MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΤριανταφυλλιά & κυνόροδο: Ένας άκρως θεραπευτικός καρπός

Τριανταφυλλιά & κυνόροδο: Ένας άκρως θεραπευτικός καρπός

Τριανταφυλλιά & κυνόροδο: Ένας άκρως θεραπευτικός καρπός
Τριανταφυλλιά & κυνόροδο: Ένας άκρως θεραπευτικός καρπός

Τριανταφυλλιά & κυνόροδο: Ένας άκρως θεραπευτικός καρπός

Άλλες ονομασίες: Ροδή, Ροδέλο, αγριοτριανταφυλλιά, κυνοροδή.

Που βρίσκεται: στις εύκρατες περιοχές  και στα δύο ημισφαίρια. Τα αυτοφυή είδη στη χώρα μας υπολογίζονται σε 25 εκ των οποίων τα πιο αξιόλογα είναι η Αειθαλής (το κυνόσβατο του Διοσκουρίδη), η Ακανθοδεστάτη (η Ροδωνιά του Θεόφραστου), η Αρουραία, η Γαλλική (gallica), η Κυνοροδή και η Μόσχομος. Κατάγεται από τη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα από το Ιράν.

Πότε συλλέγεται: Τα άνθη της το Καλοκαίρι και οι καρποί της το Φθινόπωρο.

Γεύση: Γλυκιά και στυπτική.

Ιδιαιτερότητα: Καλλιεργείται για τουλάχιστον 3.000 χρόνια ως καλλωπιστικό φυτό κήπων. Η ποιήτρια Σαπφώ (6° π.κ.χ. αιώνα) αναφέρεται στο φυτό, αποκαλώντας το “Βασίλισσα των λουλουδιών”. Κατά τον Μεσαίωνα, το θεωρούσαν γιατρικό για την κατάθλιψη.

Σήμερα, εκτός από την μυρωδιά, τα ωραία χρώματα και τους συμβολισμούς της προσφοράς του ως δώρο, είναι γνωστό για το ροδόνερο που χρησιμοποιείται στην αισθητική.

Είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae)
Το γένος αυτό περιέχει περίπου 200 είδη. Μεταξύ των πολλών ειδών, μόνο επτά έχουν αναγνωρισθεί ότι συνέβαλαν στην εμφάνιση – ανάπτυξη των νέων τριαντάφυλλων.

Οι σημερινές ποικιλίες είναι υβρίδια που προήλθαν από διασταυρώσεις, επί σειρά ετών, μεταξύ διάφορων Ασιατικών –Ευρωπαϊκών ειδών. Τα πρώτα υβρίδια που προήλθαν από διασταυρώσεις μεταξύ του R.chinensis, R.odorata, και R.gallica.

triantafyllia-kai-kynorodo-enas-akros-thetapeftikos-kakposΠεριγραφή:

  • Φυλλοβόλος θάμνος, με ύψος έως 1 μέτρο.
  • Άνθη: Έχουν χαρακτηριστικά αραιά πέταλα.
  • Φύλλα: Πριονωτά.
  • Βλαστός: Γυαλιστερός και αγκαθωτός.
  • Καρπός: Το γνωστό κυνόροδο.

Τα κυνόροδα εμφανίζονται την Άνοιξη, τα τέλη καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου είναι βρώσιμα και υψηλής διατροφικής αξίας.
Μόνο κυνόροδα οργανικά από τριανταφυλλιές και αγριοτριανταφυλλιές που δεν εκτίθενται σε φυτοφάρμακα.

Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε νωπά ή αποξηραμένα. Είναι ώριμα για συγκομιδή όταν μεγαλώνει σε μέγεθος και το χρώμα του είναι απόχρωσης μεταξύ πορτοκαλί με κόκκινο.

Θεραπευτικές Ιδιότητες

Η αγριοτριανταφυλλιά περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C (3 καρποί του φυτού αντιστοιχούν με τη βιταμίνη που μας προσφέρει ένα πορτοκάλι) και βιταμίνες Α, Β και Κ, γαλλικό οξύ, αντιβιοτικά στοιχεία, τανίνη και φλαβονοειδείς χρωστικές (βιταμίνη Ρ), καροτενοειδή (προβιταμίνη Α), πηκτίνη, φυτικά οξέα και αιθέριο έλαιο.

Είναι πολύ καλό βότανο για το δέρμα και βοηθά στην αποκατάσταση της διαταραγμένης ορμονικής ισορροπίας καθώς και στην ακανόνιστη περίοδο. Οι καρποί του είναι θρεπτικοί και δρουν ως ήπιο υπακτικό, ήπιο διουρητικό και ήπιο στυπτικό.

Μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε λοιμώξεις και ιδιαίτερα τα κρυολογήματα βελτιώνοντας την άμυνα του οργανισμού μας. Μας βοηθά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας και ήπιων προβλημάτων της χοληδόχου κύστης καθώς επίσης και σε παθήσεις νεφρών και ουροδόχου κύστης.

Το Κυνόροδο, έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, λειτουργεί ως δυναμωτικό σε περίπτωση εξάντλησης και έλλειψης βιταμινών, καθώς και διουρητικό.
Μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και ουροποιητικό σύστημα, στη θεραπεία της αρθρίτιδας και στην αντιμετώπιση ουλών στο δέρμα.

Λόγω της πηκτίνης που περιέχει μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα καθαρίζοντας τα έντερα και να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Τα κυνόροδα παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κρυολογημάτος και της γρίπης.

Η σύγχρονη επιστήμη διερευνά τη χρήση του για τη θεραπεία ορισμένων φλεγμονωδών διαταραχών όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδή αρθρίτιδα.

triantafyllia-kai-kynorodo-enas-akros-thetapeftikos-kakpos

Βασικές χρήσεις

* Ως έγχυμα, με χρήση των ανθών, τονώνει τον ανθρώπινο οργανισμό, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και στην αποβολή των τοξινών, ρίχνει τον πυρετό, απομακρύνει το άγχος και την στενοχώρια, καταπολεμά την αϋπνία, καταπραΰνει τους πόνους της περιόδου και αυξάνει την σεξουαλική επιθυμία.

* Γαργάρες με το έγχυμα, μαλακώνουν και θεραπεύουν τον ερεθισμένο λαιμό.

* Το τσάι με κυνόροδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία διαταραχών όπως η χρόνια διάρροια, αλλεργίες, άσθμα, βρογχίτιδα και το άγχος.

* Το αιθέριο έλαιο, το ροδέλαιο, έχει τις ιδιότητες του αντιφλεγμονώδους, αντικαταθλιπτικού και ηρεμιστικού φαρμάκου.

* Το ροδόνερο, που προέρχεται από την απόσταξη του ελαίου με ατμό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καθαριστική και τονωτική λοσιόν για το δέρμα.
Δείτε και Ροδόνερο μια εύκολη συνταγή!
Φτιάξτε ροδόνερο ή όποιο άλλο ανθόνερο θέλετε στο σπίτι!

Άλλες χρήσεις

Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς, τα κυνόροδα καταναλώνονται ωμά, μαγειρεμένα και αποξηραμένα σε μορφή αφεψήματος. Χρησιμοποιούνται σε διάφορα αρτοσκευάσματα, στο κρασί, στο υδρόμελο αλλά και γίνονται καταπληκτικές μαρμελάδες, ζελέ και σιρόπι.

Επισήμανση

Να μην χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο εσωτερικά, χωρίς την επίβλεψη ειδικού.
Τα κηπευτικά υβρίδια του φυτού είναι ακατάλληλα για χρήση με φαρμακευτικούς σκοπούς.
Η χρήση της αγριοτριανταφυλλιάς αντενδείκνυται στην θρομβοφλεβίτιδα ή αν έχουμε προδιάθεση προς αυτή την ασθένεια.

Διαβάστε ακόμη: Κυνόροδο για κρυολογήματα και πόνους στις αρθρώσεις 

Φτιάχνουμε σιρόπι με κυνόροδα-καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς 

Κυνόροδα ή καρποί αγριοτριανταφυλλιάς για αποτελεσματική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια