MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΔιατροφήΣημασία, μορφές προβιοτικών και τα τρόφιμα που τα περιέχουν

Σημασία, μορφές προβιοτικών και τα τρόφιμα που τα περιέχουν

Σημασία, μορφές προβιοτικών και τα τρόφιμα που τα περιέχουν
Σημασία, μορφές προβιοτικών και τα τρόφιμα που τα περιέχουν

Σημασία, μορφές προβιοτικών και τα τρόφιμα που τα περιέχουν

Ίσως γνωρίζετε ότι τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα για την υγεία σας, αλλά όχι το πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτά. Δείτε τι είναι, σε ποιες μορφές τα βρίσκουμε και ποιες τροφές τα περιέχουν. 

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου που υποκινούν τους φυσικούς πεπτικούς χυμούς και τα ένζυμα και διατηρούν τη σωστή λειτουργία των πεπτικών μας οργάνων. Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί ζουν στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να τον βλάπτουν, επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης και περνούν στο έντερο, όπου και ασκούν την ευεργετική τους δράση και συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας.

Ετυμολογικά, ο όρος προβιοτικά είναι σύνθετος και προέρχεται από τη λατινογενή πρόθεση προ- (που σημαίνει υπέρ) και το Ελληνικό επίθετο βιοτικός (από το ουσιαστικό βίος = ζωή), τα προβιοτικά λοιπόν δρουν υπέρ της ζωής.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο ορισμό που θεσπίστηκε από τον FAO/WHO (Food and Agriculture Organization/World Health Organization), τα προβιοτικά είναι «ζωντανοί μικροοργανισμοί (ζύμες ή βακτήρια, κυρίως λακτοβάκιλλοι και μπιφιδοβακτήρια) που όταν χορηγηθούν σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν πλεονέκτημα υγείας στον ξενιστή», δηλαδή στον άνθρωπο.

Έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε πως ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων προβιοτικών, δημιουργεί ένα δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων κι έτσι εμποδίζει τις φλεγμονές του εντέρου, ενώ πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως κάποια προβιοτικά ενδέχεται να αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας της χλωρίδας (π.χ. τον τρόπο που μεταβολίζονται κάποιες τροφές).

Τα προβιοτικά παρασκευάζουν και μας παρέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών B3 (νιασίνη) και B6 (πυριδοξίνη), φυλλικό οξύ και βιοτίνη, παράγουν λακτάση και αντιβιοτικές ουσίες. Επίσης βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και στην ικανότητά του να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τις τροφές και αυξάνουν τις δυνάμεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Σε ποιες μορφές είναι διαθέσιμα;

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η ευεργετική δράση των προβιοτικών στην υγεία, έχει γεννήσει την ανάγκη σχεδιασμού συμπληρωμάτων διατροφής (προϊόντων ειδικής διατροφής) σε μορφή καψουλών, χαπιών, σκόνης ή υγρή μορφή, στα οποία τα προβιοτικά περικλείονται σε μεγαλύτερους, από τα συμβατικά τρόφιμα, πληθυσμούς.
Είναι σαφές ότι, οι ποσότητες των βακτηρίων που περιέχονται στα φυσικά τρόφιμα, μπορεί να μην είναι αρκετές για να αποικίσουν τον εντερικό σωλήνα και προς τον σκοπό αυτό, απαιτούνται μεγαλύτερες δόσεις, που μόνο σε συμπληρώματα μπορούν να βρεθούν. 
Τα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά περιέχουν, κύρια, λακτοβακίλλους (γαλακτικά βακτήρια), που είναι, γενικά, ανθεκτικοί στις συνθήκες καταπόνησης που επικρατούν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα.
Τα μπιφιδοβακτήρια, αντίθετα, είναι πιο ευαίσθητα και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά.Το μεγάλο πλεονέκτημα των συμπληρωμάτων διατροφής είναι ότι περιέχουν διαφορετικά προβιοτικά στελέχη που μπορούν να είναι ωφέλιμα σε διαφορετικές περιστάσεις.

Τα προβιοτικά παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα δράσης και δεν έχουν όλα τις ίδιες ιδιότητες.

Αυτό σημαίνει ότι κάποια στελέχη προβιοτικών είναι ευεργετικά για ορισμένες παθήσεις, ενώ για άλλες είναι λιγότερο. Συνεπώς, η επιλογή του κατάλληλου στελέχους για κάθε τύπο πάθησης, δεν είναι μόνο σημαντική, αλλά και απαραίτητη.Για παράδειγμα, η έρευνα για τη δράση του Lactobacillus έχει επικεντρωθεί στη σχέση του με το ανοσοποιητικό σύστημα, το αντι-καρκινικό του δυναμικό και την ικανότητά του ως βιοθεραπευτικός παράγοντας σε περιπτώσεις διάρροιας, παιδιατρικής ή ταξιδιωτικής, σε ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο (π.χ. Crohn) και στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τα οφέλη που προκύπτουν από τέτοιες έρευνες, δεν μπορούν να αποδοθούν γενικά σε όλα τα προβιοτικά (π.χ. λακτοβακίλλους, μπιφιδοβακτήρια, ζύμες), ούτε καν σε όλο το γένος του προβιοτικού (δηλαδή στους λακτοβακίλλους), αλλά μόνο στο συγκεκριμένο στέλεχος που εξετάστηκε.

Τα συμπληρώματα μπορούν να επιλεγούν από όλους, ακόμα και από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, που έχουν αποκλείσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα με προβιοτικά, όπως τα γιαούρτια, από τη διατροφή τους.

Μορφές συμπληρωμάτων διατροφής:

• Σκόνη: Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται με προσθήκη νερού από τον καταναλωτή πριν την κατανάλωση. Ο κύριος λόγος για τη χρήση των προβιοτικών σε αυτή τη μορφή είναι ότι, τα βακτήρια καταλήγουν στο γαστρεντερικό σωλήνα γρηγορότερα από κάθε άλλη μέθοδο. Απευθύνεται, κυρίως, σε παιδιά και ανθρώπους που δεν μπορούν να καταπιούν κάψουλες.

• Κάψουλες: Οι κάψουλες είναι περισσότερο διαδεδομένες, λόγω της ευκολίας στη χρήση τους, της μεγαλύτερης γκάμας προϊόντων σε αυτή τη μορφή και, κυρίως, λόγω του μοναδικού τους πλεονεκτήματος να προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το περιεχόμενο σε αυτές προβιοτικό.

• Υγρά: Το πρόβλημα με αυτή τη μορφή προβιοτικών είναι ο μικρός χρόνος ζωής τους. Τα σύγχρονα προβιοτικά προϊόντα σε υγρή μορφή έχουν μακρύτερη ημερομηνία λήξης, αλλά χρειάζονται συνεχώς ψύξη και συντηρούνται όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα, ωστόσο, είναι ότι οι εταιρείες που τα παρασκευάζουν προσθέτουν συντηρητικά για να διατηρήσουν τη γεύση ή την υφή τους.

Προβιοτικά: Ναι, αλλά ποιά να διαλέξω; 

Εκτός από τη λήψη συμπληρωμάτων, μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψη προβιοτικών μέσω της κατανάλωσης τροφών που τα περιέχουν.

ΤΡΟΦΙΜΑ

Τα πιο γνωστά προβιοτικά τρόφιμα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα ρευστά όξινα γάλατα και γιαούρτια. Τα περισσότερα από αυτά έχουν οξυγαλακτικά βακτήρια που ανήκουν σε διαφορετικά γένη, με συνηθέστερα τα Bifidobacterium και Lactobacillus.

Το ωμό (μη παστεριωμένο) γιαούρτι έχει πληθώρα βακτηρίων. Ωστόσο, σήμερα και για λόγους ασφαλείας, τα περισσότερα γιαούρτια παστεριώνονται, διαδικασία που, τελικά, σκοτώνει όλα αυτά τα βακτήρια.

Επιπλέον, πολλά από τα προβιοτικά στελέχη που χρησιμοποιούνται σήμερα σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι σε θέση να αποικίσουν μόνιμα τον εντερικό σωλήνα, προϋπόθεση απαραίτητη για να επάγει το προβιοτικό την ωφέλιμή του δράση.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι,

τα προβιοτικά, για να είναι αποτελεσματικά, θα πρέπει να «εμμένουν και να πολλαπλασιάζονται» εντός του οικοσυστήματος-στόχου, δηλαδή του εντέρου. Τα προβιοτικά στελέχη που λαμβάνονται από τα τρόφιμα μπορεί να εμμένουν για σχετικά μικρές χρονικές περιόδους στο έντερο, που μπορεί να φτάσουν τις 2 εβδομάδες μετά τη χορήγησή τους.

Υπάρχουν, επιπλέον, ενδείξεις ότι δεν έχουν όλα τα προβιοτικά στελέχη τον ίδιο χρόνο παραμονής στο έντερο, γεγονός που προφανώς σχετίζεται με την ικανότητά τους να εμμένουν στις αντίξοες συνθήκες (όξινο περιβάλλον) του στομάχου.

Τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορούν, ευρέως, εμπλουτισμένα σε προβιοτικά γαλακτοκομικά, στα οποία τα βακτήρια έχουν προστεθεί μετά την παστερίωση. Τα λειτουργικά αυτά τρόφιμα, είναι πολλά υποσχόμενα, καθώς η συστηματική κατανάλωσή τους έχει φανεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Προσοχή, ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί στην ετικέτα του τροφίμου, καθώς στη συσκευασία θα πρέπει να αναγράφεται ότι περιέχουν «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια βακτηρίων». Επίσης, είναι σημαντικό, να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης, διότι η ύπαρξη βακτηρίων μειώνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.
Δείτε: Διάβασε τις ετικέτες σωστά. Μάθετε να ξεχωρίζετε τα τρόφιμα με χημικά!

Μερικά από τα προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά, είναι:

λαχανικά τουρσί, πάστα φασολιών από ζύμωση, κεφίρ, ξινόγαλο, pao cai (είδος τουρσί, σύνηθες στην κινέζικη κουζίνα), σουκρούτ (είδος λάχανου τουρσί), σάλτσα σόγιας

Παρακάτω αναφέρουμε τις καλύτερες προβιοτικές τροφές για τη διατροφή σας. 

1. Γιαούρτι

Ένα από τα καλύτερα προβιοτικά τρόφιμα είναι το γιαούρτι, ιδιαίτερα το αυθεντικό, χειροποίητο. Προτιμήστε μάρκες από κατσικίσιο με επιπλέον προβιοτικά όπως ο γαλακτοβάκιλλος. Διαβάστε την ετικέτα με τα συστατικά, καθώς δεν είναι όλα τα γάλατα και τα γιαούρτια ίδια. Πολλά δημοφιλή εμπορικά σήματα περιέχουν ζάχαρητεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τεχνητά αρώματα.
Δείτε: Λίγα λόγια για το γιαούρτι!
Και τολμήστε να το φτιάξετε: Φτιάχνουμε γιαούρτι από… σπίτι!!

2. Κεφίρ

Όπως και το γιαούρτι, αυτό το γαλακτοκομικό που έχει υποστεί ζύμωση, είναι ένας μοναδικός συνδυασμός κατσικίσιου γάλακτος και σπόρων κεφίρ. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γαλακτοβάκιλλους και άλλα βακτήρια και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σε ωφέλιμες ποικιλίες ενζύμων. Προτιμήστε το οργανικό ή βιολογικό κεφίρ.
Δείτε: Κεφίρ (kefir) – Το ζωντανό ποτό. Πως παρασκευάζεται!

3. Ξινολάχανο

Προέρχεται από λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση (καθώς και άλλα λαχανικά), είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, αλλά και βοηθά στη μείωση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Το ξινολάχανο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, A, E και C.
Φτιάχνουμε το γεμάτο προβιοτικά, θεραπευτικό ξινολάχανο 

4. Μαύρη σοκολάτα 

Τα προβιοτικά μπορούν να προστεθούν σε υψηλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα, μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερο από πολλές μορφές γαλακτοκομικών. Αυτό είναι ένα μόνο από τα οφέλη για την υγεία της μαύρης σοκολάτας.
Δείτε: Σοκολάτα: Υπόκυψε στον πειρασμό της…

5. Τουρσί

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το τουρσί είναι μια εξαιρετική πηγή προβιοτικών. Προσπαθήστε να φτιάξετε δικά σας σπιτικά τουρσιά χωρίς την προσθήκη ξυδιού. Το θαλασσινό αλάτι και το νερό ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων, ενώ δίνουν στην πίκλες πεπτικά οφέλη.
Τουρσί: Πως παρασκευάζεται~Οφέλη στην υγεία 

6. Ψωμί 

Το ψωμί με προζύμι περιέχει γαλακτοβάκιλλους, που συντελούν στην καλύτερη πέψη. Το προζύμι αποτελεί μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών με ευεργετικές ιδιότητες.
Δείτε: Ολόκληρο εργαστήρι σε μια μπουκιά ΨΩΜΙ.

Για να είναι ωφέλιμο το ψωμί χρειάζεται να έχει φτιαχθεί με προζύμιΤι είναι και πως “πιάνουν” προζύμι.
Πώς θα ξεκινήσετε το “άγριο” προζύμι!

Κριτήρια επιλογής προβιοτικού

  • Να είναι «φιλικό» για τον άνθρωπο 
  • Να έχει αποδεδειγμένη ευεργετική δράση στην υγεία 
  • Να έχει ειδική δράση στο πρόβλημα που υπάρχει 
  • Να διατίθεται με τη μορφή ζωντανών καλλιεργειών του προβιοτικού σε μεγάλες ποσότητες 
  • Να επιβιώνει της διέλευσης από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, δηλαδή να είναι ανθεκτικό (να μην καταστρέφεται), για παράδειγμα, στο όξινο pH του στομάχου 
  • Να διαθέτει την ικανότητα προσκόλλησης στον εντερικό βλεννογόνο, απαραίτητη προϋπόθεση για τον πολλαπλασιασμό του και για να ασκήσει την ωφέλιμη δράση του 
  • Να παραμένει ζωντανό και ενεργό μέχρι την ημερομηνία λήξης 
  • Να παραμένει σταθερό (δηλαδή να μην καταστρέφεται) τόσο κατά τη διαδικασία παραγωγής του, όσο και κατά τη συντήρηση του 
  • Να παράγεται από μια αξιόπιστη εταιρία, που να μπορεί να δώσει εγγυήσεις ποιότητας, σταθερότητας και αποτελεσματικότητας των προβιοτικών της 

Δείτε τον πόλεμο που υφίστανται τα τόσο ωφέλιμα, για τον οργανισμό μας, βακτήρια: Η μεγάλη απάτη του παγκοσμιο-ποιημένου διατροφικού κώδικα (Codex Alimentarius), για καθολικό πόλεμο ενάντια σε όλα τα μικρόβια.

Θα πρέπει τέλος να ειπωθεί ότι οι επιστήμονες δεν θεωρούν την κατανάλωση προβιοτικών τροφίμων απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι κάποιος υγιής. Φαίνεται πως δεν χρειάζεται η υπερκατανάλωση των προβιοτικών προϊόντων, πιστεύοντας ότι θα μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών αλλά η χρήση τους με σύνεση, χωρίς να υποκατασταθεί ο υγιεινός τρόπος ζωής και η ισορροπημένη διατροφή. 

Στοιχεία από: Σημασία, μορφές προβιοτικών και τα τρόφιμα που τα περιέχουν
www.clickatlife.gr

www.vitalife.gr
Σημασία, μορφές προβιοτικών και τα τρόφιμα που τα περιέχουν

~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Εφόσον κάνετε τη δική σας έρευνα σχετικά με τη σημασία ισορροπημένης εντερικής μικροχλωρίδας και εν γένει του μικροβιώματος για την υγεία σας, σας συνιστούμε να ελέγξετε και τα παρακάτω ΦΥΣΙΚΆ συμπληρώματα διατροφής που διατίθεται σε εξαιρετική ποιότητα από την ιστοσελίδα μας:

1. Τα ΦΥΚΙΑ A.F.A, καθώς αναζωογονούν, προστατεύουν και ενισχύουν την πολύτιμη εντερική μας χλωρίδα

2. το ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ, το οποίο ενισχύει και “κάνει επανεκκίνηση” του ανοσοποιητικού, ενώ έχει και προβιοτική δράση και τέλος,

3. τα ΩΜΕΓΑ 3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ, συμβάλλουν στη μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερο, γεγονός που προάγει την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού: Ωμέγα 3, το κλειδί για την υγεία του εντέρου

Όσοι ενδιαφέρεστε να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή και έτσι να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με τον φυσικότερο τρόπο, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Δείτε ακόμη: Προβιοτικά, 50+1 λόγοι να καταναλώνετε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

Προβιοτικές τροφές και πιθανές παρενέργειες 

Προβιοτικά: Ενίσχυση Ανοσοποιητικού, Προστασία από Αλλεργίες, Καρκίνο, Γαστρίτιδες, Έλκος Στομάχου 

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ-Τα βακτηρίδια πού είναι υπέρ της ζωής 

Προβιοτικά και πρεβιοτικά: Πολύτιμοι σύμμαχοι του εντερικού μας συστήματος 

Πρωτεΐνες και προβιοτικά βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου 

Ένζυμα και Προβιοτικά: Απαραίτητα για την καλή Πέψη 

Προβιοτικά-Ψυχοβιοτικά, Απαλλάσσουν από άγχος, κατάθλιψη και στρες

Βελτιώστε και διατηρήστε υγιή την εντερική σας χλωρίδα 

Μικροβίωμα: Μικροβιακή Χλωρίδα και η Ιατρική Επανάσταση του Αιώνα

Μικροβίωμα: Μικροβιακή Χλωρίδα και Βιομηχανία Εμβολίων   

Βιβλιογραφία: Σημασία, μορφές προβιοτικών και τα τρόφιμα που τα περιέχουν

1. Alander M, Satokari R, Korpela R, et al. (1999). Persistence of colonization of human colonic mucosa by a probiotic strain, Lactobacillus rhamnosus GG, after oral consumption. Appl Environ Microbiol. 65, pp.351-354.
2. Brady LJ, Gallaher DD, Busta FF. (2000). The role of probiotic cultures in the prevention of colon cancer. The Journal of Nutrition. 130, 2 suppl. pp.410-414.
3. Gilliland SE, Walker DK. (1990). Factors to consider when selecting a culture of Lactobacillus acidophilus as a dietary adjunct to produce a hypocholesterolemic effect in humans. Journal of Dairy Science. 73(4), pp.905-11.
4. Guarner F, Khan AG, Garisch J, Eliakim R, Gangl A, Thomson A, Krabshuis J, Le Mair T, Kaufmann P, de Paula JA, Fedorak R, Shanahan F, Sanders ME, Szajewska H. (2008). Probiotics and prebiotics. World Gastroenterology Organisation Practice Guideline.
5. Ljungh A, Wadstrom T. (2009). Lactobacillus Molecular Biology: From Genomics to Probiotics. Caister Academic Press.
6. Reid G, Jass J,SebulskyMT, McCormick JK. (2003). Potential uses of probiotics in clinical practice. Clin. Microbiol. Rev. 16(4), pp.658-672.
7. Sanders ME. (2000). Considerations for use of probiotic bacteria to modulate human health. The Journal of Nutrition. 130(suppl.2), pp.384-390.
8. Sanders ME. (2000). Symposium: Probiotic Bacteria: Implications for Human HealthConsiderations for Use of Probiotic Bacteria to Modulate Human Health. J. Nutr. 130, pp.384-390.
9. Famularo G, De Simone C, Pandey V, Sahu AR, Minisola G. (2005). Probiotic lactobacilli: an innovative tool to correct the malabsorption syndrome of vegetarians?. Med. Hypotheses. 65(6), pp.1132-1135.
10. Famularo G, Perluigi M, Pieluigi M, Coccia R, Mastroiacovo P, De Simone C. (2001). Microecology, bacterial vaginosis and probiotics: perspectives for bacteriotherapy. Med. Hypotheses. 56(4), pp.421-430.
11. Hitti M. (2006). Probiotics May Help Stressed Gut. http://www.webmd.com/content/article/121/114283.htm.


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια