MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΗ μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία: Π...

Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία: Π και Ρ

Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία: Π και Ρ

Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία: Π και Ρ

Τα βάμματα είναι υγρά εκχυλίσματα φτιαγμένα από βότανα και η λήψη τους είναι εσωτερική (λαμβάνονται από το στόμα). Είναι συνήθως εμβαπτισμένα σε αιθυλική αλκοόλη, τσίπουρο, βότκα, τζιν αλλά μπορούν επίσης να εξαχθούν σε φυτική γλυκερίνη (ιδανικό για παιδιά) ή ξύδι μήλου/μηλίτη.

Τα βάμματα είναι εύκολα και βολικά στη χρήση. Ο ιδανικότερος τρόπος χρήσης είναι να λαμβάνονται απευθείας κάτω από τη γλώσσα, ώστε να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος άμεσα.

Αποθηκεύστε τα βάμματα σας σε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι. Η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν την ποιότητα τους και επηρεάζουν αρνητικά την δράση τους.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΚΑΘΕ ΒΑΜΜΑ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ !! 

Έχουμε ήδη δει σε προηγούμενα άρθρα:
Η μαγεία των βαμμάτων: Ο ρόλος τους στην υγεία-Α
Η μαγεία των βαμμάτων: Ο ρόλος τους στην υγεία-Β και
Η μαγεία των βαμμάτων – Ο ρόλος τους στην υγεία: Γ – Δ και Ε
Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία μας: Ι – Κ και Λ
Η μαγεία των φυτικών βαμμάτων και ο ρόλος τους στην υγεία: Μ και Ν

Και συνεχίζουμε με τις 

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΒΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΌ Π και Ρ 

Πασιφλόρα ή λουλούδι του πάθους ή ρολογιά (Passiflora incarnata):

Η πασιφλόρα είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλής για τις εξαιρετικές ηρεμιστικές, κατευναστικές της ιδιότητες χάρη στη μοναδική παρουσία και αναλογία των συστατικών της με πρωταγωνιστή την βενζοφλαβόνη, μια ουσία με αγχολυτική δράση.

Η πασιφλώρα φαίνεται να έχει ήπια, σταδιακή επίδραση στον οργανισμό – με τα αποτελέσματά της να μεγιστοποιούνται σε διάστημα έως είκοσι ημερών, ενώ η επίδρασή της φαίνεται να μη συνοδεύεται από τα συμπτώματα υπνηλίας των συμβατικών ηρεμιστικών.

Έτσι, η πασιφλώρα χρησιμοποιείται σήμερα ως θεραπευτικό βότανο (medicinal plant), για την αντιμετώπιση της νευραλγίας και του άγχους καθώς και συγγενών διαταραχών, της μελαγχολίας και της κατάθλιψης, της επιληψίας, της αϋπνίας, της υστερίας και άλλων νευρογενών διαταραχών καθώς και για την άμβλυνση συμπτωμάτων στέρησης σε διακοπή του καπνίσματος και σε περιπτώσεις αλκοολισμού.

Η πασιφλώρα παρουσιάζει επίσης

αναλγητικές ιδιότητες και σε πολλές χώρες εφαρμόζεται ως έμβρεγμα σε κομπρέσα για την ανακούφιση από πονοκεφάλους, ενώ παρουσιάζει επίσης αντισπασμωδικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες και αγγειοδιασταλτικές (αντιυπερτασικές) επιδράσεις.

Χάρη στα φαινολικά και τανινικά συστατικά του διαθέτει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και στυπτικές επιδράσεις, με ενδείξεις όπως διάρροια και δυσεντερία, γρίπη, ελμινθίαση.

Τέλος πιστεύεται ότι βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και συστήνεται σε περιπτώσεις άσθματος και βρογχίτιδας, ενώ φαίνεται να βελτιώνει αισθητά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Λοιπές ενδείξεις αφορούν διαταραχές της όρασης, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μειωμένη λίμπιντο.

Τα μέρη του βοτάνου που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά είναι κυρίως τα φύλλα από όπου συνήθως παρασκευάζεται αφέψημα ή έγχυμα με αναλογία 2-5 γρ ανά φλιτζάνι ροφήματος και άλλοτε βάμμα του βοτάνου (για την επιτάχυνση των κατευναστικών του συμπτωμάτων), ανάλογα βέβαια με την περίπτωση και τις συστάσεις του ειδικού.
Δείτε και Πασιφλόρα: Το αγχολυτικό της φύσης

Ποτεντίλλη ή Πεντάφυλλο (Potentilla recta):

Είναι ένα από τα πιο ισχυρά βότανα για την αποβολή των τοξίνων. Μειώνει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων από 20 έως 80%. Διαπιστώθηκε ότι οι γλυκοζίτες ιστού είναι 84 και συμμετέχουν ενεργά στη σύνθεση των ορμονών στο σώμα. Η Ginostema ενεργοποιεί τις μεταβολικές διαδικασίες, μειώνει τα λιπίδια του αίματος και ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Εμποδίζει την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης, αυξάνει το ποσοστό της πρωτεϊνοσύνθεσης, επιταχύνει την αναγέννηση των ηπατικών κυττάρων, εμποδίζοντας την ανάπτυξη της εκδήλωσης καρκίνου, βοηθά στην αποκατάσταση των κυττάρων που έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο, αφαιρει από το σώμα τα επιβλαβή καρκινικά κατάλοιπα, μικροβιακές και η ιογενείς τοξίνες, και άλλους ρύπους.

Οι Σαπωνίνες δρουν κατά των ελεύθερων ριζών και τις αποβάλλουν από το σώμα, συμβάλλουν στη φυσιολογική δραστηριότητα των κυττάρων και την ελαστικότητα των αγγείων, τη βελτίωση της μικροκυκλοφορίας στους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του μυοκαρδίου της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Ωφελεί στον φυσιολογικό ύπνο, αυξάνει την αντοχή στο στρες.

Καλύτερος αερισμός των πνευμόνων, και του οξυγόνου σε αυτά, αυξάνοντας τη σταθερότητα σε προβληματικές συνθήκες αναπνοής . Λειτουργεί ως ένα φυσικό φίλτρο της υπεριώδους ακτινοβολίας και ταυτόχρονα προστατεύει από την έκθεση σε ραδιενέργεια.

Η Ginostema είναι κατάλληλη για τις ακόλουθες παθήσεις: πρόληψη για τον καρκίνο, Μείωση μέθης, την ανάκτηση της λειτουργίας των προσβεβλημένων οργάνων, απαλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας,

Ως μέσο για τη ρύθμισης των κυττάρων του ήπατος με ηπατίτιδα και κίρρωση, έχει αντι-φλεγμονώδη δράση, π.χ. για τα έλκη του στομάχου, για τη γρίπη, και αναπνευστικές παθήσεις, στο διαβήτη, ως ρυθμιστής των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών, στην κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, και για να επιτευχθεί μια ψυχολογική ηρεμία, βοηθά το σώμα σε καταστάσεις στρες, χρόνια κόπωση, μετεωρολογικές αλλαγές και έλλειψη οξυγόνου.

Στην αθηροσκλήρωση – στα αγγεία του εγκεφάλου – καρδιάς (στα αρχικά στάδια της υπέρτασης) σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Για τη θεραπεία της ανικανότητας στους άνδρες. Σε δηλητηρίαση των εργαζομένων σε επικίνδυνες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των ραδιενεργών υλικών. Βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών. Προστατεύει το DNA από βλάβες και καθυστερεί τη γήρανση.

“Τροφή-Φάρμακο”: Να επισημάνω εδώ, πως έχω μπερδευτεί λίγο, γιατί ο αρθρογράφος ενώ έχει σαν επικεφαλίδα το βότανο Ποτεντίλλη ή Πεντάφυλλο (Potentilla recta), εντός του κειμένου γράφει συχνά για το Ginostema το οποίο σωστά γραμμένο είναι gynostemma pentaphyllum (γυνόστεμμα πεντάφυλλο). Το μπέρδεμα έγκειται στο ότι το ένα δεν έχει καμία σχέση με το άλλο.
Πάντως οι ιδιότητες που αναγράφονται αφορούν ξεκάθαρα το δεύτερο βότανο, δηλαδή το gynostemma.

Πρόπολη (Propolis Tincture):

Δεν υπάρχει πουθενά χώρος στον πλανήτη, ο οποίος να έχει απολυμανθεί τόσο καλά, όπως το μελίσσι και αυτό συμβαίνει χάρις στην πρόπολη. Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες.

Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί».

Λαοί οι οποίοι ευδοκίμησαν στα παράλια της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς είχαν διαπιστώσει την αντιφλεγμονώδη δράση της. Ο Ιπποκράτης την σύστηνε για την επάλειψη ελκών και εγκαυμάτων.

Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους είχαν πάντα στις αποσκευές τους πρόπολη, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Σήμερα η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα, είτε ως συστατικό άλλων σκευασμάτων.

Οι κυριότερες ερευνητικά τεκμηριωμένες ιδιότητες της πρόπολης είναι: Διεγείρει την κινητικότητα των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού και καταστέλλει κάποια ένζυμα, τα οποία επιτρέπουν σε μια φλεγμονή να αναπτυχθεί.

Η ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ:

Η πρόπολη καλύπτει μεγάλο φάσμα βακτηρίων, Η παράλληλη χορήγηση της με αντιβιοτικά μειώνει τις βλάβες που προκαλούν αυτά στον οργανισμό. Η πρόπολη δρα στο σταφυλόκοκκο, στον στρεπτόκοκκο, που είναι υπεύθυνοι για τις μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας.

Το σιναμικό οξύ, ορισμένα αρωματικά συστατικά και πολλά φλαβονοειδή είναι ουσίες εξ’ αιτίας των οποίων η πρόπολη δρα σαν αντιβακτηριακό μέσο. Ιάπωνες ερευνητές απέδειξαν ότι η πρόπολη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων.

ΑΝΤΙΙΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η δράση της πρόπολης κατά των ιών είναι επίσης πολύ σημαντική, και τα φλαβονοειδή που περιέχει είναι επίσης υπεύθυνα γ’ αυτήν. Η δράση της κατά των ιών του τύπου έρπη, και των αδενο-ιών έχει πλήρως επεξηγηθεί. Άλλα συστατικά, όπως οι εστέρες και το καφεϊκό οξύ εμπλέκονται στη δράση της πρόπολης ενάντια σους ιούς. Τέλος η πρόπολη δρα προληπτικά στη γρίπη, ηπατίτιδα Β και έρπη ζωστήρα.

ΑΝΤΙΜΥΚΗΤΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η πρόπολη αποδεικνύεται αποτελεσματική εναντίον των επιθέσεων των παθογόνων μυκήτων στην επιδερμίδα. Στη δερματολογία και στην κοσμητολογία εξασφαλίζει τη λάμψη και την στιλπνότητα του δέρματος μειώνοντας τα candida και microsporum. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και παράγει μεγάλο αριθμό μακροφάγων, απαραιτήτων για την εξολόθρευση των μυκήτων και των βακτηρίων.

ΕΠΟΥΛΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η πρόπολη επιτυγχάνει την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών κυρίως χάρη στα αιθέρια έλαια που περιέχει. Μελέτες έχουν αποδείξει την προστατευτική δράση της πρόπολης στους ιστούς που έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια. Ακόμη, η αντιοξειδωτική δράση της πρόπολης χάρη στα φλαβονοειδή δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου.

ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Οι αναισθητικές ιδιότητες της οφείλονται στα πτητικά της έλαια (αιθέρια έλαια) και συνιστάται για τοπική αναισθητική δράση (π.χ. τσιμπήματα εντόμων).

ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η πρόπολη είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση των παρασίτων όπως τριχομονάδα, τριπανόσωμα κλπ. Η δράση αυτή οφείλεται στην αναστολή της σύνθεσης της πρωτείνης τους.

ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΩΝΟΔΗΣ ΔΡΑΣΗ

Μια πιθανή εξήγηση της δράσης αυτής της πρόπολης είναι η αναστολή της σύνθεσης της προσταγλανδίνης, που είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση της φλεγμονής.

Δείτε περισσότερα: Πρόπολη – το φυσικό αντιβιοτικό! 
Η πρόπολις αναστέλλει τους καρκινικούς όγκους!
Πως να χρησιμοποιήσεις την πρόπολη θεραπευτικά
Βάμμα Πρόπολης: Παρασκευή, ιδιότητες και χρήσεις

Ρείκη ή καλούνα (Calluna vulgaris):

Έχει μακρά ιστορία στην παραδοσιακή βοτανολογία και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σαν φαρμακευτικό φυτό στις ορεινές περιοχές της Ευρώπης, όπου υπάρχει αυτοφυές σε ολόκληρες εκτάσεις. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βοτάνου έχουν καταγραφεί ήδη από τον Μεσαίωνα. Αναφέρονται σε βιβλία του 7ου αιώνα μ.κ.χ. που περιγράφουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών.

Σε ένα γερμανικό βιβλίο του γράφτηκε το 1565 αναφέρει τον διάσημο γιατρό της εποχής Πάουλους Εγκινέτα ο οποίος χρησιμοποιούσε τα άνθη, τα φύλλα και τους μίσχους του φυτού για να θεραπεύσει τους ασθενείς του από όλους τους τύπους πληγών (έλκη εσωτερικά και εξωτερικά).

Ο Φουκς έγραψε το 1543 ότι το φυτό ανακουφίζει από τα τσιμπήματα των εντόμων, ενώ ο σύγχρονός του Μάθιουλος το χρησιμοποιούσε για να θεραπεύει δαγκώματα φιδιών, μολύνσεις ματιών, ασθένειες του σπλήνα και για να διαλύει τον σχηματισμό λίθων στα εσωτερικά όργανα.

Ο Νίκολας Αλεξάντερ, ένας Βενεδικτίνος μοναχός έγραψε ότι η κατανάλωση του εγχύματος ερείκης για τριάντα διαδοχικές μέρες πρωί και βράδυ ήταν επαρκής για να διαλύσει τις πέτρες από τους νεφρούς. Από τις αρχές του 20ου αιώνα η Ερείκη συνδέθηκε από τον ιατρικό κόσμο με την πρόληψη και θεραπεία των πετρών στην περιοχή των κύστεων και των νεφρών.

Παραδοσιακά στη Βόρεια Ευρώπη έφτιαχναν ένα τσάι

από τα άνθη του φυτού, μαζί με άνθη βάτου, φύλλα μύρτιλλου, βερόνικα, θυμάρι και άγρια φράουλα. Είναι βότανο διουρητικό και αντισηπτικό των αγωγών του ουροποιητικού συστήματος. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή πολλών αποκαθαρτικών και αποχρεμπτικών μιγμάτων βοτάνων.

Διαθέτει τη φήμη ήπιου ηρεμιστικού, αλλά πιο σημαντική ιδιότητα για τους σύγχρονους βοτανολόγους είναι η δράση του ως αντισηπτικού του ουροποιητικού, κάτι που οφείλεται στην αρμπουτίνη που περιέχει. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία των ρευματισμών και της ποδάγρας.

Ένα μπάνιο με ρεικόνερο μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους από τους ρευματισμούς. Στην ομοιοπαθητική ένα βάμμα των ανθισμένων φυτών (βάμμα των ανθισμένων κλαριών για την θεραπεία των παθήσεων των νεφρών και των αγωγών του ουροποιητικού συστήματος.

Προφυλάξεις: Αν το βότανο ληφθεί εσωτερικά σε μεγάλες ποσότητες παρουσιάζει ελαφρώς ναρκωτική δράση. Να τηρούμε τη συνιστώμενη δοσολογία.
Ρείκι, για πέτρες στο ουροποιητικό, κολικούς νεφρών, χρόνια κυστίτιδα, προστάτη 

Ρίγανη (Oreganum Officinale):

Το ριγανέλαιο, λένε οι ειδικοί, είναι ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο, ικανό να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα από μικρόβια, μύκητες, βακτήρια και ιούς πάσης φύσεως. “Στην κορυφή όλων των αιθέριων ελαίων βρίσκεται το έλαιο της άγριας ελληνικής ρίγανης που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές– σε ορισμένες μορφές καρκίνου -ιδιότητες.

Αποτελεί από μόνο του ισχυρό αντιβιοτικό και μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού, του πεπτικού, των γεννητικών οργάνων όπως είναι η προστατίτιδα στους άνδρες και η ουρολοίμωξη στις γυναίκες που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία τους καλοκαιρινούς μήνες”.

“Δρα άμεσα κατά των αλλεργιών, διαφόρων μορφών ιώσεων, των εντερικών και πεπτικών προβλημάτων, σπαστικής κολίτιδας, τυμπανισμό, ακμή, αρθρίτιδα, πόνους στους μυς και στους τένοντες, πόνους στην πλάτη, προβλήματα των ούλων όπως ουλίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση, μυρμηγκιές, τσιμπήματα εντόμων, έρπητες και μύκητες νυχιών.

Έρευνες δείχνουν ότι έχει αποτελεσματική δράση και στην μείωση του ζαχάρου, ενώ σε πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ το ριγανέλαιο έδειξε πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στην οξείδωση των λιποπρωτεϊνων του ορού του αίματος”.

Δείτε και Ρίγανη: Η νόστιμη και θεραπευτική πινελιά στο πιάτο μας. 
Ελληνική άγρια ρίγανη ~ Η ισχυρότερη & καλύτερη του κόσμου 
10 λόγοι για να φυτέψεις ρίγανη στη γλάστρα! 
Το ριγανέλαιο και πως το χρησιμοποιούμε
Και για την ρίγανη και τα ούλα: Παραδοσιακή συνταγή για ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα!

Τα πνευματικά δικαιώματα του κειμένου ανήκουν στον Κύριο Βασίλειο Αβράμογλου
Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να ενημερώνεται ο υπεύθυνος του καταστήματος και σε κάθε περίπτωση ανάρτησης σε ιστοσελίδα, να αναφέρεται η πηγή.


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια