MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΒαλεριάνα για ηρεμιστική, αντισπασμωδική, υποτασική δράση ΧΩΡΙΣ παρενέργειες

Βαλεριάνα για ηρεμιστική, αντισπασμωδική, υποτασική δράση ΧΩΡΙΣ παρενέργειες

Βαλεριάνα για ηρεμιστική, αντισπασμωδική, υποτασική δράση ΧΩΡΙΣ παρενέργειες
φώτο Βαλεριάνα για ηρεμιστική, αντισπασμωδική, υποτασική δράση ΧΩΡΙΣ παρενέργειες

Βαλεριάνα για ηρεμιστική, αντισπασμωδική, υποτασική δράση ΧΩΡΙΣ παρενέργειες

Βιότοπος – περιγραφή

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Valeriana officinalis (Bαλεριάνα η φαρμακευτική) και ανήκει στην οικογένεια των Βαλεριανιδών. Υπάρχουν 150 περίπου είδη του γένους αυτού σε όλον τον κόσμο. Στη χώρα μας τη συναντούμε με διάφορες ονομασίες όπως Βαλεριάνα, Νάρδος, Μυριστική, Αγριοζαμπούκος, Αλεναία, Ασπρόφυλλος, Κέντρανθος, Διοσκουρίδειος.

Στην Ελλάδα είναι αυτοφυές, κυρίως στη βόρεια και ηπειρωτική χώρα και προτιμά εδάφη υγρά, γόνιμα και ηλιόλουστα.

Συναντούμε στη χώρα μας 7 είδη.

– Η Ασπρόφυλλος που φυτρώνει στα πετρώδη και ορεινά της Κρήτης.
– Η Αλλιαριΐφυλλος, σπανία στην Εύβοια.
– Η Φαρμακευτική που συναντούμε σε μέρη της Θεσσαλίας, Ηπείρου και Μακεδονίας.
– Η Αλεναία, που βρίσκεται στην άλπειο ζώνη των Πελοποννησιακών βουνών.
– Η Βιρτισκεία σπανία στη Δωρίδα.
– Η Κονδυλώδης σε μέρη ορεινά.
– Η Διοσκουρίδειος η περισσότερο διαδεδομένη, η οποία φυτρώνει σε δάση και πετρώδη μέρη.

Η βαλεριάνα είναι φυτό με ρίζωμα βραχύ, πολυετές που μένει ζωντανό όταν ξεραίνονται οι βλαστοί και τα φύλλα. Το ύψος της κυμαίνεται από 40 εκατοστά έως 2 μέτρα. Βλαστός παχύς, υψηλός διακλαδιζόμενος. Τα φύλλα της είναι αντίθετα, με μίσχο τα κατώτερα, άμισχα τα ανώτερα, πτερωτά, με 13 – 21 λογχοειδή φυλλάρια. Τα άνθη της είναι μικρά άσπρα ή ρόδινα που σχηματίζουν πυκνές ταξιανθίες.

Οταν η ρίζα ξεθάβεται από τη γη δεν μυρίζει πολύ. Σταδιακά όσο στεγνώνει παίρνει τη δυνατή μυρωδιά του βαλεριανικού οξέως. Είναι βότανο που προκαλεί ευφορία στα μικρά ζώα, όπως και τα ναρκωτικά. Για τον λόγο αυτό στη Γαλλία το ονομάζουν γατόχορτο. Το καλλιεργήσιμο φυτό δεν χάνει τις θεραπευτικές του ιδιότητες αλλά αντίθετα τις αναπτύσσει ακόμη περισσότερο.

Ιστορικά στοιχεία

Η Βαλεριάνα (Valeriana Officinalis) είναι ένα από τα πιο γνωστά βοτανα στην υφήλιο αφού χρησιμοποιείται για πάνω από 2.000 χρόνια. Το όνομα της προήλθε από τη λατινική λέξη valere που σημαίνει “υγεία ή δύναμη” και αναφέρεται στην θεραπευτική χρήση του φυτού, αν και υποστηρίζεται ότι μπορεί να αναφέρεται και στη δυνατή του οσμή.

Οι ιδιότητες της αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το Διοσκουρίδη το 50 π.κ.χ. Πρόκειται για φυτό που ευδοκιμεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε μεγάλα τμήματα της Ασίας – λόγω της χρησιμότητας της έχει πρακτικά μεταφερθεί σε ολόκληρο το κόσμο. Χρήσιμο μέρος του φυτού είναι η ρίζα του. Ο Πλίνιος (23 – 79 μ.κ.χ.) την αναφέρει στη λίστα των θησαυρών της γης.

Ο Γκέραντ το 1597 έγραφε ότι το βότανο αυτό είναι «…για όσους υποφέρουν από κράμπες και άλλους σπασμούς καθώς και για όλους εκείνους που βασανίζονται από τα λάθη τους». Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν ως παυσίπονο, διουρητικό, αντιβηχικό και κατά του άσθματος.

Από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος.

Κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο υπό μορφή σταγόνων χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την αντιμετώπιση του συνδρόμου των βομβαρδισμών, των στρατιωτών που ήταν καθηλωμένοι στο μέτωπο. Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιήθηκε ευρέως σαν ορεκτικό μέσο που βελτιώνει την πέψη των τροφών, σαν χολαγωγό μέσο στις ασθένειες του συκωτιού, χολής και των χοληφόρων οδών.

Τις ρίζες τις μασούσαν σαν προφυλακτικό μέσο από τις μολυσματικές ασθένειες όπως χολέρα, τύφο, σκαρλατίνα (οστρακιά). Στην Κρήτη γνώριζαν τις ιδιότητες της ρίζας του φυτού το οποίο χρησιμοποιούσαν για τα παιδιά, την κατάπτωση και τις αϋπνίες.

Συστατικά – χαρακτήρας

Τα κυρίως συστατικά και οι κυριότερες δραστικές ουσίες που της αποδίδουν τις αγχολυτικές, ηρεμιστικές και κατευναστικές ιδιότητες είναι:

  • σάκχαρα,
  • άμυλο,
  • ρητίνες,
  • αιθέριο έλαιο,
  • οργανικά οξέα,
  • αζωτούχες ενώσεις,
  • βαλεριανικό οξύ,
  • πτητικό έλαιο,
  • ρετσίνι και γόμμα.

Είναι βότανο με γεύση έντονη, ξηρή και ελαφρώς πικρή, μάλλον δυσάρεστη. Η ρίζα και το ρίζωμα περιέχουν ένα αιθέριο έλαιο το οποίο αποτελείται κατά 1% από εποξυβαλεριανικό τριεστέρα. Ο τριεστέρας αυτός διασπάται στην παρουσία του ενζύμου οξειδάση, σε βαλεριανικό οξύ και μεθυλκετόνη.

Το πρώτο έχει σπασμολυτικές και κατευναστικές ιδιότητες και το δεύτερο είναι ελαφρύ αναισθητικό. Το έλαιο περιέχει ακόμα λεμονίνη, ένα σεσκουιτερπένιο, βαλεριανική καμφορά, αλκαλοειδή, σατινίνη, βαλεριανίνη, ακτινιδίνη, βαλερίνη, χολίνη, σάκχαρα, άμυλο, τανίνες και ρητίνες.

Περιέχει επίσης πλήθος βιταμινών όπως το β-καροτένιο, οι βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και C, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο.

valeriana-gia-iremistiki-antispasmodiki-ypotasiki-drasi-horis-parenergeiesΆνθιση – Χρησιμοποιούμενα μέρη – Συλλογή

Ανθίζει το Καλοκαίρι μέχρι το Φθινόπωρο. Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς είναι κύρια η ρίζα και τα φύλλα. Οι ανθισμένες κορυφές συλλέγονται το καλοκαίρι, ενώ η ρίζα συλλέγεται το Φθινόπωρο από Σεπτέμβριο μέχρι Οκτώβριο.

Οι ιδιότητες της

Η Βαλεριάνα θεωρείται πως είναι αποτελεσματική σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, όπως είναι το άγχος, η υπερένταση, οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες και η ανησυχία. Η επίδραση της στο κεντρικό νευρικό σύστημα στηρίζεται σε πολλά συστατικά, με σημαντικότερο το GABA (gamma-aminobutyric acid). Τα έλαια που περιέχει έχουν παρόμοια δράση με τις συνθετικές βενζοδιαζεπίνες. Ο μηχανισμός δράσης της ωστόσο παραμένει σε γενικές γραμμές άγνωστος.
γ-αμινοβουτυρικό οξύ-GABA: Τι είναι, πως επιδρά στον εγκέφαλο, επιπτώσεις έλλειψης 

Παρόλα αυτά το φυτό αποδεδειγμένα:

  • κατεβάζει την πίεση τους αίματος,
  • αυξάνει την έκκριση του νευροδιαβιβαστή GABA και προκαλεί καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος,
  • αποτελεί ηρεμιστικό του εντέρου (ειδικά σε κολίτιδες, νόσο του Crohn),
  • βοηθά στην έκκριση της χολής, βελτιώνοντας συμπτώματα δυσπεψίας,
  • βοηθά στον καλό και ποιοτικό ύπνο,
  • ελαττώνει το στρες.

Συνιστάται για: 

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις

Η κύρια δράση της ρίζας του φυτού είναι ηρεμιστική, αντισπασμωδική, υποτασική. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για αδυνάτισμα. Η κύρια όμως θεραπευτική δράση του φυτού βρίσκεται στη ρίζα. Η ηρεμιστική δράση του φυτού αποδίδεται κυρίως στο βαλεριανικό οξύ το οποίο περιέχει.

Ενδείκνυται σε ασθένειες του νευρικού συστήματος, ως νευροτονωτικό και ηρεμιστικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε σπασμούς και επιληψία για να μειώσει την ένταση και το άγχος, στην υστερία, στην αϋπνία και την υπερδιέγερση.

Σαν μυοχαλαρωτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απαλλαγή από τις κράμπες και τον εντερικό κολικό. Είναι εξαιρετικό φάρμακο για την νευρική δυσπεψία και σε περιπτώσεις σπαστικού ή ευερέθιστου εντέρου. Είναι αποτελεσματική στους σπασμούς εμμηνορρυσίας.

Επίσης η βαλεριάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως

γενικό παυσίπονο όταν ο πόνος συνδέεται με νευρική υπερένταση και την ημικρανία. Η βαλεριάνα επιδρά δυναμωτικά στην καρδιά (κατάλληλη για ταχυκαρδία) και πολλές μελέτες απέδειξαν ότι ελαττώνει την πίεση.

Συνδυάζεται θαυμάσια με άλλα βότανα για πιο ενισχυμένα ή εξειδικευμένα αποτελέσματα, όπως σκουτελλάρια, πασιφλόρα, λυκίσκο και χαμομήλι. Το βάμμα της βαλεριάνας χρησιμοποιείται κατά της πιτυρίδας. 

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Βαλεριάνα χρησιμοποιείται ως φυσικό ηρεμιστικό και χαλαρωτικό του νευρικού συστήματος. Σημαντική είναι η επίδραση της Βαλεριάνας σε περιπτώσεις αϋπνίας.

Ανεξάρτητες κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η χρήση της Βαλεριάνας μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να μας πάρει ο ύπνος, μειώνει τη πιθανότητα να ξυπνήσουμε το βράδυ, επιμηκύνει το συνολικό χρόνο ύπνου και γενικότερα βελτιώνει τη συνολική ποιότητα του ύπνου, ΧΩΡΙΣ παρενέργειες και ανεξάρτητα αν κάποιος έχει πρόβλημα ή όχι.

Για το λόγο αυτό η Βαλεριάνα είναι και γνωστή ως “God’s Valium”.

Παρασκευή και δοσολογία

Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Η δοσολογία είναι 2 γραμμάρια ανά 1 φλιτζάνι νερό με ανώτατη ημερήσια δόση 6 γραμμάρια. Χρόνος βρασμού είναι 15 λεπτά.
Για έναν καλό ύπνο αρκούν 250-300 mg χάπι ή κάψουλα αποξηραμένης ρίζας φυτού, ενώ αν πρόκειται για βάμμα, ένα κουταλάκι του γλυκού αρκεί να καταναλωθεί 35-40 λεπτά πριν από τον ύπνο.

Η χρήση της βαλεριάνας διαφέρει από τα συνηθισμένα συνθετικά αγχολυτικά φάρμακα γιατί ΔΕΝ προκαλεί εθισμό, ενώ έχει ασήμαντες παρενέργειες (καμία, όταν καταναλώνεται σύμφωνα με τη προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία). Παρόλα αυτά πρέπει καταναλώνεται με προσοχή, πάντα με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού και καλλίτερα να μην συνδυάζεται με χρήση αλκοολούχων ποτών.
Xanax-Ψυχοφάρμακα: Λύση ή καταστροφή; 

Προφυλάξεις

Δεν πρέπει να παίρνουμε το βότανο περισσότερο από 2 – 3 εβδομάδες χωρίς διακοπή, επειδή οι συνεχείς ή υψηλές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο.
Η βαλεριάνα ενισχύει τη δράση των υπνωτικών φαρμάκων, έτσι αποφεύγουμε τον τύπο αυτό του φαρμάκου.

“Τροφή-Φάρμακο”: Αν δεν έχετε το χρόνο για τη προετοιμασία ενός αφεψήματος, αλλά και επειδή η γεύση και μυρωδιά του δεν είναι από τις… καλλίτερες, τότε σας προτείνω να δείτε το 100% φυσικό και ιδιαίτερα ισχυρό, βιολογικό και πιστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής βαλεριάνας (σε κάψουλα) που διαθέτω, ώστε να λαμβάνετε όλα τα παραπάνω οφέλη της στον μέγιστο βαθμό.

Όσοι ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Ψυχίατρος Αποκαλύπτει: «Θεραπεύουμε» Κατασκευασμένες Ψυχασθένειες με έως και Δολοφονικά Ψυχοφάρμακα 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια