MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠάθησηΈρπης ζωστήρας: Συμπτώματα, μετάδοση και τι μπορείτε να κάνετε

Έρπης ζωστήρας: Συμπτώματα, μετάδοση και τι μπορείτε να κάνετε

Έρπης ζωστήρας: Συμπτώματα, μετάδοση και τι μπορείτε να κάνετε
φώτο Έρπης ζωστήρας: Συμπτώματα, μετάδοση και τι μπορείτε να κάνετε

Έρπης ζωστήρας: Συμπτώματα, μετάδοση και τι μπορείτε να κάνετε

Τι είναι:

Ο έρπης ζωστήρ είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί επώδυνο εξάνθημα. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα σας, τις περισσότερες φορές εμφανίζεται ως μια ενιαία λωρίδα από φουσκάλες που εκτείνεται είτε στο αριστερό ή στο δεξί πλευρό σας.

Ο έρπης ζωστήρ προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα, δηλαδή τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Συνήθως ένα άτομο θα πάθει μόνο μία φορά στη ζωή του έρπητα ζωστήρα. Παρά το γεγονός ότι είναι σπάνιο, είναι δυνατόν κάποιος να παρουσιάσει δεύτερο ή και τρίτο επεισόδιο της νόσου.

Έρπης ζωστήρ: Συμπτώματα

Τα σημάδια του έρπητα ζωστήρα επηρεάζουν συνήθως μόνο ένα μικρό τμήμα της μιας πλευράς του σώματός σας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο, κάψιμο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα 
  • Ευαισθησία στην αφή 
  • Ένα κόκκινο εξάνθημα που αρχίζει λίγες ημέρες μετά τον πόνο 
  • Φουσκάλες με υγρό 
  • Κνησμός (φαγούρα) 

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης:

  • Πυρετό 
  • Πονοκέφαλο 
  • Ευαισθησία στο φως 
  • Κόπωση 

Ο πόνος είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα του έρπητα ζωστήρα. Για κάποιους, μπορεί να είναι έντονος. Ανάλογα με τη θέση του πόνου, μπορεί μερικές φορές να εκληφθεί λανθασμένα ως σύμπτωμα προβλήματος στην καρδιά, στους πνεύμονες ή στα νεφρά. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν τον πόνο του έρπητα ζωστήρα, χωρίς ποτέ να αναπτύξουν εξάνθημα.

Συνηθέστερα, το εξάνθημα έρπητα ζωστήρα αναπτύσσεται ως μια λωρίδα από φουσκάλες στην μία από τις δύο πλευρές του σώματός σας. Μερικές φορές το εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα παρουσιάζεται γύρω από ένα μάτι ή στη μία πλευρά του λαιμού ή του προσώπου.

Μετάδοση

Ο έρπης ζωστήρας είναι πιο συνηθισμένος στους ενήλικες παρά στα παιδιά. Περίπου ένας στους πέντε ενήλικες παρουσιάζει έρπητα ζωστήρα μετά τα πενήντα. Μπορεί να πάθετε έρπητα ζωστήρα περισσότερο από μία φορά, αν και αυτό είναι ασυνήθιστο.

Επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα σας προστατεύει από νέα προσβολή από τον ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά, δεν μπορείτε να κολλήσετε έρπητα ζωστήρα από κάποιον άλλο, αν έχετε περάσει ήδη ανεμοβλογιά. Όμως ο έρπης ζωστήρας είναι μεταδοτικός για όποιον δεν έχει περάσει ανεμοβλογιά και μπορεί να είναι επικίνδυνος για όποιον έχει διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.
Δείτε και Πρόβλημα με το ανοσοποιητικό; Σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν
Αιτίες για εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Πως να το ενισχύσετε

Οι 2 παράγοντες που αλλάζουν ΡΙΖΙΚΆ την κατάσταση του ανοσοποιητικού

Ο ασθενής με τη νόσο μπορεί να μεταδίδει τον ιό διαμέσου της άμεσης επαφής με το εξάνθημα όταν έχει τις φυσαλίδες. Όταν δημιουργηθεί η κρούστα, η νόσος δεν μεταδίδεται πλέον.

Η νόσος δεν είναι μεταδοτική προτού εμφανιστούν οι φυσαλίδες του τυπικού ερπητικού εξανθήματος. Δεν είναι επίσης μεταδοτική στη φάση που υπάρχει πόνος μετά την υποχώρηση και εξαφάνιση του εξανθήματος, δηλαδή στη μεθερπητική νευραλγία.

Ο ιός της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα δεν μεταδίδεται με το φτάρνισμα, το βήχα ή την τυχαία επαφή. Ο ιός μεταδίδεται από άτομα με ενεργό έρπητα ζωστήρα σε άτομα που ποτέ δεν είχαν ανεμοβλογιά διαμέσου της άμεσης επαφής με τις φυσαλίδες του εξανθήματος και του υγρού τους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το άτομο θα παρουσιάσει ανεμοβλογιά και όχι έρπητα ζωστήρα.

Αν έχετε φυσαλίδες, αποφύγετε τη φυσική επαφή με τα παρακάτω άτομα.

  •  Οποιονδήποτε που δεν έχει περάσει ανεμοβλογιά.
  •  Εγκύους γυναίκες, επειδή η λοίμωξη είναι επικίνδυνη για το έμβρυο.
  •  Νεογέννητα, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα.
  •  Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως όσοι πάσχουν από καρκίνο, AIDS ή όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου.

Όταν ξεραθούν οι φυσαλίδες, έχετε μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσετε τη λοίμωξη σε άλλους ανθρώπους:

Θεραπεία 

Η έγκαιρη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα είναι σημαντική. Η γρήγορη παρέμβαση μπορεί να βραχύνει τη διάρκεια της λοίμωξης και πιθανόν να μειώσει τον κίνδυνο να αποκτήσετε επίμονο πόνο λόγω νευραλγίας.
Επισκεφθείτε το γιατρό σας, μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα, ειδικά αν είστε άνω των 60 ετών.

Επισκεφθείτε οπωσδήποτε οφθαλμίατρο, αν ο πόνος ή το εξάνθημα εμφανιστεί κοντά στα μάτια σας ή στη μύτη σας, επειδή μπορεί να προσβληθεί ο κερατοειδής. Θα χρειαστείτε ειδική θεραπεία, για να αποφύγετε οφθαλμολογικές επιπλοκές.

Φάρμακα.

Ο γιατρός σας πιθανόν να ακολουθήσει μια τριπλή οδό για τη θεραπεία σας:

  •  Μεγάλες δόσεις φαρμάκων κατά των ιών, για να περιορίσει τη διάρκεια και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων σας.
  •  Ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, για να καταπραΰνει τη φλεγμονή.
  •  Παυσίπονα για έλεγχο του πόνου. Για την ανακούφιση του έντονου πόνου μπορεί να χρειαστούν ναρκωτικά (οπιούχα).

Εκτός από τις φαρμακευτικές επιλογές, μπορείτε να κάνετε και εσείς μερικά απλά πράγματα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο:

  •  Πλύνετε τις φυσαλίδες δύο φορές την ημέρα με κανονικό σαπούνι και νερό, αλλά μη τις δένετε με επίδεσμο.
  •  Για να βοηθήσετε στην ανακούφιση από τον πόνο, βάλτε στις φυσαλίδες κομπρέσες με κρύο νερό ή νερό ανακατεμένο με ξίδι (30 γραμμάρια ξίδι σε δύο λίτρα νερό). Επαναλάβετε μία έως τρεις φορές την ημέρα.
  •  Μείνετε αρκετή ώρα σε μπανιέρα με χλιαρό νερό.
  •  Βάλτε μια ηρεμιστική κρέμα καλαμίνης.

Και, αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να μειώσετε το στρες στη ζωή σας.
Δείτε και Στρες – Ψυχοσωµατικές ασθένειες και πως εκδηλώνονται στο σώμα

Ο έρπης ζωστήρ γενικά διαρκεί μεταξύ δύο και έξι εβδομάδων. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τον έρπητα ζωστήρα μόνο μία φορά στην ζωή τους, αλλά είναι δυνατόν να το περάσετε δύο ή περισσότερες φορές.

“Τροφή”: Στηρίξτε το ανοσοποιητικό σας, για να μη… πάθετε, αλλά κι αν πάθετε να το περάσετε όσο πιο ομαλά γίνεται με τον κατ` εξοχήν ενισχυτή/βελτιωτή του ανοσοποιητικού: Πρωτόγαλα, Bio Colostrum: Η Απαραίτητη Τροφή Ζωής & Ανοσοποιητικού Στην περίπτωση που πάσχετε, πολύ χρήσιμη δύναται να είναι η πρόπολις!

Όποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί ως συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλα, το εξαιρετικής ποιότητας, βιολογικό και υψηλής δραστικότητας πρωτόγαλα ή την πρόπολη που διαθέτω, μπορεί να επικοινωνήσει στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com

Στοιχεία από
www.medlook.net
www.iatropedia.gr
www.healthyliving.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια