MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΗ μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία:...

Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία: Μ και Ν

Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία: Μ και Ν

Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία: Μ και Ν

Ξακουστοί γιατροί και βοτανολόγοι από την αρχαιότητα (Ιπποκράτης, Γαληνός, Ασκληπιός, Διοσκουρίδης, Κέλσος, Πλίνιος) υμνούσαν τα βάμματα και τα θεωρούσαν ιδιαίτερα ιαματικά. Σήμερα είναι ευρέως γνωστό πως το κατάλληλο βάμμα μπορεί ακόμα και να θεραπεύσει την εστία του πάσχοντα οργάνου.

Η εναλλακτική ιατρική μπορεί να είναι συμπληρωματική αγωγή, ωστόσο είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη και αποτελεσματική. Ας μην ξεχνάμε πως η φύση έχει πάντα τον τρόπο της να θεραπεύει τα παιδιά της !! 

Αποθηκεύστε τα βάμματα σας σε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι. Η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν την ποιότητα τους και επηρεάζουν αρνητικά την δράση τους.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΚΑΘΕ ΒΑΜΜΑ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ !! 

Έχουμε ήδη δει σε προηγούμενα άρθρα:
Η μαγεία των βαμμάτων: Ο ρόλος τους στην υγεία-Α
Η μαγεία των βαμμάτων: Ο ρόλος τους στην υγεία-Β και
Η μαγεία των βαμμάτων – Ο ρόλος τους στην υγεία: Γ – Δ και Ε
Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία μας: Ι – Κ και Λ

Και συνεχίζουμε με τις 

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΒΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΌ Μ και Ν 

Μαρούβιο (Marrubium Album):

Κύριες χρήσεις: Διαταραχές του αναπνευστικού, τονωτικό της πέψης. Είναι ένα από τα πικρά βότανα που τρώνε υποχρεωτικά οι πιστοί στο δείπνο του εβραϊκού Πάσχα. Η πικρή ουσία του φυτού, με τις αποχρεμπτικές της ιδιότητες, είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη χρησιμοποίηση του φυτού στη θεραπεία των αναπνευστικών διαταραχών.

Το πτητικό έλαιο του μαρούβιου έχει παρόμοιες αποχρεμπτικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα διευρύνει τις αρτηρίες. Ωστόσο, τα ευεργετικά αποτελέσματα του μαρούβιου επεκτείνονται σε όλο το σώμα. Το ακολουθεί, άλλωστε, και μια φολκλορική παράδοση που το θέλει ηρεμιστικό της νευρικής καρδιάς.

Και αυτή η φήμη διαθέτει επιστημονική τεκμηρίωση, αφού η μαρουβίνη σε μικρές ποσότητες εξομαλύνει την καρδιακή αρρυθμία. Λαμβανόμενο ως αφέψημα είναι εφιδρωτικό. Ως κρύο εκχύλισμα είναι πικρό τονωτικό του πεπτικού.

Έρευνες άλλωστε απέδειξαν, πως καθώς η μαρουβίνη διασπάται μες στο σώμα, διεγείρει έντονα την έκκριση χολής. Μια ιδιότητα που ήταν γνωστή από παλιά, αφού παραδοσιακά το μαρούβιο λογαριαζόταν ως αξιόπιστο φάρμακο για το συκώτι και τη χώνεψη. Το φυτό χρησιμοποιείται ακόμη ως αντιπυρετικό και κατά της ελονοσίας.

Μελιλωτός ή νυχάκι (Melilotus Officinalis):

Θεραπευτική χρήση: Βήχας, καταρράκτης, πρηξίματα, τέτανος. Επίσης, το βάμμα του μελίλωτου χρησιμοποιείται ως λοσιόν (αραιωμένο με νερό σε κλίμακα 1 προς 5 όπου 1 μέρος είναι το βάμμα και 5 μέρη το νερό) στην επιπεφυκίτιδα και στο δερματικό ερύθημα, για την καταπολέμηση κολικών, κυκλοφορικού κ.ά.

Μελισσόχορτο (Melissa officinalis):

To μελισσόχορτο φαίνεται να είναι ένα βότανο με πάρα πολλές χρήσεις – κλινικές μελέτες εντοπίζουν όλο και περισσότερες ιδιότητες του. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση διαταραχών του νευρικού συστήματος καθώς και στην αποφυγή ανάπτυξης έλκους.

Το μελισσόχορτο είναι αγχολυτικό (παρουσιάζει αντικαταθλιπτική δράση) και ήπια ηρεμιστικό. Η κατανάλωση του βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους και της υπερέντασης, ενώ ταυτόχρονα είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας.

Κλινικές μελέτες έδειξαν πως η δράση του αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο ροσμαρινικό οξύ (rosmarinic acid) που περιέχει το βότανο (και όχι στα αιθέρια έλαια όπως υποστηρίζουν αρκετοί).

Πρόσφατη συστηματική έρευνα σε φοιτητές έδειξε πως η κατανάλωση μελισσόχορτου μείωνε σημαντικά το στρες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων – οδηγώντας σε καλύτερη συγκέντρωση και επιδόσεις (για ως και 6 ώρες μετά τη κατανάλωση).

Όσο αφορά τη χρήση του μελισσόχορτου για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών ενοχλήσεων, μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση του προστατεύει από τα έλκη. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση μελισσόχορτου φάνηκε να αυξάνει την έκκριση προσταγλαδίνης Ε2 (prostaglandin E2) και βλεννίνης από τον οργανισμό και τη μείωση της έκκρισης οξέων.

Το Μελισσόχορτο παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση και μέτρια αντιβακτηριδιακή. Η εξωτερική χρήση (σε μορφή κρέμας) βοηθάει στην αντιμετώπιση του έρπη (herpes simplex). Τα τελευταία χρόνια γίνονται κλινικές έρευνες σχετικά με την θετική επίδραση της κατανάλωσης του βοτάνου στη ρύθμιση του θυρεοειδή και στην αντιμετώπιση του HIV-1. .

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ: Παρόλα αυτά – καθώς δεν έχουν εξαχθεί ακόμη τελικά συμπεράσματα – άτομα με φαρμακευτική αγωγή για το θυρεοειδή (π.χ. thyroxine) πρέπει να αποφεύγουν τη κατανάλωση του. Να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης…χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του, επειδή σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ατονία και νωχελικότητα.
Δείτε και Το υπέροχο Μελισσόχορτο! 
Λεβάντα και μελισσόχορτο κατά του πονοκεφάλου!

Μέντα (Mentha Piperita):

Η μέντα βοηθά την πέψη, συμβάλλοντας στην πρόληψη της κράμπας στην κοιλιακή χώρα. Μελέτες έχουν δείξει πως η μέντα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα στις γαστρεντερικές ενοχλήσεις και μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην πρόληψη σχηματισμού ελκών στο στομάχι.

Το τσάι μέντας έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κολικών, καούρας, δυσπεψίας και για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ανακουφίζει ακόμα από τις κράμπες στη μήτρα και ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει στον ακανόνιστο κύκλο της περιόδου.

Επιπλέον, η αντισπασμωδική δράση της μέντας αυξάνει την παραγωγή χολής με τη χαλάρωση των μυών του χοληδόχου πόρου, μια ενέργεια που μπορεί να βοηθήσει τη διάλυση της πέτρας στη χολή σε κάποια άτομα. Η μενθόλη που έχει η μέντα έχει αντιβακτηριακά, αντι-ιϊκά και αναλγητικά αποτελέσματα.

Σε εργαστηριακές μελέτες, το έλαιο μέντας εξουδετέρωσε τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και τον ιό του απλού έρπητα. Είναι ένα δραστικό συστατικό σε ορισμένες μη συνταγογραφούμενες τοπικές κρέμες που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τον πόνο των μυών, όπως και σε παστίλιες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία από τον πονόλαιμο. Τ

ο αιθέριο έλαιο της μέντας βοηθά επίσης στη θεραπεία του πόνου που προκαλείται από τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εξανθήματα και τους πονοκεφάλους.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΝΤΑΣ ΑΠΟ ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΘΩΣ ΕΛΟΧΕΥΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ.
Δείτε και Μέντα, η μεθυστική! 
Καθαρισμός των πνευμόνων με λάδι μέντας (peppermint oil) απο τον Δρ Edward F.  
«Η μέντα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό» αποκαλύπτουν Έλληνες ερευνητές! 

Μολόχα (Malva sylvestris):

Για εξωτερική χρήση, οι αντιφλεγμονώδεις, μαλακτικές αλλά και στυπτικές ιδιότητες, την κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή σε περιπτώσεις ουλίτιδας, ερεθισμού του δέρματος, αλλά και για ανακούφιση από τις ενοχλητικές αιμορροΐδες. Σε μορφή κομπρέσας από χλιαρό έγχυμα, έχει καταπληκτικά αποτελέσματα στην ξηρότητα των δακρυϊκών πόρων.

Στη διεθνή βιβλιογραφία έχει αναφερθεί ότι 2-3 φλιτζάνια μολόχα την ημέρα, μαζί με κομπρέσες από στραγγισμένα ζεστά φύλλα και άνθη στο στήθος το βράδυ, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στο εμφύσημα ή σε περιπτώσεις δύσπνοιας. Τέλος, τα λουτρά μολόχας βοηθούν να ανακουφιστούν τα πρησμένα πόδια ειδικά μετά από κάταγμα, μαλακώνει τους κάλους των ποδιών.

Πιστεύεται ότι θεραπεύει την επιληψία και ότι ο χυμός της θεραπεύει από τα τσιμπήματα της μέλισσας, της σφήκας ή της τσουκνίδας. Χρησιμοποιείται ακόμα σε περιπτώσεις: εντερικών προβλημάτων, κολικών, γαστρίτιδας, κυστίτιδας, διάρροιας, καταρροής, πνευμονίας, βραχνάδας, οξείας δυσεντερίας, κατακράτησης ούρων, αιματουρίας, φλεγμονών της ουροδόχου κύστης, προβλημάτων των νεφρών.

Ο Πυθαγόρας και οι μαθητές του είχαν προσέξει ότι το χόρτο αυτό υποβοηθούσε την σκέψη, γιατί ήταν ελαφρό στην πέψη κι άφηνε ελεύθερο το πνεύμα.

Ο Ιπποκράτης παρασκεύαζε

α) ένα κατάπλασμα με κρασί και μολόχα για να αντιμετωπίσει τα οιδήματα και τις φλεγμονές… β) τη συνιστούσε σαν αφέψημα εναντίον διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων… γ) παρασκεύαζε με αυτή κολπικά υπόθετα τα οποία χρησιμοποιούσε για να διευκολύνει τους τοκετούς και να μετριάσει τους πόνους…

Ο Δίφιλος ο Σίφνιος έγραψε ότι βοηθά σε περιπτώσεις ερεθισμού των νεφρών και της κύστης, ότι είναι “εύχυμη, μαλακτική της τραχείας αρτηρίας και αποχωρίζει και απεκκρίνει τα εις επιφάνεια οξέα” και την χρησιμοποιεί ως αποχρεμπτικό και καθαρτικό φάρμακο.

Από τα άνθη της παρασκευάζονταν αφέψημα εναντίον παθήσεων του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος. Η σοφή λαϊκή ιατρική θεωρεί τη μολόχα ως ένα από τα αποτελεσματικότερα φαρμακευτικά βότανα εναντίον της δυσκοιλιότητας. Αν πονούσε σε κάποιον ο λαιμός έβραζαν μολόχα, έριχναν μέσα μια κουταλιά μέλι και του έδιναν να πιει και να κάνει γαργάρες.
Δείτε και Μολόχα “παύει τας ωδίνας”!

Μποράγκο ή βοραγινό ή αστρολούλουδο ή βούγλωσσο (Borago officinalis)

Το μποράγκο είναι ένα λουλούδι που είναι κοινά γνωστό ως starflower (αστρολούλουδο). Ο σπόρος αποτελεί την υψηλότερη πηγή γάμμα-λινολενικού οξέως, ενός λιπαρού οξέως που μετατρέπεται σε ουσία τύπου ορμόνης με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας το μποράγκο χρήσιμο στη θεραπεία δερματικών παθήσεων.

Διεισδύει επίσης εύκολα στην επιδερμίδα. Ενισχύει την δραστηριότητα των δερματικών κυττάρων και την ανάπλαση του δέρματος, ωφελώντας έτσι τις ξηρές, αφυδατωμένες και ώριμες επιδερμίδες. Χρήσιμο για τη θεραπεία όλων των δερματικών διαταραχών: έκζεμα και ψωρίαση, αλλεργίες, δερματίτιδα, ερεθισμοί.

Ιδανικό για το πρόσωπο, καθώς και για θεραπείες μαλλιών. Μάλιστα, ο Πάρκινσον έλεγε ότι το μποράγκο μαλακώνει το χαρακτήρα και ελαττώνει το στρες.

Αναλυτικότερα, το μποράγκο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και μέταλλα, ιδιαίτερα σε κάλιο, τονώνει τον οργανισμό, είναι ιδανικό για την καταπολέμηση του στρες και της γρίπης, βοηθάει στην αντιμετώπιση της γαστρίτιδας, μειώνει τον πυρετό και λόγω της περιεκτικότητάς του σε χλωρικό άλας του καλίου είναι εφιδρωτικό και διουρητικό.

Τέλος το μποράγο αποτελεί ένα άριστο γαλακταγωγό, συνεπώς χρήσιμο για τις θηλάζουσες μανούλες.
Μποράγκο: Το αστρολούλουδο της Μεσογείου στην υπηρεσία της υγιείας μας 

Νεροκάρδαμο ή Ναστούρτιο (Nasturtium officinale):

Κύρια ιδιότητα του… προστατεύει τους καπνιστές από τα βλαβερά συμπτώματα του τσιγάρου και είναι ιδιαίτερα προστατευτικό για τους πνεύμονες. Το νεροκάρδαμο ή ναστούριο διαθέτει τις χημικές ουσίες ισοθειοκυανάτες και μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού αλλά και να εμποδίσει την επανεμφάνισή του σε ασθενείς που έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα.

Το αρωματικό αυτό φυτό, εκτός του ότι είναι πολύ θρεπτικό, είναι ό,τι πιο κοντινό μπορείτε να βρείτε σε μια τροφή χωρίς θερμίδες. Μας παρέχει ασβέστιο, βιταμίνη C όσο και το πορτοκάλι και περιέχει περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ και περιέχει αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή και τα φυτοχημικά, ενώ σε βάθος χρόνου μας προστατεύει από τον καρκίνο, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (μιας οφθαλμολογικής πάθησης που σχετίζεται με την ηλικία), τονώνει το ανοσοποιητικό μας και προωθεί την υγεία των οστών.

Το σίδηρο που βρίσκουμε στο νεροκάρδαμο, βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο στους ιστούς τους σώματός μας για ενέργεια, ενώ τα φυτοχημικά του καταπολεμούν τον καρκίνο με 3 τρόπους: είτε σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, είτε μπλοκάρουν τα καρκινογενή κύτταρα ή προστατεύουν τα υγιή κύτταρα από τα υπόλοιπα.

Έχει αποδειχτεί, ακόμη, ότι το νεροκάρδαμο μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων και του οισοφάγου και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων καρκίνων.

Στην Κινέζικη ιατρική χρησιμοποιείται για συρρίκνωση όγκων, βελτίωση της νυχτερινής όρασης και την παραγωγή της χολής, ενώ η δράση του επεκτείνεται και σε περιπτώσεις πονόλαιμου, δυσκολίας στην ούρηση, παρωτίτιδας και κακής… αναπνοής.
Ναστούρτιο ή νεροκάρδαμο: Καθαρίζει το αίμα, αποτοξινώνει από βαρέα μέταλλα 

Τα πνευματικά δικαιώματα του κειμένου ανήκουν στον Κύριο Βασίλειο Αβράμογλου.
Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να ενημερώνεται ο υπεύθυνος του καταστήματος και σε κάθε περίπτωση ανάρτησης σε ιστοσελίδα, να αναφέρεται η πηγή.


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια