MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΑλληλεπιδράσεις τροφίμων και φαρμάκων: Τι πρέπει να προσέχετε

Αλληλεπιδράσεις τροφίμων και φαρμάκων: Τι πρέπει να προσέχετε

Αλληλεπιδράσεις τροφίμων και φαρμάκων: Τι πρέπει να προσέχετε

Αλληλεπιδράσεις τροφίμων και φαρμάκων: Τι πρέπει να προσέχετε

Πολύ συχνά μπορεί να χρειαστεί να καταναλώσουμε φάρμακα αγνοώντας τις αλληλεπιδράσεις που μπορεί να υπάρχουν με τη διατροφή. Υπάρχουν τρόφιμα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν θετικά και τρόφιμα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη δράση ορισμένων φαρμάκων, έως και να τα κάνουν επικίνδυνα για την υγεία. Αλληλεπιδράσεις τροφίμων και φαρμάκων: Τι πρέπει να προσέχετε

Η Διατροφολόγος Μαρία Ρίτσου εξηγεί τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ώστε να αποφύγουμε μελλοντικά λάθη στους συνδυασμούς τους.

Η χρήση διουρητικών φαρμάκων

συστήνεται από το γιατρό κυρίως για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η λήψη του όμως μαζί με το γκρέιπφρουτ πρέπει να αποφεύγεται. Το γκρέιπφρουτ περιέχει μία ουσία που λέγεται φουρανοκουμαρίνη, η οποία εμποδίζει την ομαλή λειτουργία ορισμένων ενζύμων στο έντερο, που είναι υπεύθυνα για την αποβολή ουσιών από το σώμα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η δράση του φαρμάκου, κάτι που μπορεί να το κάνει τοξικό. Επίσης τα υπερτασικά άτομα που βρίσκονται υπό αγωγή ή όχι δεν θα πρέπει να καταναλώνουν ginseng σε οποιαδήποτε μορφή. Το ginseng είναι ένα ήπιο διεγερτικό του νευρικού συστήματος, το οποίο αυξάνει την πίεση του αίματος, άρα δρα ανταγωνιστικά με τα διουρητικά.

“Τροφή-Φάρμακο”: Αφού τα διουρητικά ρίχνουν την πίεση, θα πρέπει να κάνουμε κάτι για να έχουμε περισσότερη ούρηση. Δεν ξέρω αν σας πάει κάτι στο νου, αλλά καλού κακού να σας ενημερώσω πως το ΝΕΡΌ, όταν πίνουμε αρκετό, αυξάνει την διούρηση…
Δείτε ακόμη: Ποιες τροφές ρίχνουν και ποιες ανεβάζουν την πίεση
και Υπέρταση, αιτίες και εναλλακτικοί τρόποι καταπολέμησης

Η έλλειψη σιδήρου και η αναιμία

είναι ένα πολύ κοινό φαινόμενο ειδικά σε γυναίκες., το οποίο αντιμετωπίζεται με τη χρήση συμπληρώματος σιδήρου. Ο σίδηρος είναι μέταλλο απαραίτητο για τον οργανισμό το οποίο απορροφάται μέγιστα με άδειο στομάχι.

Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών 2 ώρες πριν και 2 ώρες μετά μπορεί να μειώσουν αρκετά την απορρόφηση του, καθώς το ασβέστιο μαζί με το σίδηρο δημιουργούν σύμπλοκα τα οποία δεν απορροφώνται.

Αντίθετα η κατανάλωση βιταμίνης C, συνήθως χυμός πορτοκάλι ή λεμόνι, μπορεί να μεγιστοποιήσει την απορρόφηση, και συνίσταται.

“Τροφή-Φάρμακο”: Πάρτε “όσο” σίδηρο θέλετε και πάρτε τον για όλη σας την ζωή, όσο θα είναι ένα συνθετικό σκεύασμα, όχι μόνον ΔΕΝ θα σας ωφελήσει, αλλά θα σας βλάψει κιόλας κάποια στιγμή, καθώς το συκώτι αγωνίζετε να διώξει την άγνωστη αυτή ουσία. Γι’ αυτό και όσες πήραν αυτού του τύπου συμπληρώματα, μετά το τέλος της “θεραπείας” κατρακύλησαν πάλι στα χαμηλά επίπεδα. Ο μόνος τρόπος που μπορείτε πράγματι να κάνετε την διαφορά και μάλιστα υγιεινά, είναι ένα ΦΥΣΙΚΟ συμπλήρωμα, μαζί με κατάλληλη διατροφή, όπως αυτό που προτέινω στο τέλος του άρθρου: Αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Τροφές με σίδηρο. Ο ρόλος της βιταμίνης C.

Γενικά με τα αντιβιοτικά,

συστήνεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών. Υπάρχουν όπως οι εξαιρέσεις στην κατηγορία των τετρακυκλινών και μινοκυκλινών, όπου σε αυτή την περίπτωση το ασβέστιο με αυτές τις ουσίες δημιουργούν αδιάλυτες μάζες που δεν απορροφόνται.

“Τροφή”: Γενικά με τα αντιβιοτικά συστήνονται τα προβιοτικά και όχι απλώς τα γαλακτοκομικά. Δηλαδή: Σημασία, μορφές προβιοτικών και τα τρόφιμα που τα περιέχουν
Δείτε και ΠΡΟΣΟΧΗ: Δες τις επιπτώσεις των αντιβιοτικών στο σώμα σου

Η λεβοθυροξίνη και η L- θυροξίνη

είναι ορμόνες οι οποίες χορηγούνται για τη ρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα. Η λήψη της μαζί με τροφές μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση και το μεταβολισμό τους για αυτό το λόγο πρέπει να χορηγούνται με άδειο στομάχι.

Επίσης τα προϊόντα σόγιας πρέπει να αποφεύγονται καθώς μειώνουν την απορρόφηση των ορμονών αυτών. Επίσης προσοχή πρέπει να δίνεται και στα τρόφιμα που περιέχουν ιώδιο (κυρίως αλάτι και θαλασσινά). Η υπό ή η υπεριωδίωση μπορεί να μειώσει τη δράση των φαρμάκων.
Δείτε Θυρεοειδής και ΙΩΔΙΟ: Θυροξίνη ή ιώδιο, τυροσίνη και σελήνιο; 

Άτομα που τους χορηγούνται αντιπηκτικά χάπια

θα πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση βιταμίνης K, καθώς δρα ανταγωνιστικά στα φάρμακα μειώνοντας τη δράση τους. Η βιταμίνη Κ βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στο κρέας.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να βγάλουμε τα τρόφιμα αυτά από τη διατροφή του ασθενή. Ο γιατρός ή ο διαιτολόγος θα καθορίσουν την ποσότητα τους ανάλογα με την περιεκτικότητα και το είδος των αντιπηκτικών.
Δείτε και Βιταμίνη Κ, Είμαστε τόσο γηρασμένοι όσο και τα αγγεία μας
Αντιπηκτικά, γενικές οδηγίες διατροφής, παρενεργειών, αλληλεπιδράσεων 

Προσοχή πρέπει να δίνεται και στα άτομα τα οποία τους χορηγείται κορτιζόνη, αντισυλληπτικά ή άλλες ορμόνες.

Τα φάρμακα αυτά δημιουργούν από μόνα τους κατακράτηση υγρών, επομένως ο διατροφικός παράγοντας που επιδεινώνει την κατακράτηση είναι το αλάτι και θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο.
Δείτε Λήψη κορτιζόνης και διατροφή
και όσο για τις ορμόνες, υπάρχουν και φυσικοί τρόποι, χωρίς παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις: Πώς να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας με φυσικό τρόπο

Τέλος, όταν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή μαζί με αλκοόλ, εκτός του ότι μειώνεται η δράση των φαρμάκων μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνο με πολλές παρενέργειες και να οδηγήσει μέχρι και σε απώλεια αισθήσεων.

Επομένως ο γενικός κανόνας είναι όταν λαμβάνεται κάποια αγωγή να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό ή το διαιτολόγο σας και να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες.

Μαρία Ρίτσου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πηγή: www.clickatlife.gr Αλληλεπιδράσεις τροφίμων και φαρμάκων: Τι πρέπει να προσέχετε

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Τα φάρμακα έχουν οπωσδήποτε χρησιμότητα σε επείγουσες και οξείες καταστάσεις υγείας. Το πρόβλημα ξεκινάει από τη νοοτροπία με την οποία τα αντιμετωπίζουμε. Ξεχνάμε ότι τα φάρμακα είναι ΜΌΝΟ για βραχεία χρήση και ΜΌΝΟΝ όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη, καθώς στο σύνολό τους ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΎΟΥΝ. Κάτι που συχνά, αν όχι ποτέ, δεν σκεφτόμαστε πριν τα καταναλώσουμε σαν καραμελίτσες..

Τα φάρμακα ΣΤΑΜΑΤΆΝΕ ΤΟ/Α ΣΎΜΠΤΩΜΑ/ΤΑ ώστε να ανακουφιστούμε και να έχουμε τον χρόνο να ανατρέψουμε την ΑΙΤΊΑ, δηλαδή να σταματήσουμε αυτό που μας βλάπτει, να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και έτσι να μπορέσει το σώμα να κάνει αυτό για το οποίο είναι προορισμένο, ΝΑ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΊ. 

Εμείς, όμως, όχι απλώς δεν καταπολεμάμε την αιτία, αλλά χρησιμοποιούμε το εκάστοτε φαρμακευτικό σκεύασμα και το χρησιμοποιούμε ως άλλοθι για να ΣΥΝΕΧΊΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΌΜΑΣΤΕ!!!

Θα πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτή η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ ΚΑΙ ΑΚΑΤΆΠΑΥΣΤΗ προσπάθεια του οργανισμού μας να μας διατηρήσει σε καλή υγιεία, αλλά και η δική μας τακτική που όχι μόνον δεν συνάδει, αλλά την εμποδίζει κιόλας: Ανθρώπινο Σώμα: Μια Εκπληκτική Μηχανή Επιβίωσης

Το πρώτον και κυριότερον (πέραν της ψυχικής του γαλήνης) που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αποδίδει τα μέγιστα στο έργο του είναι η ΠΛΗΡΌΤΗΤΑ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΆ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ!! Αυτό μπορέστε να το επιτύχετε απόλυτα με ένα συμπλήρωμα διατροφής, ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και πάνω από 90% ΑΠΟΡΡΟΦΙΣΙΜΌΤΗΤΑ!

Πρόκειται για την πρώτη μορφή ζωής και αυτοίασης, τα ΑΓΡΙΑ γαλαζοπράσινα φύκια A.F.A. τα οποία περιέχουν: 

  • Τις ακριβείς αναλογίες των βασικών, αλλά και μη βασικών αμινοξέων που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός καθημερινά. 
  • Βιταμίνες, σχεδόν όλες με υπερέχουσα την Β12. 
  • Πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, σε ποσοστό περίπου 60%. 
  • Χλωροφύλλη σε μεγάλη ποσότητα. 
  • Βήτα καροτένιο ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινογόνος ουσία. 
  • Λιπαρά οξέα. 
  • Μέταλλα και άφθονα ιχνοστοιχεία.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ !

Δείτε ακόμη: Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να αυτοθεραπεύεται  

Κατάχρηση φαρμάκων: Αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αναστέλλει κάθε προσπάθεια αυτοΐασης  

Φάρμακα-αλόγιστη χρήση και συνέπειες: Πως να τις αποτρέψουμε 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια