MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΤροφή για ΣκέψηDéjà vu: Παιχνίδια μυαλού, πρόβλεψη του μέλλοντος ή κάτι άλλο;

Déjà vu: Παιχνίδια μυαλού, πρόβλεψη του μέλλοντος ή κάτι άλλο;

Déjà vu: Παιχνίδια μυαλού, πρόβλεψη του μέλλοντος ή κάτι άλλο;

Déjà vu: Παιχνίδια μυαλού, πρόβλεψη του μέλλοντος ή κάτι άλλο;

Ακόμη και οι πιο ορθολογιστές έχουν βιώσει αυτή την εμπειρία

Ενώ συνομιλείτε με τους φίλους σας ή έχετε επισκεφτεί ένα μέρος που δεν έχετε πάει ποτέ πριν, ξαφνικά σας κατακλύζει ένα συναίσθημα: έχετε βιώσει την ίδια ακριβώς στιγμή και πριν.

Η οικειότητα είναι συντριπτική, ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε να είστε καθόλου εξοικειωμένοι. Η αίσθηση γίνεται ισχυρότερη λίγο πριν υποχωρήσει, έπειτα εξαφανίζεται εντελώς, όλα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Είχατε προβλέψει το μέλλον;

Όλοι έχουμε βιώσει τέτοιες περιπτώσεις, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας. Είναι πολύ συνηθισμένο, να νιώθουμε ένα συναίσθημα, ή να βλέπουμε ένα μέρος και να νομίζουμε ότι έχουμε ξαναβρεθεί στην ίδια θέση. Γιατί όμως μας συμβαίνει αυτό;

Déjà vu (ντέζα βου) είναι ένας γαλλικός όρος που σημαίνει κυριολεκτικά

«έχω ήδη δει» και έχει αναφερθεί ότι εμφανίζονται στο 60-70% των ανθρώπων, συνήθως μεταξύ των ηλικιών 15 και 25. Το γεγονός ότι το déjà vu συμβαίνει τόσο τυχαία και γρήγορα-και σε άτομα χωρίς ιατρική πάθηση, το καθιστά δύσκολο να μελετηθεί, το πώς και το γιατί συμβαίνει το φαινόμενο είναι περισσότερο θεωρίες.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτή η απόκοσμη αίσθηση έχει αποδοθεί σε οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε: από παραφυσικές μέχρι και νευρολογικές διαταραχές. Οι ψυχαναλυτές μπορεί να το αποδώσουν σε ευσεβείς πόθους. Ορισμένοι ψυχίατροι αναφέρουν μια αναντιστοιχία στον εγκέφαλο που μας προκαλεί να μπερδεύουμε το παρόν για το παρελθόν.

Έτσι, τι είναι αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου déjà vu;

Μερικοί ερευνητές εικάζουν ότι το déjà vu συμβαίνει όταν υπάρχει αναντιστοιχία στον εγκέφαλο κατά τη διαρκή προσπάθειά του να δημιουργήσει ολόκληρες αντιλήψεις του κόσμου μας με πολύ περιορισμένα δεδομένα. Σκεφτείτε τη μνήμη σας: χρησιμοποιεί μικρά bits των αισθητηριακών πληροφοριών (για παράδειγμα μια γνώριμη μυρωδιά) για να φέρει στο προσκήνιο μια πολύ λεπτομερή ανάμνηση.

Το Déjà vu υποστηρίζεται να είναι κάποιο είδος «μπερδέματος» μεταξύ αισθητήριων δεδομένων εισόδου και δεδομένων εξόδου ανάκλησης της μνήμης. Αυτή η αόριστη θεωρία, όμως, δεν εξηγεί γιατί το επεισόδιο που βιώνουμε δεν είναι κατ ‘ανάγκη από ένα αληθινό γεγονός του παρελθόντος.

Μια διαφορετική αλλά σχετική θεωρία αναφέρει ότι το déjà vu είναι μια φευγαλέα δυσλειτουργία μεταξύ των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων κυκλωμάτων στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι πληροφορίες που παίρνουμε από το περιβάλλον μας μπορεί να «διαρρεύσουν» και λανθασμένα να κόψουν δρόμο από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη, παρακάμπτοντας τυπικούς αποθηκευτικούς μηχανισμούς μεταφοράς.

Όταν μια καινούρια στιγμή βιώνεται -η οποία είναι επί του παρόντος στη βραχυπρόθεσμη μας μνήμη, την νιώθεις σαν να βασίζεται από κάποια ανάμνηση από το μακρινό παρελθόν.

Μια παρόμοια θεωρία προτείνει ότι déjà vu είναι ένα σφάλμα στην αντίληψη του χρόνου.

Την ώρα που αντιλαμβανόμαστε μια στιγμή, οι αισθητηριακές πληροφορίες μπορεί ταυτόχρονα να δρομολογούν εκ νέου τη διαδρομή που ακολουθούν για τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση, προκαλώντας μια καθυστέρηση και, ίσως, και την ανησυχητική αίσθηση ότι έχουμε ξαναβιώσει την στιγμή πριν.

Ένα χαρακτηριστικό είναι κοινό σε όλες τις εμπειρίες déjà vu:

είμαστε απόλυτα συνειδητοί ότι συμβαίνουν, υπονοώντας ότι η συμμετοχή του συνόλου του εγκεφάλου δεν είναι απαραίτητη για την παραγωγή του φαινομένου. 

Ορισμένοι ειδικοί, εξηγούν ότι σχετίζεται με τον έσω κροταφικό λοβό που αφορά την μακροπρόθεσμη μνήμη, αφού βοηθάει τον ρινικό φλοιό που μας λέει αν κάτι που συμβαίνει μας είναι οικείο και τον ιππόκαμπο που συγκρατεί τις λεπτομέρειες των αναμνήσεων μας.

Πολλοί πιστεύουν ότι ένα στιγμιαίο λάθος στη συνεργασία μεταξύ του ιππόκαμπου και του ρινικού φλοιού προκαλεί το deja vu. Συχνά μπερδεύουμε εικόνες που έχουμε δει σε ταινίες ή συναισθήματα που έχουμε βιώσει με αυτά που βιώνουμε εκείνη τη στιγμή.

Ενώ η αιτία και ο ακριβής μηχανισμός του déjà vu παραμένει ένα μυστήριο, να μην ανησυχείτε όταν σας τυχαίνει, δεν σημαίνει πως κάτι ανησυχητικό συμβαίνει στην υγιεία ή τον εγκέφαλό σας. Στην πραγματικότητα, αφεθείτε στη στιγμή και εκτιμήστε την παράξενη αίσθηση που σας κατακλύζει. 

Εναλλακτικές απόψεις

Εναλλακτικές εξηγήσεις συνδέουν το déjà vu με τις προφητείες, με μνήμες από το παρελθόν κάποιας ζωής, με την διόραση, ή ακόμα και με ένα μυστικιστικό «δρόμο» που δείχνει την εκπλήρωση μιας προκαθορισμένης κατάστασης στο ταξίδι της ζωής. Για πολλούς, το déjà vu φαίνεται να διεισδύει βαθύτερα στην ψυχή από ό, τι κάνουν οι αναμνήσεις που είναι προσανατολισμένες από τον εγκέφαλο.

Όταν βιώνετε το déjà vu μπορείτε σίγουρα να νιώσετε μια συναισθηματική και μη προσδιορίσιμη επακριβώς αίσθηση ότι είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από το να θυμόσαστε μία ξεχασμένη μνήμη, ή από το να κάνετε μια διαλογή πληροφοριών στον εγκέφαλό σας για το ποιος, πού, τι, και πότε ένα γεγονός διαδραματίστηκε. Με το Déjà vu απλά νιώθεις εμφανώς διαφορετικά από οτιδήποτε άλλο συναντάς συνήθως.

Αλλά, πώς μπορούν οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι μας να χάσουν ή να στρεβλώσουν τις αναμνήσεις από μια ξένη χώρα, πρόσωπο, κτίριο, ή απτών στοιχείων δεδομένα που δεν έχουμε δει ποτέ πριν; Και έπειτα, πώς μπορεί αυτή η στρέβλωση να δημιουργήσει μια εμπειρία πέντε έως δέκα δευτερόλεπτων μιας déjà vu αίσθησης, όπου βιώνουμε μια πολύ σαφή και συνοπτική αναδρομή μνήμης /φλας μπακ για το παρόν περιβάλλον μας;

Ο ανθρώπινος συνειδητός εγκέφαλος διαθέτει μνήμες και πληροφορίες, αλλά μόνο από αυτή τη ζωή στον πλανήτη Γη.

Θυμηθείτε ότι κατοικείτε σε μια διάσταση που δημιουργήθηκε από δισεκατομμύρια άλλους γαλαξίες με τρισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια αστρικά συστήματα. Η θεωρία μου είναι ότι déjà vu προέρχεται από τη ψυχή. Είναι αποτέλεσμα των προαισθημάτων, πριν και κατά τη διάρκεια της ζωής στον πλανήτη Γη.

Ο εγκέφαλός σας, ο οποίος λειτουργεί ως η μνήμη και ο επεξεργαστής για τον ανθρώπινο οργανισμό, προσκολλάται σε αυτές τις προ-μάρτυριες γεγονότων και επιχειρεί να τα επεξεργαστεί.

Μπορείτε να εστιάσετε σε μια κανονική ή ξεχασμένη μνήμη όταν θέλετε να την αναπολήσετε. Ωστόσο, όταν προσπαθείτε να επικεντρωθείτε σε μια αίσθηση déjà vu απλά δεν μπορείτε. Με απλά λόγια, είναι γιατί δεν είναι αυτής της γης… και ούτε, κατά βάση, εσύ είσαι. Το Déjà vu προέρχεται από την συνείδηση, και όχι από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ως εκ τούτου δεν ισχύουν οι λειτουργίες της μνήμης του εγκεφάλου.

Μια νέα και πολύ ενδιαφέρουσα πιθανότητα είναι ότι υπάρχει μια κρυφή σχέση μεταξύ déjà vu και της ύπαρξης παράλληλων συμπάντων.

Όπως κάποιοι ήδη γνωρίζετε, το Πολυσύμπαν είναι μια θεωρία στην οποία το σύμπαν μας δεν είναι το μόνο, αλλά ενδέχεται πολλά σύμπαντα να υπάρχουν παράλληλα μεταξύ τους. Αυτά τα διακριτά σύμπαντα, μέσα στην θεωρία του πολυσύμπαντος, ονομάζονται παράλληλα σύμπαντα. Μάλιστα, την ύπαρξή τους υπαινίσσονται πολύ εξαιρετικά και οι αρχαίοι Έλληνες, μέσα από τον μύθο της Ευρυνόμης.

Σύμφωνα με τον Δρ Kaku, η κβαντική φυσική αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα το déjà vu να μπορεί να προκληθεί από την ικανότητά του κάθε ανθρώπου να «μπαινοβγαίνεται μεταξύ διαφορετικών κόσμων», αστραπιαία.

Ο Δρ Michio Kaku εξηγεί μια θεωρία πίσω από το deja vu και ρωτά: «Είναι ποτέ δυνατόν σε οποιαδήποτε κλίμακα να «συστραφείτε», ενδεχομένως, μεταξύ διαφορετικών συμπάντων;»

Δείτε και 8 επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι η συνείδηση διαμορφώνει το υλικό πεδίο 

Συνειδητότητα, Εγκέφαλος και το Μάτριξ του Νου μας

Οι «υπεράνθρωπες» εγκεφαλικές ικανότητες και το σύστημα γνώσης των αρχαίων Ελλήνων

Έρευνα και επιμέλεια: AdRianna Gkika για τα proionta-tis-fisis.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια