MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΆκορος- ή Κάλαμος: Το καλάµι που µας ωφελεί

Άκορος- ή Κάλαμος: Το καλάµι που µας ωφελεί

Άκορος- ή Κάλαμος: Το καλάµι που µας ωφελεί

Άκορος- ή Κάλαμος: Το καλάµι που µας ωφελεί

O Κάλαμος (Acorus Calamus) είναι ένα ψηλό πολυετές φυτό το οποίο προέρχεται από την Ινδία, αλλά σήμερα το βρίσκουμε σε πάρα πολλές περιοχές του κόσμου – σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία και την Αυστραλία. Άκορος- ή Κάλαμος: Το καλάµι που µας ωφελεί

Είναι φυτό πολυετές, υδρόφιλο, με άρωμα μανταρινιού που φτάνει σε ύψος τα 1,25 μέτρα. Έχει φύλλα μακρά, σωληνοειδή στη βάση τους και λογχοειδή στο πάνω τους μέρος και στέλεχος με τρεις γωνίες. Το καλοκαίρι βγάζει ένα μοναχικό στάχυ με μικρά δυσδιάκριτα πρασινοκίτρινα σκούρα άνθη σε πλάγια μασούρια και μάκρος ενός δακτύλου, που δεν ωριμάζουν. Η ρίζα του είναι παχιά και έρπουσα.

Χαρακτηριστικό του Κάλαμου είναι το ευχάριστο άρωμα (θυμίζει μανταρίνι) των φύλλων και της ρίζας του. Λόγω ακριβώς της ιδιότητας του αυτής ο Κάλαμος χρησιμοποιείται στην βιομηχανία παρασκευής αρωμάτων και αποτελεί πολύ σημαντικό φυτό για το διεθνές εμπόριο εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια.

Ιστορικά στοιχεία  

Ως βότανο, ο Κάλαμος έχει χρησιμοποιηθεί για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς. Στην αρχαία Αίγυπτο η ρίζα του φυτού χρησιμοποιούνταν ως αφροδισιακό, ενώ οι ινδιάνοι Dacota το χρησιμοποιούσαν κατά του φόβου της μάχης.

Στην Αγιουρβέδα είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βότανο το οποίο προτείνεται για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ – θεωρείται πως βοηθάει στην καλή λειτουργία του συκωτιού.

Από την αρχαιότητα, το αναφέρουν ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος. Χρησιμοποιούσαν το καλάμι αυτό για την παρασκευή του «Ακορίτη Οίνου», που ήταν γνωστός από εκείνα τα χρόνια για τις τονωτικές και διεγερτικές του ιδιότητες. Επίσης το χρησιμοποιούσαν οι αθλητές για να δυναμώσουν και να θρέψουν τους μυς τους. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει τον Άκορο Κάλαμο για την θεραπεία της Αλωπεκίας.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις 

akoros-i-kalamos-to-kalami-pou-mas-kanei-kaloΟι περισσότεροι πιθανότατα αγνοούν την ύπαρξή του, ο άκορος όµως είναι ένα αρωµατικό καλάµι πλούσιο σε ευεργετικά συστατικά που ανακουφίζουν από το βήχα µέχρι την αρθρίτιδα. Η ρίζα του χρησιµοποιείται ευρέως στη φαρµακευτική, ενώ το αιθέριο λάδι που βγαίνει από αυτήν έχει αντιβιοτικές ιδιότητες.

Το αρωµατικό αυτό καλάµι θεωρείται τονωτικό, χωνευτικό και διουρητικό. Επίσης πιστεύεται ότι είναι καταπραϋντικό, γεγονός που το καθιστά ωφέλιµο σε περίπτωση που βρισκόµαστε σε ένταση, αλλά και ότι ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο, τους ρευµατισµούς και τους πόνους της αρθρίτιδας. Επιπλέον η ρίζα του άκορου συχνά τρώγεται ζαχαρωµένη για να µαλακώσει το βήχα.

Το βότανο δρα ως άφυσο, μαλακτικό και αντισπασμωδικό. Συνδυάζει τις μαλακτικές ιδιότητες του γλισχράματος με την άφυση δράση του πτητικού ελαίου και τη διεγερτική δράση των πικρών στοιχείων.

Διεγείρει τη λειτουργία του ήπατος και της χολής. Είναι εξαιρετικό τονωτικό για τον γαστρεντερικό σωλήνα. Διεγείρει την μειωμένη όρεξη και δρα θετικά σε περιπτώσεις εξάντλησης και αδυναμίας που οφείλονται σε πρόβλημα του πεπτικού συστήματος.

Δείτε και Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία ο Άκορος χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών. Η λήψη του διεγείρει τους σιελογόνους αδένες και την παραγωγή στομαχικών υγρών, αντιμετωπίζοντας έτσι μία σειρά προβλημάτων όπως είναι η δυσπεψία, η γαστρίτιδα, ο τυμπανισμός (φούσκωμα), η καούρα, η “αεροφαγία” και η “ξινίλα”. Θεωρείται πως καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου και πως έχει διουρητικές ιδιότητες.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση κολικού που οφείλεται σε τυμπανισμό (από αέρια) με καλά αποτελέσματα. Στην περίπτωση μάλιστα αυτή μπορούμε να συνδυάσουμε τη δράση του με Τζίντζερ και Διοσκορία. Επίσης στα γαστρικά προβλήματα μπορούμε να συνδυάσουμε τη δράση του με Σπειραία και Αλθαία.

Στις μέρες μας χρησιμοποιείται ως αφέψημα για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμετού και γενικά των διαταραχών του πεπτικού και του γαστρικού συστήματος, αλλά και ως σπασμολυτικό. Επίσης το βάµµα του διαλυµένο σε νερό µπορεί να φανεί ευεργετικό στην αντιµετώπιση της ουλίτιδας

Παρασκευή και δοσολογία

Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Βράζουμε μια κουταλιά του τσαγιού ξηρό βότανο σε 1 φλιτζάνι νερό για 3 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε 10 λεπτά πριν το σουρώσουμε και το πιούμε μισή ώρα πριν από το πρωινό ή το γεύμα. Το βράδυ το αποφεύγουμε γιατί προκαλεί άφθονη διούρηση. Δεν μπορεί να φυλαχθεί σε μεγάλη ποσότητα – πρέπει να παρασκευάζεται κάθε ημέρα – καθώς η μυρωδιά του γίνεται δυσάρεστη.

Προφυλάξεις

Αν είστε υποτασικοί, παίρνετε φάρμακα για την κατάθλιψη ή φαρμακα που προκαλούν υπνηλία πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν καταναλώσετε το βότανο. Επίσης αν παίρνετε αντιόξινα για το στομάχι το βότανο θα μπορούσε να μειώσει λίγο την αποτελεσματικότητα τους. Η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει εμετό ή γαστρεντερικά προβλήματα.


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια