MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΗ μαγεία των βαμμάτων: Ο ρόλος τους στην υγεία-Α

Η μαγεία των βαμμάτων: Ο ρόλος τους στην υγεία-Α

Η μαγεία των βαμμάτων: Ο ρόλος τους στην υγεία-Α
Βάμματα Η μαγεία των βαμμάτων: Ο ρόλος τους στην υγεία-Α

Η μαγεία των βαμμάτων: Ο ρόλος τους στην υγεία-Α

Τα βάμματα είναι υγρά εκχυλίσματα φτιαγμένα από βότανα και η λήψη τους είναι εσωτερική (λαμβάνονται από το στόμα). Είναι συνήθως εμβαπτισμένα σε αιθυλική αλκοόλη, τσίπουρο, βότκα, τζιν αλλά μπορούν επίσης να εξαχθούν σε φυτική γλυκερίνη (ιδανικό για παιδιά) ή ξύδι μήλου/μηλίτη.

Τα βάμματα είναι εύκολα και βολικά στη χρήση. Ο ιδανικότερος τρόπος χρήσης είναι να λαμβάνονται απευθείας κάτω από τη γλώσσα, ώστε να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος άμεσα.

Ωστόσο η μέθοδος που έχει επικρατήσει είναι να λαμβάνονται 20 σταγόνες ημερησίως με νερό, χυμό, ή τσάι και να μην γίνεται χρήση γαλακτοκομικών, μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά. (οδηγίες που ακολουθούνται στην Ευρωπαική Ένωση και τον WHO).

Ένα βάμμα καταναλώνεται για 6-7 εβδομάδες, γίνεται διακοπή δύο εβδομάδων και εφόσον δεν έχει υποχωρήσει το πρόβλημα, συνεχίζεται η θεραπεία με τον ίδιο τρόπο.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα βότανα θα έχουν άμεση ισχύ, θα υπάρχουν και περιπτώσεις φυτικών βαμμάτων που η χρήση τους μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, πριν δείτε αποτέλεσμα.

Ξακουστοί γιατροί και βοτανολόγοι από την αρχαιότητα

(Ιπποκράτης, Γαληνός, Ασκληπιός, Διοσκουρίδης, Κέλσος, Πλίνιος) υμνούσαν τα βάμματα και τα θεωρούσαν ιδιαίτερα ιαματικά. Σήμερα είναι ευρέως γνωστό πως το κατάλληλο βάμμα μπορεί ακόμα και να θεραπεύσει την εστία του πάσχοντα οργάνου.

Η εναλλακτική ιατρική μπορεί να είναι συμπληρωματική αγωγή, ωστόσο είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη και αποτελεσματική. Ας μην ξεχνάμε πως η φύση έχει πάντα τον τρόπο της να θεραπεύει τα παιδιά της !!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ατόμων που δεν μπορούν να καταναλώνουν όλα τα βάμματα και όχι με τον ίδιο διαλύτη. Για παράδειγμα, έγκυες και θηλάζουσες μπορούν να λαμβάνουν πχ βάμμα λυκίσκου με τριγωνέλλα ΑΛΛΑ με διαλύτη την φυτική γλυκερίνη και όχι αιθυλική αλκοόλη.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το γνωστό πλέον Ginkgo Biloba (Τζίνγκο Μπιλόμπα), για το οποίο λέγεται πως μπορεί να προλάβει την νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο απαγορεύεται να χρησιμοποιείται από ειδικές ομάδες ατόμων.

ΒΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ:

Υπάρχουν κάποια βάμματα (3 στον αριθμό), τα οποία ενδείκνυνται για παιδιά και είναι φυσικά εμβαπτισμένα σε φυτική γλυκερίνη βρώσιμης ποιότητας.
Βάμματα μη αλκοολούχα είναι ιδανικά όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τα άτομα με ευαισθησίες στο αλκοόλ, ή για όσους απλά προτιμούν ένα προϊόν χωρίς οινόπνευμα.

– Τα βάμματα από αλκοόλη μπορούν να διαρκέσουν περισσότερα από 5 χρόνια. (20 σταγόνες ημερησίως)
– Τα βάμματα με άλλους διαλύτες που περιέχουν αλκοόλ διατηρούνται για 2 χρόνια. (20 σταγόνες ημερησίως)
– Τα βάμματα με ξύδι μήλου-μηλίτη, έχουν διάρκεια ζωής 1 έτος. (40 σταγόνες ημερησίως)
– Τα βάμματα με φυτική γλυκερίνη διαρκούν 3-5 έτη. (60 σταγόνες ημερησίως)

Αποθηκεύστε τα βάμματα σας σε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι. Η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν την ποιότητα τους και επηρεάζουν αρνητικά την δράση τους.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΚΑΘΕ ΒΑΜΜΑ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ !!

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΒΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΌ Α 

Αγγελική (Angelica Archangelica):

Τονωτικό για αναιμία, ατονία, κόπωση. Ελαχιστοποιεί τους σπασμούς στομάχου και εντέρου. Ιδανική για κρυολογήματα με αποχρεμπτικές ιδιότητες. Μειώνει τους πόνους της περιόδου, συμμετέχει στην επίλυση προβλημάτων της έμμηνου ρήσης. Είναι διουρητική, επουλωτική και δρα ενάντια στην μελαγχολία και ελαφρές μορφές κατάθλιψης. Είναι καρδιοτονωτική.
Δείτε και Αγγελική (Angelica Archangelica) – Ιδιότητες.

Αγγελόχορτο ή άγρια αγγελική (Angelica pubescens):

Ιδανικό για την θεραπεία του προστάτη και την μείωση του PSA. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις καταρροής, τυμπανισμού, ψυχογενούς άσθματος, φουσκώματος στο στομάχι-τυμπανισμού, νευρικής ανορεξίας, ρευματικών ασθενειών, περιφερικών αγγειακών νόσων και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πλευρίτιδας και βρογχίτιδας καθώς και βρογχίτιδας συνδυαζόμενης με αγγειακή ανεπάρκεια.

Έχει χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις με απώλεια όρεξης και δυσπεψίας όπως καούρες και φούσκωμα του στομάχου.

Αγιάγκαθο ή καρδοσάντο, ή καλάγκαθο ή κνίκος (Carduus benedictus):

Το αγιάγκαθο υπό την μορφή βάμματος λαμβάνεται για ελαφρές διαταραχές του πεπτικού, καθώς είναι και καλό τονωτικό της όρεξης. Επίσης είναι γνωστό και για την αντιφλεγμονώδη και αντιβιοτική του δράση.

Χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική για την καταπολέμηση του ίκτερου, της ηπατίτιδας και της αρθρίτιδας, τέλος είναι ήπιο αποχρεμπτικό, εφιδρωτικό και διουρητικό. Τέλος είναι ένα καλό γαλακταγωγό και συνεπώς χρήσιμο σε θηλάζουσες μανούλες.

Αγκινάρα (Cynara scolymus):

Πολύ ισχυρό αφροδισιακό. Κινεί με επιτυχία την γενετήσια ορμή και προκαλεί ευφορία και τόνωση. Βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης. Βοηθά στην πέψη. Έχει ηπατοπροστατευτική δράση και είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις ηπατικής ανεπάρκειας, υπεραιμίας, δυσκοιλιότητας. Με τοπική εφαρμογή, τονώνει το τριχωτό της κεφαλής.
Δείτε και Αγκινάρα: Πολύτιμο φάρμακο για το συκώτι και τη χολή.

Αγριάδα (Cynonondaktylon):

Είναι από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά και συμπεριλαμβάνεται σε πολλούς συνδυασμούς για τη θεραπεία του προστάτη. Φυσικό αντιβιοτικό και από τα πιο φημισμένα διουρητικά. Είναι μαλακτικό χωρίς παρενέργειες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος.

Βοηθά ενάντια στους κολικούς του συκωτιού, στις πέτρες στη χολή, στη χρυσή και την κυτταρίτιδα. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες σε ουρικές λοιμώξεις, όπως κυστίτιδα, ουριθρίτιδα, προστατίτιδα (σε άριστο συνδυασμό με Αχιλλέα), στον ρευματισμό και τα αρθριτικά τις ασθένειες του δέρματος και την ηπατίτιδα.

Είναι ωφέλιμο για νεφρόλιθους και ψαμμίαση (άμμο στα νεφρά). Κάνει καλό για κυστίτιδες, ίκτερο, ηπατίτιδα, αρθριτικά, πέτρες των νεφρών. Καθαρίζει το αίμα.
Πολύ σημαντική δράση: Η υγιεία είναι στο αίμα μας!

Αγριοτριανταφυλλιά ή σκυλόροδο ή σκυλοτριανταφυλλιά (Rosa canina):

Οι καρποί και τα άνθη περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και γι’ αυτό είναι πρώτης τάξεως αντισκορβουτικό και φάρμακο για το ραχιτισμό. Το αφέψημα θεωρείται ιδανικό τονωτικό σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, στο συνάχι, την ατονία, την ανορεξία και στην δυσπεψία.

Έχει στυπτικές ιδιότητες και βοηθά στην καταπολέμηση της διάρροιας και των κολικών των εντέρων. Επίσης θεωρείται πολύ αποτελεσματικό αντισηπτικό για μολύνσεις και ερεθισμούς των βλεφάρων και των οφθαλμών.

Πρόσφατα, το φυτό αποδείχθηκε μετά από επιστημονικές μελέτες ότι ανακουφίζει τον πόνο και τη δυσκαμψία που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα, χωρίς να παρουσιάζει τις παρενέργειες των συμβατικών φαρμάκων.
Δείτε και Φτιάχνουμε βάμμα κυνόροδου: Ιδιότητες, χρήσεις και αντενδείξεις 

Αγριμόνιο (Agrimonia Eupatoria):

Το Αγριμονιο χρησιμοποιείται από τους βοτανοθεραπευτές σήμερα κυρίως ως τονωτικό του πεπτικού συστήματος και θεωρείται ένα φυτό που επουλώνει πληγές και αρρώστιες. Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τα έλκη, τους κωλικούς και τη διάρροια.

Οι τανίνες που περιέχει σε συνδυασμό με φοτοστερίνη και γόμμα του προδίδουν διουρητικές, στυπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το αγριμόνιο στη λαϊκή θεραπευτική χρησιμοποιήθηκε για την επούλωση ανοιχτών πληγών, για τσιμπήματα εντόμων, δαγκώματα φιδιών και διάλυση αποστημάτων.
Δείτε και Αγριμόνιο το ευπατόριο και οι θεραπευτικές του ιδιότητες

Άκορος (Acorus calamus)

Το καλάµι που µας κάνει καλό! Οι περισσότεροι πιθανότατα αγνοούν την ύπαρξή του, ο άκορος όµως είναι ένα αρωµατικό καλάµι πλούσιο σε ευεργετικά συστατικά που ανακουφίζουν από το βήχα µέχρι την αρθρίτιδα. Η ρίζα του χρησιµοποιείται ευρέως στη φαρµακευτική, ενώ το αιθέριο λάδι που βγαίνει από αυτήν έχει αντιβιοτικές ιδιότητες.

Επίσης το βάµµα του διαλυµένο σε νερό µπορεί να φανεί ευεργετικό στην αντιµετώπιση της ουλίτιδας. Το αρωµατικό αυτό καλάµι θεωρείται τονωτικό, χωνευτικό και διουρητικό.

Επίσης πιστεύεται ότι είναι καταπραϋντικό, γεγονός που το καθιστά ωφέλιµο σε περίπτωση που βρισκόµαστε σε ένταση, αλλά και ότι ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο, τους ρευµατισµούς και τους πόνους της αρθρίτιδας. Επιπλέον η ρίζα του άκορου συχνά τρώγεται ζαχαρωµένη για να µαλακώσει το βήχα.
Άκορος- ή Κάλαμος: Το καλάµι που µας ωφελεί 

Αλεξανδρείας φύλλα (cassiasenna)

Τα φύλλα Αλεξανδρείας περιέχουν γλυκοσίδια ανθρακινόνης, τα οποία παρουσιάζουν αποδεδειγμένη καθαρκτική δράση, Οι καρποί και τα φύλλα των φύλλων Αλεξανδρείας περιέχουν τις σεννοσίδες Α και Β (sennosides Α & Β), ουσίες οι οποίες υδρολύονται από τα βακτήρια του εντέρου του ανθρώπου και διασπώνται αποδίδοντας την δραστική ουσία ανθρακινόνη.

Οι σεννοσίδες Α και Β και τα προϊόντα της διάσπασης τους, δρουν στο παχύ έντερο, επιταχύνοντας τη μεταφορά του περιεχομένου του εντέρου στο κόλον. Αυτές οι ενώσεις ενισχύουν επίσης την έκκριση νερού στο κόλον με αποτέλεσμα την δραστική αλλαγή της σύστασης των κοπράνων και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας.

Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα γλυκοσίδια αυτά παρουσιάζουν και αντιτοξική δράση στο ήπαρ. Το ρεϊνικό και κασσιακό οξύ που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν βακτηριοκτόνα και μυκητοκτόνα δράση στο γαστρεντερικό σύστημα.
Δείτε και Σέννα – Κασσία – Συναμική – φύλλα Αλεξανδρείας: Ιδιότητες (Προσοχή στη χρήση)

Αλθαία ή δενδρομολόχα ή νερομολόχα (Althaea Officinalis):

Η αλθαία χρησιμοποιείται για τις αντιβηχικές, μαλακτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της. Κατευνάζει τους μυϊκούς πόνους, εξαφανίζει τους μώλωπες, ωριμάζει τα αποστήματα, καταπολεμά τις ουλίτιδες και τις άφθες, επουλώνει τις πληγές. Βοηθάει τα κουρασμένα νεφρά, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, καταπραΰνει τους ερεθισμούς.

Είναι ευεργετική στις φλεγμονές και τις παθήσεις του πεπτικού (στοματίτιδα, έλκος στομάχου, εντέρων), του αναπνευστικού (λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, στηθάγχη, βρογχίτιδα) και του ουροποιητικού συστήματος (κυστίτιδα, ψαμμίαση , πέτρες στα νεφρά). Καταπολεμά τον έντονο και ξερό βήχα και το κρυολόγημα και δρα ως ήπιο αποχρεμπτικό.
Δείτε και Αλθαία – Δενδρομολόχα ή Νερομολόχα, η φαρμακευτική!

Αλχημίλλη (Alchemila Alpina):

Η αλχημίλλη περιέχει τανίνες, είναι στυπτική, διουρητική, και μαλακτική και χρησιμοποιείται για προβλήματα των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, όπως μικρές πέτρες οι οποίες προκαλούν ερεθισμούς και παρεμπόδιση της ροής των ούρων.

Δρα κατά της κυστίτιδας και των ουρολοιμώξεων. Ως αντιφλεγμονώδες και στυπτικό βότανο, συνίσταται για την αντιμετώπιση του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.
Αλχημίλλη, ένα ισχυρό βότανο στο πλευρό της γυναίκας 

Αμαμηλίδα (Hamamelis virginiana):

Το βότανο δρα ως αντιαιμορραγικό, αντιφλεγμονώδες, στυπτικό, αγγειοσυσταλτικό. Όπως συμβαίνει με όλα τα στυπτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου υπάρχει αιμορραγία, εσωτερική ή εξωτερική.Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις αιμορροΐδες.

Επειδή ασκεί αποσυμφορητική δράση μπορεί να εφαρμοσθεί σε περιπτώσεις κακώσεων (μώλωπες) ή σε περιπτώσεις φλεγμονωδών οιδημάτων. Επίσης η δράση του ως φλεβοσυσπαστικό, το κάνει ωφέλιμο σε προβλήματα από τις κιρσώδεις φλέβες.

Τέλος ελέγχει τη διάρροια και βοηθά στη δυσεντερία. Βοηθά στη μείωση των πόνων που συνδέονται με την εμμηνόρροια και περιορίζει την υπερβολική αιμορραγία. Διευκολύνει μεταβολές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση.

Σαν εμμηναγωγό διεγείρει την έμμηνη ροή. Δρα θετικά σε δοθιήνες, ακμή, αιμορραγούντα ούλα, στοματικά έλκη, έκζεμα (σε ´υγρά´ εκζέματα), κυνάγχη και αμυγδαλίτιδα. Για τις αιμορροΐδες το βότανο συνδυάζεται πολύ καλά με το Ζοχαδόχορτο.
Δείτε και Αμαμηλίδα το κατεξοχήν βότανο για κιρσούς, ευρυαγγείες και αιμορροΐδες!

Αρκτοστάφυλος ή αρκουδοκούμαρο (Arctostaphylos Uva-Ursi):

Έχει επίδραση ειδικά στα γεννητικά όργανα και στο ουροποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται για τον προστάτη, τα νεφρά και για την καταπολέμηση της ουρολοίμωξης και των κολπικών μολύνσεων.

Είναι διουρητικό και έχει καθαρτική δράση, ό,τι πιο σημαντικό για την ουρολοίμωξη. Τα ούρα μπορεί να γίνουν πρασινωπά και να μυρίζουν δυσάρεστα, όμως τα συμπτώματα αυτά μειώνονται καθώς υποχωρεί η μόλυνση. Δουλεύει αποτελεσματικά ειδικά πάνω στα κατά gram θετικά μικρόβια.

Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του όταν υπάρχει ταυτόχρονη λοίμωξη στα νεφρά. Η δράση του είναι ισχυρότερη όταν ακολουθείται αλκαλική διατροφή βασισμένη σε λαχανικά. Είναι καλό να μην γίνεται χρήση πέραν των δέκα ήμερων.
Δείτε: Αλκαλικές vs όξινες τροφές
Πως και γιατί πρέπει να κάνετε το νερό σας αλκαλικό

Άρνικα (Arnica montana):

Την άρνικα την χρησιμοποιούμε για την θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, των νευραλγιών, των αιματωμάτων, των διαστρεμμάτων- στραμπουλίγματα-, των εξαρθρώσεων, των μωλώπων, των οιδημάτων λόγω θλάσης, των ρευματοειδών πόνων των αρθρώσεων και των μυών, της ακαμψίας των αρθρώσεων, της νευρωτικής αλωπεκίας, της φλεβίτιδας.

Ακόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την άρνικα για την μείωση του μετεγχειρητικού οιδήματος και του πόνου, για τις χιονίστρες, για τα τσιμπήματα των εντόμων, για την δοθιήνωση ή σαν θερμαντικό μασάζ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η άρνικα δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνεται εσωτερικά, καθώς είναι τοξική. Απαγορεύεται επίσης να την τοποθετείτε αυτούσια και αδιάλυτη πάνω σε ανοιχτές πληγές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με επάλειψη και μασάζ ή με κομπρέσες ή να προστεθεί σε μορφή αλοιφής.

Ο τρόπος χρήσης έχει ως εξής: Για κομπρέσα, διαλύετε ένα μέρος άρνικα με 11 μέρη νερό. Με μια γάζα κάνετε κομπρέσα στο σημείο που πονάει. Αλλιώς…σε 100γρ βάση κρέμα ή κηραλοιφή μπορείτε να προσθέσετε 12-15γρ άρνικα για να κάνετε εντριβές.
Δείτε και Άρνικα η ορεινή – Ιδιότητες και χρήσεις!

Αρπαγόφυτο (HarpagophytumProcumbens):

Η ρίζα του αρπαγόφυτου μελετάται τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής της οστεοαρθρίτιδας. Μάλιστα, η δράση του έχει παραλληλιστεί με αυτήν της ιβουπροφένης, ενός μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρύτατα ως παυσίπονο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (National Institute of Health) των ΗΠΑ, υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την αναλγητική δράση του αρπαγόφυτου σε σχέση με την οστεοαρθρίτιδα, αλλά και τον πόνο της μέσης. Το αρπαγόφυτο χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές χώρες της Ευρώπης ως παυσίπονο για τις παθήσεις των αρθρώσεων, τους πόνους της πλάτης και για τον πονοκέφαλο.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ-ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ: σε ελάχιστες περιπτώσεις αρθροπάθειας, μπορεί με την χρήση του βάμματος, ο ασθενής να εμφανίσει κεφαλαλγία, βόμβο στα αυτιά και ανορεξία. Αν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να πάψετε την λήψη του βάμματος και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Δείτε και: Αρπαγόφυτο (Devil’s Claw, Harpagophytum procumbens) – Ιδιότητες

Αστράγαλος (Astragalus Membranaceus): 

Ένα από τα καλύτερα οφέλη για την υγεία είναι η ικανότητά του να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία έχουν εμπειρίες όχι μόνο από τις παρενέργειες, όπως ναυτία και απώλεια μαλλιών, αλλά επίσης και από την εξασθένηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, κυρίως λόγω της μείωσης των λευκών αιμοσφαιρίων.

Το φυτό astragalus βοηθά σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μακροχρόνια τονωτικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κίνα, και στην Ιαπωνία και ακόμη και σε μερικά νοσοκομεία της Βόρειας Αμερικής, το Astragalus χρησιμοποιείται για την προστασία των ασθενών από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Παρόμοια με την Echinacea, το Astragalus ενισχύει τo ανοσoποιητικό, αυξάνοντας τα επίπεδα ορισμένων τύπων κυττάρων που καταπολεμούν παθογόνους εισβολείς. Αυτά είναι τα μακροφάγα και τα φυσικά κύτταρα φονείς. Τα πρώτα πηγαίνουν γύρω-γύρω «καταβροχθίζοντας» μικροβιακούς εχθρούς, ενώ τα τελευταία επιτίθενται και καταστρέφουν ιούς και καρκινικά κύτταρα.

Το Astragalus αυξάνει, επίσης, τα επίπεδα των αντισωμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτές οι ενώσεις προσδένονται σε ξένους εισβολείς, και το ανοσοποιητικό σύστημα αναλαμβάνει να τους καταστρέψει. Περαιτέρω το Astragalus διεγείρει την παραγωγή ιντερφερόνης, μιας ισχυρής αντι-ιικής ένωσης που σταματά τη δράση του ιού.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα ιντερφερόνης παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα δύο μήνες μετά την παύση της κατανάλωσης του astragalus. To Astragalus υποστηρίζει, ακόμη, το μυελό των οστών, το χώρο της ωρίμανσης των λευκών αιμοσφαιρίων.

Σε έρευνα που διεξάγεται σε ζώα διαπιστώθηκε ότι

το astragalus επέκτεινε τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων. Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Texas Medical Center στο Χιούστον αποκάλυψε ότι το Huang Qi έχει αποκαταστήσει ή και βελτιώσει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων που έχουν εξαχθεί από πάσχοντες από καρκίνο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, μερικά από τα κατεστραμμένα λευκά αιμοσφαίρια πράγματι έγιναν πιο ενεργά από αυτά που ελήφθησαν από ανθρώπους χωρίς καρκίνο. Μερικές προκαταρκτικές μελέτες στην Κίνα έχουν δείξει ότι το astragalus όχι μόνο βελτίωσε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, αλλά αύξησε και την επιβίωση μερικών καρκινοπαθών.

Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM), το astragalus χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην πρόληψη κρυολογημάτων και λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Κινέζικες κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το astragalus ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη των κοινών κρυολογημάτων.

Μια ιδιαίτερη μελέτη στην Κίνα, που καλύπτει 1.000 άτομα με περιορισμένη ανοσία, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν το astragalus (δισκία ή ρινικά σπρέι) εμφάνισαν λιγότερες εστίες κρυολογήματος και λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από αυτό.

Άλλες χρήσεις:

Στην παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, το βότανο αυτό χρησιμοποιείται για νυχτερινές εφιδρώσεις, την έλλειψη chi (που χαρακτηρίζεται από κόπωση, αδυναμία και ανορεξία / προβλήματα στην πέψη) και διάρροια. Βοηθά, επίσης, τα άτομα που είναι επιρρεπή στο άσθμα και τα άτομα με διαβήτη.

Δεδομένου ότι το Astragalus διεγείρει την ανοσία, μπορεί να παρεμβαίνει με φάρμακα που χρησιμοποιούνται σκόπιμα για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως στις περιπτώσεις των προσώπων που έχουν λάβει μεταμοσχεύσεις οργάνων. Σε γενικές γραμμές, το Astragalus είναι ένα σχετικά ασφαλές βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροπρόθεσμη υποστήριξη του ανοσοποιητικού.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα άτομα με πυρετό ή με αυτοάνοσα νοσήματα πρέπει να είναι προσεκτικά. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το astragalus θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέρος μιας συνολικής θεραπείας και όχι ως αυτόνομη «θεραπεία» για κάθε ασθένεια.
Δείτε και Αστράγαλος ο μεμβρανώδης (astragalus membranaceus) – Ιδιότητες.

Αχιλλέα (Achillea millefolium):

Τονωτικό για τους κουρασμένους, ανοίγει την όρεξη. Για διαταραχές στην εμμηνόπαυση & σπασμούς της μήτρας, κρυολογήματα, καθαρίζει το αίμα, βοηθάει στην ακμή, το άσθμα, κολίτιδα, αρθριτικά, πόνους περιόδου και ρευματισμούς. Ανακουφίζει τις ανωμαλίες στην κυκλοφορία του αίματος, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε κιρσούς και φλεβίτιδες.

Κάνει καλό στο λιπαρό δέρμα και το καθαρίζει σε βάθος, θεραπεύει πολλές δερματοπάθειες, ακμή, έρπη, φλεγμονές δέρματος, καλόγηρους, αλλεργίες, φαγούρα, λειχήνες. Επειδή καθαρίζει το αίμα, χρησιμοποιείται εσωτερικά σαν έγχυμα σε δερματοπάθειες.

Θεραπεύει ραγάδες της θηλής του μαστού, ραγάδες των χεριών. Θεραπεύει τις αιμορροΐδες και τις ανακουφίζει. Εμποδίζει την τριχόπτωση αν κάνουμε συχνές εντριβές με αφέψημα Αχιλλέας. Έχει παυσίπονες ιδιότητες, τα φρέσκα φύλλα της Αχιλλέας αν τα μασήσουμε σταματάνε τον πονόδοντο.
Δείτε και Αχιλλέα – Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις.
Φτιάχνουμε λάδι αχιλλέας: Βάλσαμο για παθήσεις του δέρματος!

Αψιθιά – Αρτεμισία (Artemisia Vulgaris):

Είναι διεγερτικό του πεπτικού, δηλαδή εξαιρετικά χρήσιμο φάρμακο για αυτούς που έχουν κακή πέψη. Αυξάνει την οξύτητα του στομάχου και την παραγωγή της χολής και βελτιώνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, βοηθώντας έτσι σε άλλες παθήσεις.

Γενικά, το φυτό, σε μέτριες δόσεις, ερεθίζει το στομάχι, αυξάνει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί εκκρίσεις, συντελεί στο αδυνάτισμα και χωνεύει τα λίπη. Στη θεραπευτική, χρησιμοποιούνται οι σπόροι Αψιθιάς. Έχει ευεργετική δράση στους διαβητικούς και βοηθά στην καταπολέμηση των ρευματισμών.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της αναιμίας, ως αντιπυρετικό, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες. Εξωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντισηπτικό. Καταπολεμά την επιληψία, ζαλάδες, λιποθυμίες. Αυξάνει την παραγωγή χολής. Σταματά τη διάρροια, εμετούς. Βοηθά στο αδυνάτισμα και την ανεπάρκεια του ήπατος.
Δείτε και Αψιθιά (Αρτεμισία) – Ιδιότητες

Διαβάστε ακόμη: Πως φτιάχνουμε βάμμα με βότανα 

Βάμματα βοτάνων: Ένας πανίσχυρος σύμμαχος της υγείας 

και Η μαγεία των βαμμάτων: Ο ρόλος τους στην υγεία-Β 

Η μαγεία των βαμμάτων – Ο ρόλος τους στην υγεία: Γ – Δ και Ε 

Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία μας: Ι – Κ και Λ  

Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία: Μ και Ν

Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία: Π και Ρ 

Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία – Σ 

Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία – Τ 

Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία Φ και Χ 

Τα πνευματικά δικαιώματα του κειμένου ανήκουν στον Κύριο Βασίλειο Αβράμογλου.
Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να ενημερώνεται ο υπεύθυνος του καταστήματος και σε κάθε περίπτωση ανάρτησης σε ιστοσελίδα, να αναφέρεται η πηγή.


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια