιή λειτουργία της καρδιάς. Η αντιοξειδωτική του δράση και η έλλειψη γλουτένης τον καθιστούν υπερτροφή.

Ο αμάρανθος είναι πλούσιος σε λυσίνη, που δεν υπάρχει στα περισσότερα σιτηρά, ένα αμινοξύ το οποίο ενισχύει την ποιότητα πρωτεΐνης. Έχει λοιπόν τον άριστο συνδυασμό των βασικών αμινοξέων που απορροφάται καλύτερα από το έντερο.
Δείτε και Αμινοξέα: Τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών

Οι σπόροι του αμαράνθου περιέχουν σημαντικές ποσότητες

ασβεστίου (347mg σε μια κούπα σπόρων), μαγνήσιο (519 mg σε μια κούπα σπόρων) και σίδηρο, αλλά χωρίς γλουτένη, οπότε αποτελεί το νέο superfood. Δεν είναι τυχαίο που η NASA έχει συμπεριλάβει τους σπόρους του αμάρανθου στο διαιτολόγιο των αστροναυτών.

Σχετικά άγνωστο αν και είναι παλιό -είναι γνωστό δημητριακό εδώ και αιώνες καθώς μαζί με τα φασόλια και το καλαμπόκι, ήταν βασική τροφή των Ίνκας και των Αζτέκων- χρονολογείται μεταξύ του 6.700 π.κ.χ. – 5.000 π.κ.χ.. 

Παρ’ ό,τι οι καλλιέργειες για την εκμετάλλευση των σπόρων είναι ακόμα σχετικά μικρής έκτασης, θεωρείται ο καρπός του μέλλοντος. Στην πραγματικότητα, διάφορα είδη του αμάρανθου είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο. Υπάρχουν περίπου 70 γνωστές ποικιλίες. Μια από αυτές είναι τα γνωστά σε εμάς βλίτα.
Δείτε και Βλήτα ή βλίτα τα παρεξηγημένα: Χόρτα με μεγάλη διατροφική αξία

Διατροφική αξία /100 gr

Οι σπόροι του αμάρανθου φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και στη μείωση της χοληστερόλης. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, ο αμάρανθος είναι μία πλούσια πηγή βιοενεργών πεπτιδίων με αντιυπερτασικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Η εκτεταμένη επιστημονική έρευνα στην πρόληψη εμφάνισης στεφανιαίας νόσου έχει αποδείξει ότι μεταξύ των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά είναι η διατροφή. Με συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις είναι εφικτό να μειωθεί η χοληστερόλη οπότε να προληφθεί και η αθηροσκλήρωση.
Δείτε και Καρδιαγγειακά νοσήματα: Ποια είναι, Πρόληψη, Εναλλακτική Αντιμετώπιση

Η δέσμευση των χολικών οξέων έχει υποτεθεί πως είναι ο επικρατέστερος μηχανισμός με τον οποίο οι διαιτητικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Εκτός από τις ίνες, και άλλα συστατικά του αμάρανθου έχουν συσχετιστεί με υποχοληστερολαιμική δράση. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι ο αμάρανθος ανέστειλε την προκαλούμενη φλεγμονή σε μακροφάγα κύτταρα ανθρώπινου οργανισμού.

Οι σπόροι του αμάρανθου περιέχουν τοκοτριενόλες και ενώσεις σκουαλένιου, οι οποίες είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη βιοσύνθεση της χοληστερίνης.

Η χοληστερόλη των πρόδρομων ουσιών σκουαλένιο, λανοστερόλης και άλλες στερόλες, αντανακλά τη σύνθεση της χοληστερίνης, ενώ οι φυτικές στερόλες και χοληστανόλη, ενός μεταβολίτη της χοληστερόλης, αντανακλούν την αποτελεσματικότητα της απορρόφησης της χοληστερόλης σε φυσιολογικούς και υπερλιπιδαιμικούς πληθυσμούς.
Δείτε και Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο!!

Τα αντιοξειδωτικά του αμάρανθου προέρχονται από πολυφαινόλες, όπως η ισοκερσετίνη και η ρουτίνη και από τα φαινολικά οξέα, όπως το συριγγικό και το βανιλλικό οξύ, τα οποία όλα προσφέρουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Σε ένα δημοσίευμα του περιοδικού “Science” ο αμάρανθος χαρακτηρίστηκε ως

“το στιτάρι του μέλλοντος” και όχι τυχαία, αφού οι σπόροι του αμαράνθου περιέχουν έναν σημαντικό αναστολέα ενζύμου ο οποίος εμποδίζει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.

Ο αμάρανθος είναι μια καλή πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων – όπως και τα περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης και περιέχει βιταμίνη Ε σε ποσά παρόμοια με του ελαιολάδου.

Έρευνες δείχνουν πως ο αμάρανθος έχει και αποτελεσματικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες αφού τα έλαια του προστατεύουν την μεμβράνη των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη.
Δείτε και Οξειδωτικό Στρες: Τι είναι και πως να το αντιμετωπίσετε φυσικά.

Όταν προσθέτετε αλεύρι αμαράνθου σε ποσοστό 25% από την συνολική ποσότητα που χρειάζεται η συνταγή σας, εμπλουτίζετε και ενισχύετε την θρεπτική αξία και την γεύση των τροφών που φτιάχνετε.

Επειδή αυτό το αλεύρι δεν περιέχει γλουτένη, μόνο του δεν είναι το κατάλληλο για συνταγές που πρέπει να φουσκώσουν, γι’ αυτό συνήθως το αναμιγνύουμε μαζί με κάποιο άλλο αλεύρι. Επιπλέον το αλεύρι από αμάρανθο είναι κατάλληλο για να δένει σάλτσες, σούπες και βραστά.

Ιδέες και τρόποι χρήσης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσετε αυτό τον μικρό σπόρο. Καλό είναι να προηγηθεί το ξέβγαλμα και μούλιασμα του σε νερό για τουλάχιστον 8 ώρες προκειμένου να μαλακώσει.

Για μια γλυκιά κρέμα βράστε σε χαμηλή φωτιά 1 κούπα αμαράνθου σε 3 κούπες νερό ή γάλα ή γάλα καρύδας, ρυζιού, ή όποιο εσείς προτιμάτε, για 20-25 λεπτά ανακατεύνοντας συχνά. Στο τέλος προσθέστε κανέλα και μέλι ή στέβια, ξηρούς καρπούς, σταφίδες.
Δείτε και Όλα τα φυτικά γάλατα: Μάθε τα υπέρ και τα κατά

Γίνονται επίσης εξαιρετικές φύτρες. Μουλιάστε τους σπόρους για μισή ώρα σε καθαρό νερό και στην συνέχεια ξεπλύντε και στραγγίξτε τους. Μετά από 8 ώρες ξεπλύντε και στραγγίξτε τους πάλι. Αυτή διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να δείτε τους σπόρους να βγάζουν βλαστούς. Τότε είναι έτοιμοι να μπούν σε σαλάτες και σάντουιτς.
Δείτε και Καλλιεργούμε φύτρα – Το τρόφιμο της επιβίωσης

Μπορείτε να φτιάξετε μικρά ποπ – κορν βάζοντας στεγνούς σπόρους αμαράνθου σε μια κατσαρόλα με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σκεπασμένο το καπάκι. Σε μέτρια φωτιά μετά από λίγο θα αρχίσετε να ακούτε τις μικρές εκρήξεις των σπόρων. Όταν σταματήσουν αυτοί οι ήχοι το ποπ – κορν είναι έτοιμο.

Ανακατεύοντας λίγο αλεύρι αμαράνθου με αλεύρι καλαμποκιού, έχετε ένα μείγμα από πλήρεις πρωτεΐνες. Επίσης το μείγμα αλεύρι ρυζιού με αλεύρι αμαράνθου σε αναλογία 1/1 μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες.

Ο αμάρανθος μαγειρεύεται σαν δημητριακό.

Το αλεύρι του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψωμί, πίτες, μπισκότα, κέικ. Αναμείξτε το με αλεύρι από καλαμπόκι σε αναλογία 50 / 50. Το μείγμα που θα προκύψει έχει σκορ πρωτεϊνης 100. Χρησιμοποιήστε το ως πρωινό, σε σούπες, σε φαγητά κατσαρόλας ή ως εναλλακτική γαρνιτούρα αντί για πατάτα ή ρύζι.

Οι σπόροι του μαγειρεύονται σε νερό με αναλογία 1:2,5 σκέτοι ή αναμεμειγμένοι με ζωμό λαχανικών ή χυμό λαχανικών ή φρούτων για 20 λεπτά. Μπορείτε να προσθέσετε τζίντζερ, βότανα ή να τους αναμίξετε με όσπρια. Επίσης, δοκιμάστε το με μέλι και αποξηραμένα φρούτα στο πρωινό σας.

Πως τον μαγειρεύουμε

Ανακαλύψαμε ότι o αμάρανθος μπορεί να ψηθεί, να βράσει, να προστεθεί σε άλλα πιάτα, αφού είναι αρκετά ευέλικτο υλικό. Εδώ είναι μερικοί τρόποι:

• Ως δημητριακό πρωινού. Τον αφήνουμε να σιγοβράσει. Δίνει μία ευχάριστη γλυκιά γεύση, ενώ χυλώνει το πρωινό μας. Χρησιμοποιούμε μια αναλογία από 1 1/2 φλυτζάνια υγρού προς 1/2 φλιτζάνι αμάρανθου. Ρίχνουμε τον αμάρανθο και το νερό ή χυμό μήλου σε μια μικρή κατσαρόλα. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι, έτσι, ακάλυπτα, μέχρι να απορροφηθεί το νερό, για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε φρούτα, ξηρούς καρπούς, κανέλα και έχουμε ένα σούπερ πρωινό χωρίς γλουτένη, γεμάτο πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά.

• Ως σνακ. Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας σπόρους αμάρανθου, ανακατεύουμε μέχρι οι σπόροι να ανοίξουν. Τρώγονται ως σνακ ή τους ρίχνουμε από πάνω σε σούπες, σε σαλάτες και σε πιάτα λαχανικών. Πάντως με το αλεύρι του, που είναι φυσικά χωρίς γλουτένη (προσθέτοντας και κάποιο άλλο είδος αλευριού), μπορείτε να κάνετε σπιτικό ψωμί ή πιτούλες ή τηγανίτες. Έχετε υπόψη σας ότι το αλεύρι του χρησιμοποιείται σε όσες συνταγές δεν χρειάζονται «φούσκωμα».

• Σε συνδυασμό με άλλα δημητριακά. Όταν ψηθεί με άλλα δημητριακά, όπως με καστανό ρύζι, ο αμάρανθος προσθέτει μία γλυκύτητα στη γεύση. Χρησιμοποιούμε μια αναλογία 1/4 φλιτζανιού αμάρανθου προς 3/4 φλιτζάνι άλλων σιτηρών και μαγειρεύουμε ως συνήθως, δηλαδή 1 μέρος αμάρανθου με άλλα δημητριακά προς 2,5 μέρη νερό.

• Τον προσθέτουμε σε σούπες και βραστά. Ο αμάρανθος δημιουργεί μία ζελατίνη γι’ αυτό τον χρησιμοποιούμε για να «δέσουμε» τη σούπα. Δύο κουταλιές αρκούν για να την κάνουν πιο πυκνή.
Αμάρανθος το λουλούδι που δεν μαραίνεται ποτέ!


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια