MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΗ μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία Φ...

Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία Φ και Χ

Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία Φ και Χ

Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία Φ και Χ

Τα βάμματα δεν έχουν καμία σχέση με το βάμμα ιωδίου που κυκλοφορεί στην αγορά και που πολλοί μπερδεύουν.

Τα βάμματα είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να φτιάξουμε από τα βότανα γιατί έχουν μεγάλο χρόνο αποθήκευσης μέχρι και 2-3 χρόνια, τα έχουμε έτοιμα από πριν για να τα χρησιμοποιήσουμε όποτε έχουμε ανάγκη και καταναλώνουν μικρό αποθηκευτικό χώρο.

Τα βάμματα γίνονται ουσιαστικά με το βούτηγμα του βοτάνου σε αλκοόλ. Το αλκοόλ βοηθάει στην ευκολότερη διάλυση και απορρόφηση των ενεργών συστατικών του φυτού, για αυτό και τα βάμματα είναι δραστικότερα και ισχυρότερα από τα εγχύματα ή τα αφεψήματα.

Για αυτό το λόγο, έχει μεγάλη σημασία ο έλεγχος της συνιστώμενης δοσολογίας. Πάντα να χρησιμοποιείτε καθαρό φυτικό αλκοόλ στα βάμματα. Η αναλογία που χρησιμοποιείται συνήθως είναι 1:5 (ένα μέρος βοτάνου σε 5 μέρη αλκοόλ).
Δείτε και Πως φτιάχνουμε βάμμα με βότανα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΚΑΘΕ ΒΑΜΜΑ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ !!

Έχουμε ήδη δει σε προηγούμενα άρθρα:
Η μαγεία των βαμμάτων: Ο ρόλος τους στην υγεία-Α
Η μαγεία των βαμμάτων: Ο ρόλος τους στην υγεία-Β
Η μαγεία των βαμμάτων – Ο ρόλος τους στην υγεία: Γ – Δ και Ε
Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία μας: Ι – Κ και Λ
Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία: Μ και Ν
Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία: Π και Ρ
Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία – Σ
Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία – Τ

Και συνεχίζουμε με τις

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΒΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΌ Φ ΚΑΙ Χ

Φασκόμηλο (Salvia triloba):

Ηρεμεί τα νεύρα. Για κατάθλιψη, φαρυγγίτιδα, βήχα, βράχνιασμα, λαιμό, υπόταση, διάρροια, αμυγδαλές, δαγκώματα εντόμων. Πολύτιμο για όσους ιδρώνουν τα χέρια τους και οι μασχάλες. Για κυκλοφορικά προβλήματα. Σταματάει το γάλα στις γυναίκες που θηλάζουν και την τριχόπτωση.
Δείτε και Φασκόμηλο το βότανο της αθανασίας! 
Συνταγή με φασκόμηλο για άμεση ανακούφιση από κρυολόγημα και ξερόβηχα

Φουμάρια ή αίγαγρος ή καπνιά ή καπνόχορτο (Fumaria officinalis):

Ιστορικά: Η φουμαριά ήταν γνωστή από τον Πλίνιο και το Διοσκουρίδη και αναφέρεται στα βιβλία βοτανοθεραπευτικής του Μεσαίωνα (Αβικέννιος). Το φυτό περιέχει αλκαλοειδή, από τα οποία κυριότερο είναι η φουμαρίνη.

Χρησιμοποιείται για την αϋπνία, τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος, ακόμη και για τις δερματικές παθήσεις (λειχήνες, σκορβούτο, ελεφαντίαση, έρπητες και σύφιλη). Η φουμάρια εκτός την φουμαρίνη περιέχει άλλα έξη αλκαλοειδή: προτοπίνη, φουμαρικό οξύ, τανικό οξύ, κάλιο, μηλικό ασβέστιο καθώς επίσης διάφορα αμινοξέα και ρητίνη.

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα εναέρια μέρη του φυτού. Το βότανο δρα ως διουρητικό, υπακτικό και εξομαλυντικό. Μπορεί να δράσει και ως ήπιο πικρό υπνωτικό ή τονωτικό, το οποίο δρα στους εσωτερικούς λείους μυς, αυξάνοντας την περισταλτικότητα των εντέρων, τη διούρηση και την έκκριση της χολής, δρώντας παράλληλα ως αντιφλεγμονώδες και ελαφρύ ηρεμιστικό.

Το Καπνόχορτο έχει μεγάλη ιστορία στη θεραπεία δερματικών προβλημάτων, όπως το έκζεμα και η ακμή. Η δράση του μάλλον οφείλεται σε γενικό καθαρισμό του οργανισμού και γίνεται δια μέσου των νεφρών και του ήπατος. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για πλύσεις ματιών στην επιπεφυκίτιδα. Σε φλεγμονές των γυναικείων οργάνων λαμβάνεται εσωτερικά και γίνονται πλύσεις με το έγχυμα του φυτού.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ: Δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τη συνιστώμενη δοσολογία γιατί στοιχεία που περιέχει (όπως η φουμαρίνη) μπορεί να προκαλέσουν τοξική αντίδραση.

Φραγκάρια ή χαμοκέρασο ή αγριοφράουλα (Fragaria vesca):

Ο καρπός της φράουλας τα φύλλα και η ρίζα έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από τη φαρμακευτική. Η ρίζα της ήταν πολύ καλό «φάρμακο» για τη διάρροια και οι βλαστοί της για τις πληγές…Ο καρπός της φράουλας ιδανικοί για τις φλεγμονές του συκωτιού αλλά και για το γαστρικό κάψιμο.

Περιέχει ταννίνες, γλίσχρασμα, σάκχαρα, οξέα, σαλικυλικά οξέα, μέταλλα και βιταμίνες B, C και E. Η δράση της είναι: Στυπτική, επουλωτική, διουρητική, καθαρτική, τονωτική (για το ήπαρ) και καθαριστική (για το ήπαρ ξανά…). Τα φύλλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε νωπά είτε ξερά για τη διάρροια αλλά και για τις πεπτικές διαταραχές.

Έχει και λευκαντικές ιδιότητες. Σαν κατάπλασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαλυμένο σε νερό (σε ποσοστό 1 προς 50, όπου 1 είναι το βάμμα). Επίσης με τον ίδιο τρόπο μπορεί να ανακουφίσει την επιδερμίδα από το ηλιακό κάψιμο μετρίου βαθμού.

Φραγκοστάφυλο (Rubus Idaeus):

Καταπολεμά τις ρευματικές παθήσεις. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιταχύνει την αποβολή των τοξινών και τη ρύθμιση της λειτουργίας των νεφρών. Καταπολεμά τη διάρροια, την ηπατική δυσλειτουργία και την σωματική και ψυχική εξάντληση. Χρήσιμο ακόμα σε ρευματικές παθήσεις, διάρροια, ηπατική δυσλειτουργία, σωματική και ψυχική εξάντληση.

Επίσης, επιταχύνει την αποβολή των τοξινών και τη ρύθμιση της λειτουργίας των νεφρών. Εκτός από τις σοβαρές ασθένειες το μαύρο φραγκοστάφυλο χρησιμοποιείται επίσης στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της φαρυγγίτιδας, χρόνιο βήχα, καθώς επίσης ενισχύει και τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Φραγκοστάφυλα: Ένας ακόμη χαμένος θησαυρός της νιότης μας

Φύκια Bladderwrack (Fucus vesiculosus):

Είναι κυρίως καφέ φύκια που βρίσκονται στις βραχονησίδες τόσο στην ανατολική όσο και στην δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής και ειδικότερα στις θερμότερες παραλιακές περιοχές της Ευρώπης. Ως πηγή ιωδίου, χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στις αρχές της δεκαετίας του 1800 για τη θεραπεία βρογχοκήλης (διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα δευτερεύουσα στην έλλειψη ιωδίου).

Το 1900, χρησιμοποιείται ως διεγερτικό του θυρεοειδούς διακηρύσσοντας την ικανότητά του να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό. Σήμερα, τα φύκια Bladderwrack συνταγογραφούνται από τους γιατρούς στο εξωτερικό.

Συνολικά…είναι χρήσιμο για την απώλεια βάρους καθώς βοηθά στη βελτίωση της ισορροπίας των λιπιδίων που σχετίζονται με την παχυσαρκία ειδικά όπου η παχυσαρκία σχετίζεται με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

Υποθυρεοειδισμός – το φυτό είναι πλούσιο σε ιώδιο που διεγείρει το θυρεοειδή αδένα και συντηρεί την φυσική λειτουργία του.

Αρθρίτιδα παρέχει ανακούφιση για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το φυτό λαμβάνεται εσωτερικά και εφαρμόζεται εξωτερικά σε φλεγμονή των αρθρώσεων.

Αντι-βακτηριακή ιδιότητα – βοηθά στην αποτροπή της προσκόλλησης επιβλαβών βακτηρίων στην επένδυση του πεπτικού συστήματος.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες – συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των ελεύθερων ριζών.

Διουρητικό λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό.

Κρέμες – χρησιμοποιείται σε λοσιόν και αλοιφές για τη μείωση της κυτταρίτιδας.

Αντικαρκινικές ιδιότητες η κατάποση βάμματος φυκιών Bladderwrack στη διατροφή, όπως φαίνεται μειώνει τις επιπτώσεις του καρκίνου του μαστού.

Δυσκοιλιότητα τακτική χρήση του Bladderwrack βελτιώνει την κανονικότητα.

Χοληστερόληβοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Προφυλάξεις και / ή αρνητικές επιδράσεις: Τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, ιδιαίτερα εάν λαμβάνουν συνταγή ή over-the-counter-φάρμακα ή συμπληρώματα. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν και τα παιδιά πρέπει επίσης να συμβουλευτούν τον γιατρό πριν από τη λήψη κάθε νέου συμπληρώματος.

Πιο συγκεκριμένα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν Bladderwrack, άτομα που έχουν ιστορικό υπερθυρεοειδισμού, καρδιαγγειακά προβλήματα, έγκυες και θηλάζουσες. Η υπερβολική δόση του Bladderwrack μπορεί να οδηγήσει σε τρόμο, υπερθυρεοειδισμό, αυξάνει τον καρδιακό παλμό, και την αρτηριακή πίεση, κλπ.

SOS: Επειδή υπάρχει πιθανότητα για μόλυνση του bladderwrack από βαρέα μέταλλα, η πρόσληψή του θεωρείται πάντα δυνητικά ΜΗ ασφαλής.
Άλλες πιθανές παρενέργειες: επιδείνωση της ακμής, σιελόρροια, στομαχικές διαταραχές, αιμορραγία, τοξικότητα νεύρων, αυξημένα επίπεδα ασβεστίου, μαγνησίου, νατρίου, καλίου, μειωμένα επίπεδα σακχάρου, υπερθυρεοειδισμός (αυξημένη λειτουργία θυρεοειδούς αδένα)

Χρυσάνθεμο (Chrysanthemum morifolium):

Από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του χρυσάνθεμου είναι οι φαρμακευτικές ιδιότητες που παρουσιάζει. Έρευνες αναφέρουν ότι ορισμένα φλαβονοειδή, χημικές ουσίες που απομονώθηκαν από το μίσχο και τα άνθη κάποιων ειδών, φαίνεται να παρουσιάζουν παρεμποδιστική ικανότητα ενάντια στην φυλή 1 του ΗΙV καθώς και αντιβακτηριακές και αντιμυκητολογικές ιδιότητες.

Επιπλέον, από τα άνθη του Chrysanthemum ή του Tanacetum cinerariaefolium έχουν απομονωθεί πυρεθρίνες, χημικές ενώσεις τοξικές για τα έντομα που επηρεάζουν το νευρικό τους σύστημα, ενώ σε μικρότερες συγκεντρώσεις δρουν εντομοαπωθητικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στοιχείο των πυρεθρινών αποτελεί ο χαρακτηρισμός τους ως φιλικότερα προς το περιβάλλον εντομοκτόνα αφού παρόλο που είναι επιβλαβείς στα ψάρια είναι λιγότερο τοξικές στα θηλαστικά και τα πουλιά ενώ αποδομούνται ευκολότερα και πιο σύντομα κατά την έκθεσή τους στο φως και το οξυγόνο.

Τονίζουμε, βέβαια, ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως πρέπει να χρησιμοποιούνται αλόγιστα ή χωρίς τις κατάλληλες προφυλάξεις από τους χρήστες. Σε πολλές περιοχές της Ασίας βράζουν τα άνθη του είδους Chrysanthemum morifolium για να φτιάξουν ένα γλυκό ρόφημα γνωστό ως «τσάι χρυσάνθεμου», που βοηθάει στην ανάρρωση από τη γρίπη.
Χρυσάνθεμο: Φυτό που προτείνει η NASA για το σπίτι μας 

Χρυσόβεργα (ή Σολιντάγκο – Solidago Virgaurea):

Το είδος του Σολιντάγκο που χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη εισήχθη στη Μ. Βρετανία από τη Μέση Ανατολή και το αρχικό του όνομα ήταν «το βότανο των απίστων για πληγές» επειδή το χρησιμοποιούσαν οι Σαρακηνοί για την επούλωση των τραυμάτων. Τον 15ο και 16ο αιώνα στην Ευρώπη το χρησιμοποιούσαν για τον ίδιο σκοπό.

Ο Culpepper αναφέρει τη χρήση του βοτάνου για τη στερέωση των χαλαρών δοντιών και για τη θεραπεία της νεφρολιθίασης. Στην παραδοσιακή ιατρική με την πάροδο των ετών, το Σολιντάγκο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της φυματίωσης, του διαβήτη, της ηπατομεγαλίας, της ουρικής αρθρίτιδας, των αιμορροΐδων, του άσθματος.

Επίσης συνίστατο για τις ρευματικές παθήσεις, τις φλεγμονές του στόματος και του φάρυγγα και σε περιπτώσεις αργής επούλωση τραυμάτων. Δρα ως αντικαταρροϊκό, αντιμυκητιακό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, άφυσο, εφιδρωτικό, ελαφρό διουρητικό, αντιπυρετικό και τονωτικό.

Η θεωρούμενη ικανότητα του Σολιντάγκο, να ενεργεί ως ήπιο διουρητικό και να ευνοεί την απώλεια νερού από το σώμα χωρίς να διαταράσσει τους ηλεκτρολύτες όπως κάνουν τα διουρητικά, το καθιστά εξαιρετικό βότανο για τη θεραπεία φλεγμονών του ουροποιητικού και την πρόληψη ή την αφαίρεση πέτρας από τους νεφρούς.

Παράλληλα θεωρείται ότι ανακουφίζει από τους πόνους της πλάτης που παρουσιάζονται σε αυτές τις παθήσεις. Εργαστηριακές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το βότανο συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής και ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους, μειώνει την αρτηριακή πίεση και έχει αντιοξειδωτική δράση.

Η στυπτική ιδιότητα του φυτού το κάνει χρήσιμο ως αιμοστατικό σε πληγές που αιμορραγούν.

Η ερυθρίνη που περιέχει δρα εναντίον της αιμορραγίας των τριχοειδών και τα φαινολικά γλυκοσίδια δρουν ως αντιφλεγμονώδη. Η επουλωτική του δράση είναι πολύτιμη όταν λαμβάνεται εσωτερικά σε προβλήματα ουρικών λοιμώξεων, στη χρόνια καταρροή, τις δερματικές νόσους, τη γρίπη, τον επίμονο βήχα και τις πέτρες σε ουροδόχο κύστη και νεφρούς.

Σε τοπικές εφαρμογές καταπλάσματα από χρυσόβεργα βοηθούν την επούλωση των πληγών και ανακουφίζουν δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα. Θεωρείται πως είναι το καλύτερο βότανο για την καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, οξείας ή χρόνιας μορφής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα βότανα για την θεραπεία της γρίπης.

Οι άφυσες ιδιότητές του το κάνουν πολύτιμο στη θεραπεία της φυσώδους δυσπεψίας. Συνδυάζεται με Γναφάλιο, Εχινάκια, Φυτολάκα και Βαπτίσια για την καταρροή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Λόγω της ήπιας δράσης του το Σολιντάγκο χρησιμοποιείται σε προβλήματα γαστρεντερίτιδας των παιδιών.

Οι σαπωνίνες που περιέχει έχουν αντιμυκητιακή δράση και ενεργούν εναντίον ενός μύκητα που ευθύνεται για τις στοματικές άφθες. Είναι πολύ καλό για πλύσεις στόματος σε προβλήματα αφθών ή στοματίτιδας καθώς και σε πρόβλημα λαρυγγίτιδας ή φαρυγγίτιδας.

Το Σολιντάγκο έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αξιόλογο θεραπευτικό φυτό και μάλιστα ότι επιδρά θετικά στη συναισθηματική μας κατάσταση. Επομένως πρέπει να το πίνουμε σε περιπτώσεις συναισθηματικής απογοήτευσης ή συναισθηματικής πίεσης.

Τα πνευματικά δικαιώματα του κειμένου ανήκουν στον Κύριο Βασίλειο Αβράμογλου.
Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να ενημερώνεται ο υπεύθυνος του καταστήματος και σε κάθε περίπτωση ανάρτησης σε ιστοσελίδα, να αναφέρεται η πηγή.


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια