MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΘρεπτικές ΟυσίεςΛουτεΐνη~Αντιοξειδωτική, Αντικαρκινική δράση, Συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών

Λουτεΐνη~Αντιοξειδωτική, Αντικαρκινική δράση, Συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών

Λουτεΐνη~Αντιοξειδωτική, Αντικαρκινική δράση, Συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών
φώτο Λουτεΐνη~Αντιοξειδωτική, Αντικαρκινική δράση, Συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών

Λουτεΐνη~Αντιοξειδωτική, Αντικαρκινική δράση, Συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών

Πρόκειται για ένα καροτενοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Η λουτεΐνη είναι ένα αντιοξειδωτικό με πολύτιμη δράση, ειδικά σε ότι αφορά την υγεία του ματιού. Η βασική της δράση είναι ότι προστατεύει την υγεία των ματιών και την όραση, καθώς δρα προληπτικά σε περιπτώσεις όπως η ωχρά κηλίδα και ο καταρράκτης.  

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας αποτελεί την πιο σημαντική αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης σε ηλικιωμένα άτομα του δυτικού κόσμου. Για το λόγο αυτό η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει το βλέμμα στο πολλά υποσχόμενο αυτό θρεπτικό στοιχείο που φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία των ματιών.
Δείτε και Οι βιταμίνες Β προστατεύουν από τον καταρράκτη σύμφωνα με έρευνες 
Ευφρασία το βότανο των ματιών: Για μολύνσεις, επιπεφυκίτιδα, καταρράκτη, κριθαράκι 

Το μάτι είναι ένα περίπλοκο όργανο που πρέπει να συγκεντρώσει, να ελέγξει, να εστιάσει και να αντιδράσει στο φως για να παράγει όραση. Στο πίσω μέρος του ματιού υπάρχει ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και ινών που λέγεται αμφιβληστροειδής χιτώνας  

Το φως εισέρχεται μέσα στο μάτι, πέφτει πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ερέθισμα που αποστέλλεται στον εγκέφαλο ο οποίος το αντιλαμβάνεται σαν εικόνα.

Το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή χιτώνα που ονομάζεται ωχρά κηλίδα, έχει ιδιαίτερη σημασία για την όραση.

Είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση και μας επιτρέπει να βλέπουμε με μεγάλη ευκρίνεια, έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε τις λεπτομέρειες της εικόνας. Η ωχρά κηλίδα έχει το μέγεθος ενός κεφαλιού καρφίτσας και είναι υπεύθυνη για αυτό που βλέπουμε κατευθείαν μπροστά μας και για την οξύτερη όρασή μας, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάγνωση, το γράψιμο, την οδήγηση τη νύχτα και τη δυνατότητά μας να δούμε τα χρώματα.  

Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια αλλοίωση στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, μπορεί να προκληθεί σοβαρή απώλεια της όρασης. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η κεντρική όραση θολώνει, οι ευθείες γραμμές φαίνονται κυματιστές και δυσκολευόμαστε να ξεχωρίσουμε τα χρώματα.

Καθώς η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια βαθμιαία, ανώδυνη απώλεια της όρασης, που είναι κατά ένα μεγάλο μέρος αθεράπευτη, είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την πρόληψή της.

Η επαρκής πρόσληψη λουτεΐνης ειδικά σε άτομα

άνω των 50 ετών είναι ιδιαίτερης σημασίας, με δεδομένο ότι μεγάλο ποσοστό αυτών των ατόμων παρουσιάζει εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, τον οποίο μπορεί να καθυστερήσει η λουτεΐνη παρουσία ενός ακόμη καροτενοειδούς της ζεαξανθίνης στον αμφιβληστροειδή, σχηματίζοντας έτσι τη χρωστική ουσία της ωχράς κηλίδας που προστατεύει το μάτι από την οξειδωτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Εκτός αυτών και επίσης σε συνδυασμό με το καροτενοειδές ζεαξανθίνη φαίνεται ότι προφυλάσσουν τα μάτια από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση).
Δείτε και Ελληνικό Μπαχαρικό Σταματά την Ωχρά Κηλίδα & Αποκαθιστά την Όραση

Η λουτεΐνη δεν έχει µόνο προληπτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών.

Εξουδετερώνει επίσης τις ελεύθερες ρίζες που έχουν ήδη σχηµατισθεί, είτε από την ορατή µπλε ή την υπεριώδη ακτινοβολία, είτε κατά τον μεταβολισμό ή άλλες αιτίες. Αυτό ισχύει τόσο για τα µάτια, όσο και για το δέρµα και άλλα όργανα. 

Επίσης, με την ζεαξανθίνη και μαζί με άλλα φυσικά αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, η β-καροτίνη και η βιταμίνη Ε αυτές οι ξανθοφύλλες ενώσεις προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τα επιβλαβή αποτελέσματα των ελευθέρων ριζών που είναι ασταθή μόρια τα οποία μπορούν να καταστρέψουν κύτταρα και να προκαλέσουν πολλές ασθένειες.

Επιπροσθέτως, πέρα από τα σημαντικά οφέλη για τα μάτια και την όραση, μπορεί να συμπεριληφθεί στα οφέλη της λουτεΐνης η δυνατότητα της να προστατεύσει τον οργανισμό ενάντια στην αρτηριοσκλήρυνση (τη συσσώρευση λιπιδίων στις αρτηρίες).
Δείτε και Ελεύθερες ρίζες: Γιατί μας απειλούν και πως τις αντιμετωπίζουμε 

Όπως είδαμε η λουτεΐνη σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι

βοηθά στην προστασία του δέρματος από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών. Όσον αφορά το δέρµα, αξιοσηµείωτη είναι η προστασία που η λουτεΐνη προσφέρει έναντι της ορατής µπλε ακτινοβολίας.

Αυτό έχει ιδιαίτερη πρακτική σηµασία, γιατί ο κόσµος γενικά πιστεύει ότι όταν προστατεύεται µε το αντηλιακό του από το έγκαυµα προστατεύεται επίσης από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία. Μελέτες µε ζώα έδειξαν ότι η λουτεΐνη εµποδίζει επίσης τις φλεγµονές (εγκαύµατα) που δηµιουργούν οι UV-B ακτίνες, ενώ εµποδίζει και την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήµατος που ένα έγκαυµα προκαλεί.
Βέβαια, εάν το αντηλιακό σας είναι σαν τα παρακάτω, η βλαβερή ακτινοβολία, ίσως είναι το λιγότερο που θα πρέπει να σας απασχολεί: Οι κρυφοί κίνδυνοι των χημικών αντηλιακών του εμπορίου
Δείτε και Ανοσοποιητικό και Φλεγμονή: Τι είναι και πως επιδρούν στην υγιεία

Έχει φανεί ότι προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών και του οισοφάγου.

Σύµφωνα δε µε επιδηµιολογικές µελέτες, υψηλή πρόσληψη λουτεΐνης από τη διατροφή µειώνει σηµαντικά τον κίνδυνο προσβολής από ορισµένους καρκίνους και, ιδίως, από καρκίνο του ενδοµητρίου και των ωοθηκών (Terry et al 2002, Michaud et al 2000, Giovannuci et al 1995, Fung et al 2003 κ.ά.).

Οι καλύτερες πηγές:

Σπανάκι, κρόκος αυγού, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ακτινίδιο. Διατροφικές πηγές της ακόμη είναι το καλαμπόκι, το κόκκινο σταφύλι, το κολοκυθάκι, το πορτοκάλι, η ντομάτα και τα καρότα

Σημείωση: Για να αυξήσουμε την απορρόφηση της λουτεΐνης, μπορούμε να προσθέσουμε ελαιόλαδο, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι τα λιπαρά ευνοούν την απορρόφηση αυτού του καροτενοειδούς 

“Τροφή-Φάρμακο”: Εάν χρειάζεστε να συμπληρώσετε θρεπτικά στοιχεία, οφείλετε να το κάνετε με κάτι ΦΥΣΙΚΌ, ώστε να το αντιλαμβάνεται ο οργανισμός ως τροφή και να το απορροφάει σε πολύ μεγάλο βαθμό, να το βιο-διαθέτει και να ΜΗΝ προσπαθεί να το αποβάλλει, όπως τα συνθετικά συμπληρώματα!! 

Ιδανικά, με μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, έχω να σας προτείνω τα ΑΓΡΙΑ γαλαζοπράσινα φύκια (A.F.A.) τα οποία είναι 100% ΠΛΗΡΗΣ τροφή και περιέχουν: 

Τα διαθέτω ως πιστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής, ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. 

Για περισσότερα στοιχεία και αγορά επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Τα καροτενοειδή και η δράση τους! 

Η σημασία των καροτενοειδών στην υγεία μας


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια