MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΕναλλακτικές Θεραπείες και Ολιστική Ιατρική: Μύθος ή Πραγματικότητα;

Εναλλακτικές Θεραπείες και Ολιστική Ιατρική: Μύθος ή Πραγματικότητα;

Εναλλακτικές Θεραπείες και Ολιστική Ιατρική: Μύθος ή Πραγματικότητα;
φώτο Εναλλακτικές Θεραπείες και Ολιστική Ιατρική: Μύθος ή Πραγματικότητα;

Εναλλακτικές Θεραπείες και Ολιστική Ιατρική: Μύθος ή Πραγματικότητα;

Σύντομη ιστορική αναδρομή της εναλλακτικής ιατρικής

Οι εναλλακτικές θεραπείες είναι γνωστές εδώ και 6.000 χρόνια στους αρχαίους πολιτισμούς της Κίνας, της Ινδίας, της Αιγύπτου, της Ρώμης και βέβαια, της Ελλάδας. Στην Ινδία η εναλλακτική ιατρική είναι γνωστή ως Βεδική ή Ayurveda (Αγιουρβέδα), ασκήθηκε για περισσότερο από 4.000 χρόνια και εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα από το 80% του πληθυσμού [1].

Στόχος των εναλλακτικών ιατρικών είναι ο συνδυασμός του τρόπου ζωής και της διατροφής για την ισορροπία νου – ψυχής – σώματος.

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική θεωρείται πρόδρομος της σημερινής εναλλακτικής ιατρικής. Ο συνδυασμός σωματικών – ψυχικών – πνευματικών πρακτικών με στόχο τη θεραπεία του νου και του σώματος απασχολούσε ανέκαθεν τον άνθρωπο.

Ο Βελονισμός ξεκίνησε 3.000 χρόνια πριν με 365 βελονιστικά σημεία και σήμερα υπάρχουν πάνω από 2.000.

Στην Αίγυπτο καταγράφονται στον πάπυρο του Ebers τα βότανα και η ηλιοθεραπεία για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Το 2330 π.κ.χ.: στον τάφο του γιατρού Ankhmahor βρέθηκαν ευρήματα στα οποία χρονολογείται η αρχαιότερη καταγραφή εφαρμογής της ρεφλεξολογίας.
Δείτε και Ρεφλεξολογία: Ποιες ασθένειες φαίνονται στα χέρια μας;
Ρεφλεξολογία: Πώς ασθένειες και άγχος φαίνονται στα πέλματά μας

Στην Αρχαία Ρώμη μεταδόθηκαν γνώσεις για τη βοτανοθεραπεία και την αρωματοθεραπεία από τους Έλληνες και τους Αιγύπτιους. Η ιριδολογία καταγράφεται 3.000 χρόνια πριν στους πολιτισμούς των, Χαλδαίων, Αιγυπτίων, Κινέζων και Ελλήνων

Η αρχαία ελληνική ιατρική είναι ένα κράμα μυθολογίας και μαρτυριών.

Ο Απόλλων ιατρός των θεών του Ολύμπου αναφέρεται ως παιήων- θεραπευτής και ως χειρουργός. Σύμφωνα με το μύθο ανοίγει την κοιλιά, κατ’ άλλους τη κεφαλή, της κορωνίδας και βγάζει τον Ασκληπιό με υπερφυσικές ιδιότητες «ανιαστών αυτούς τους νεκρούς» ο ιατρός αποτελούσε μέλος ιερατείου όπου υπήρχε το μαγικό στοιχείο και κάθε στοιχείο που μπορούσε να απαλύνει το πρόβλημα των αρρώστων.
Δείτε και Κηρύκειο Ερμή και Ασκληπιός, θεός της Υγείας και της Ιατρικής

Στην αρχαία Κόρινθο το 146 π.κ.χ. ο Θεός Απόλλων είναι ο θεράπων ιατρός και ο γιός του Ασκληπιός σχετίζεται με την θεραπευτική. Οι εγκοιμήσεις των ασθενών πρωτοστατούν την εποχή εκείνη. Οι ασθενείς βλέπουν στον ύπνο τους το Θεό Απόλλωνα και ξυπνούν θεραπευμένοι. Τα Ασκληπιεία τα πρώτα θεραπευτήρια είναι ο τόπος που δόθηκε μεγάλη υπόσταση στην πνευματική θεραπεία.
Δείτε και Ασκληπιεία και Εγκοίμησις: Η Ιερή Ιατρική.

Η πεποίθηση πως η αντιμετώπιση των ασθενειών πρέπει να είναι ολιστική δέσποζε τον καιρό εκείνο. Ο Ασκληπιός είχε δάσκαλο το Χείρωνα τον Κένταυρο που ήταν γιός του Κρόνου, γιατρός θεραπευτής και βοτανολόγος. Η καταγωγή του από το Πήλιο και η σχέση του με τα βότανα ήταν άριστη. Μάλιστα ο Κένταυρος Χείρων ήταν και ιατρός και παιδαγωγός του Αχιλλέα.
Δείτε ΠΛΑΤΩΝ και Ολιστική θεώρησις της Υγείας.
και Η Βοτανολογία από την αρχαιότητα στο σήμερα.

Η εναλλακτική ιατρική βασίζεται στα δώρα της Φύσης, και στο τελευταίο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις πηγές θεραπείας.

Η Ύπνωση είναι η φυσική ικανότητα του ανθρώπου να στρέφει το ενδιαφέρον του προς τα μέσα, προς τον εσωτερικό του κόσμο, προς τις αναμνήσεις, τις σκέψεις, τα βιώματά του. Είναι, δηλαδή, μια εσωτερική αναζήτηση. Κατά το Ψυχόδραμα, οι άνθρωποι προβαίνουν σε εκδραμάτιση, υποδύονται δηλαδή ρόλους, βάζοντας έτσι μια τάξη στα γεγονότα που τους πίκραναν στο παρελθόν και αναζητούν τρόπους αποκατάστασής τους. [2]
Δείτε και Θεραπευτική ύπνωση: Τι είναι και πως ωφελεί

Τα Ασκληπιεία χαρακτηρίστηκαν ως χώροι υγείας και ευεξίας και η εναλλακτική ιατρική έχει εμπνευστεί από τη δράση τους και τη θεραπευτική τους νομολογία.

Ο 21ος αιώνας βαδίζει με πελώρια βήματα και οδεύει σε μία εποχή, όπου τα συστήματα γίνονται όλο και πιο τολμηρά, με την πρόοδο της επιστήμης. Αλλά, για να επιτευχθεί η τελειότητα καταστρέφεται, καμιά φορά η ποιότητα των ανθρώπων.
Δείτε και Ζούμε περισσότερο μεν αλλά άρρωστοι δε..

Η ζωή είναι πιο δύσκολη από άλλες εποχές, επειδή επικρατεί μια «σύγχυση» στόχων και μια κοινωνική αναταραχή.

Κάθε άνθρωπος όμως, έχει κάτι το διαφορετικό και αυτό πρέπει να αποδίδεται. Η ολιστική θεραπευτική αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο ως ένα ενιαίο σύνολο σώματος, συναισθήματος και νου, ως ένα αδιαίρετο κομμάτι του περιβάλλοντος που το επηρεάζει και επηρεάζεται από αυτό.

Όταν κάποιο από τα τμήματα που αποτελούν τον άνθρωπο απολέσει την ισορροπία του, επηρεάζει αυτόματα και τα υπόλοιπα που τον αποτελούν π.χ. μια ανισορροπία στο συναισθηματικό επίπεδο (στεναχώρια) θα επηρεάσει άμεσα τη χημεία του εγκεφάλου και αν έχει διάρκεια μπορεί να προκαλέσει κάποια πάθηση, η οποία θα εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου ατόμου.
Δείτε Το σημείο που πονάτε αποκαλύπτει το συναισθηματικό σας μπλοκάρισμα
– Ποιο δάχτυλο συνδέεται με ποιο αρνητικό συναίσθημα & πως το αποβάλλουμε

και Ποια σημεία του σώματος μπλοκάρει η κάθε εσωτερική σύγκρουση δημιουργώντας ποιες ασθένειες

Με την ολιστική θεραπευτική προσέγγιση επιδιώκεται η εξισορρόπηση όλων των επιπέδων ύπαρξης των ανθρώπων και όχι απλά η ανακούφιση ή η απομάκρυνση του συμπτώματος. Βασικός σκοπός της ολιστικής προσέγγισης είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση της αιτίας που προκαλεί ένα πρόβλημα υγείας. Αυτό επιτυγχάνεται προσεγγίζοντας θεραπευτικά το φυσικό, το συναισθηματικό αλλά και το νοητικό κόσμο των ανθρώπων. [3]

Οι εναλλακτικές θεραπείες προστατεύουν το σύγχρονο άνθρωπο από την ισοπέδωση που προκαλεί η κοινωνία. Τον βοηθούν να αντιλαμβάνεται την ομορφιά και το εύρος της ψυχής του. Καταφεύγοντας κανείς στην εναλλακτική θεραπευτική κερδίζει κάτι ανεκτίμητο. Εκτός από την καλή φυσική του κατάσταση, γνωρίζει το είναι του και τα άβατα της ψυχής του. Έτσι θέτει τα δικά του πρέπει και θέλω και σιγά- σιγά βρίσκει τις δικές του ισορροπίες στη ζωή. [4]

Δείτε ακόμη: Φυσικοπαθητική: Ολοκληρωμένη Εναλλακτική Θεραπευτική Προσέγγιση 

Εναλλακτικές θεραπείες 

Όλα αυτά βέβαια, μας τα έχουν πει ήδη οι πρόγονοί μας: Γιατί αρρωσταίνουμε, σύμφωνα με την ολιστική θεώρηση του Ιπποκράτη

και βέβαια, δεν θα μπορούσε κάτι διαφορετικό και αποτελεσματικό, να μην κυνηγηθεί από το κατεστημένο, ειδικά των φαρμακευτικών: Το τέλος των εναλλακτικών μεθόδων από την ΕΕ; 

Εναλλακτικές αποδεδειγμένες θαυματουργές θεραπείες που θάφτηκαν από τις φαρμακοβιομηχανίες 

Τέλος, γνωρίστε κάποιες νέες μεθόδους θεραπειών που κερδίζουν συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια: Η γλώσσα της θεραπείας: Η ιστορία μιας επανάστασης στην ιατρική επιστήμη

The Healing Code: Ξεκλειδώστε την αιτία όλων των ασθενειών

Βιοσυντονισμός: μια νέα θεραπεία!

μία παλαιά που μάλλον επανέρχεται: Η μαγνητοθεραπεία των παππούδων μας!!

[1] www.holisticcmedicine.org

[2] 4ο ∆ιεθνές Συνέδριο ∆ραµατοθεραπείας & Παιγνιοθεραπείας της Ε∆ΠΕ 2016. Αθήνα, Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο, 2-4 ∆εκεµβρίου.

[3] Shakila – Brati, I. (2010). Ολιστική θεραπεία. Ανακτήθηκε 27 Φεβρουαρίου 2011 από: http://www.shakila.gr/en/articles/texts/37-2010-05-03-08-54-38.

[4] Beverly Rubik, Audrey J. Brooks, και Gary E. Schwartz (2006). Η Εφημερίδα της Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής. Τεύχος 1: 22 Φλεβάρη 2006 p.p 7-13.

Πηγή: dete.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια