MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΓαϊδουρόγαλα: Δεν είναι γάλα, είναι φάρμακο και καλλυντικό

Γαϊδουρόγαλα: Δεν είναι γάλα, είναι φάρμακο και καλλυντικό

Γαϊδουρόγαλα: Δεν είναι γάλα, είναι φάρμακο και καλλυντικό

Γαϊδουρόγαλα: Δεν είναι γάλα, είναι φάρμακο και καλλυντικό

Το Γαϊδουρινό γάλα και οι ιδιότητες του Γαϊδουρόγαλα: Δεν είναι γάλα, είναι φάρμακο και καλλυντικό
Το γαϊδουρινό γάλα ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τις ιδιότητες του, γι` αυτό και το χρησιμοποιούσαν ως «φάρμακο» αλλά και ως καλλυντικό.

Το γάλα γαϊδούρας είναι γνωστό στον άνθρωπο από το 5000 π.κ.χ. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν μια άριστη θεραπεία για διάφορες ασθένειες. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για διάφορες παθήσεις (πόνοι αρθρίτιδας, επούλωση πληγών), ενώ στην Αρχαία Ρώμη το θεωρούσαν ως ποτό για την αριστοκρατία.

Το γαϊδουρινό γάλα ήταν απαραίτητο (πολύ πριν την εποχή των μαζικών εμβολιασμών) για την ίαση παιδιών που είχαν προσβληθεί με το βακτήριο της Bordetella pertussis που προκαλούσε τον κοκίτη με συμπτώματα τον πολύ έντονο βήχα, ενώ ήταν γνωστή η χρήση του από την Κλεοπάτρα για το μπάνιο της.

Η γαϊδούρα παράγει γάλα όπως και όλα θα θηλαστικά, αμέσως μετά την πρώτη γέννα και η γαλακτοφορία συνεχίζεται μέχρι και 200 μέρες ενώ αρμέγοντας 2 φορές την ημέρα η παραγωγή φτάνει στα 750 ml- 1L γάλα. Το γάλα έχει μια γλυκιά γεύση, είναι ελαφρύ και είναι εντελώς άοσμο.

Ένα λίτρο γάλα γαϊδούρας κοστίζει από 30 μέχρι και 100 ευρώ.

Γιατί είναι τόσο ακριβό; Κάθε γαϊδούρι χρειάζεται την ίδια σχεδόν ποσότητα τροφής με μια αγελάδα και δίνει τριάντα φορές λιγότερο γάλα (περίπου 1 λίτρο). Έπειτα, με το μισό από αυτό ταΐζονται τα μικρά γαϊδουράκια και το υπόλοιπο είναι προς διάθεση στους καταναλωτές. Πρόκειται, λοιπόν, για σπάνιο αγαθό, με την προσφορά να είναι πολύ μικρότερη από τη ζήτηση. 

Το γαϊδουρινό γάλα είναι πολύ θρεπτικό, δεν χρειάζεται παστερίωση και έχει χημική σύσταση που (εκτός από το ποσοστό λίπους), προσομοιάζει με το μητρικό παρά με άλλα γαλακτοφόρα ζώα (π.χ. αγελάδα, κατσίκα, πρόβατο).

Χαρακτηρίζεται λοιπόν από υψηλό ποσοστό λακτόζης (5.8-7.4%), χαμηλό ποσοστό λίπους (0.5-1.8%) και χαμηλό ποσοστό πρωτεΐνης (1.5-1.8%).
“Τροφή”: Και μία απαραίτητη διευκρίνιση. Όταν μιλάμε για γάλα, εννοούμε το γάλα όπως πρέπει να είναι, στην φυσική του μορφή, το οποίο ΔΕΝ έχει καμία σχέση με το ασπρόνερο που πουλιέται ως επί το πλείστον στα μάρκετ, αλλά ούτε για αυτό, όπου το ζωντανό έχει υποστεί ένα σωρό φάρμακα, αυξητικές ορμόνες, αντιβιοτικά, κ.α.

Όπως ούτε αυτό που το ζωντανό από φυτοφάγο μετατράπηκε σε καρποφάγο. Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις αυτό που θα έχετε στα χέρια σας, απλώς θα θυμίζει γάλα στην όψη, καθώς κατά τα άλλα: Γάλα ή Δηλητήριο;
και Επικίνδυνο κοκτέιλ 20 χημικών ουσιών σε ένα ποτήρι γάλα!

Δείτε ακόμη Ω 3 λιπαρά οξέα – Μητρικό γάλα – Νευρικό σύστημα και εγκέφαλος
και Γιατί να προτιμήσεις το Κατσικίσιο Γάλα

Η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το αγελαδινό γάλα, ενώ η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 60 φορές μεγαλύτερη. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, βιταμίνη D, βιταμίνη E, και είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, νατρίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και ανοσοσφαιρίνες γλυκερίνης που το καθιστούν εξαιρετικά επωφελές για την υγιεία και την φροντίδα του δέρματος.

Το σημαντικό είναι ωστόσο είναι

το χαμηλό ποσοστό καζεϊνών οι οποίες γενικά συμβάλλουν στις αλλεργίες που προκαλούνται από το γάλα. Για αυτό τον λόγο το γαϊδουρινό γάλα έχει χαρακτηριστεί και ως υπό-αλλεργικό και έχει προταθεί από παιδιάτρους ως μια εναλλακτική λύση στο αγελαδινό γάλα. Επιπρόσθετα, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης λυσοζύμης (φυσική αντιμικροβιακή πρωτεΐνη), έχει χαρακτηριστεί και αντιμικροβιακό.

Η λυσοζύμη απαντάται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο ασπράδι του αυγού αλλά και στα δάκρυα και ο βασικός σκοπός της είναι η καταστολή των παθογόνων μικροοργανισμών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε θρεονίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στη σωστή πέψη και στη δημιουργία κολλαγόνου.

Το γαϊδουρινό γάλα φαίνεται να έχει και μια θετική επίδραση σε

άτομα που πάσχουν από διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος με συμπτώματα αλλεργίας όπως βήχας, ρινίτιδα αλλά και δερματικές παθήσεις (όπως ψωρίαση), λόγω του ότι συστατικό του γάλατος φαίνεται να διεγείρει κύτταρα του οργανισμού μας που με την σειρά τους ρυθμίζουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού. Η διεξαγωγή κλινικών μελετών θα βοηθήσει στο να αποδειχθούν τα πιθανά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τέλος, η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, φωσφολιπίδια και κηραμίδια (που συνθέτουν κατά το ήμισυ την κερατίνη στιβάδα της επιδερμίδας και αποτρέπουν την αφυδάτωση της), το καθιστούν εξαιρετική πρώτη ύλη στην κοσμετολογία. Χρησιμοποιείται σαν βάση για προϊόντα κατά της γήρανσης, της θεραπείας των ρυτίδων και την αναγέννηση του δέρματος.

Επιδερμίδες που εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε άλλες πρώτες ύλες είναι πολύ πιο δεκτικές στο γάλα γαϊδούρας, ενώ είναι διαχρονικά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας, της ακμής, σε πληγές, δέρματα με εκζέματα ή ψωρίαση και πολλά άλλα. 

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ως επένδυση. Στην Ελλάδα, η απελευθέρωση της επεξεργασίας, πώλησης και διάθεσης του γάλατος γαϊδούρας είναι σε ισχύ από το Φεβρουάριο του 2014.


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια