MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΘρεπτικές ΟυσίεςΗ σημασία των καροτενοειδών στην υγεία μας

Η σημασία των καροτενοειδών στην υγεία μας

Η σημασία των καροτενοειδών στην υγεία μας
Φώτο Η σημασία των καροτενοειδών στην υγεία μας

Η σημασία των καροτενοειδών στην υγεία μας

Τα χρώματα που βρίσκουμε στη φύση οφείλονται σε ουσίες που ονομάζονται χρωστικές. Μια ομάδα χρωστικών ουσιών είναι και τα καροτενοειδή, τα οποία περιέχονται σε πολλά τρόφιμα και προσδίδουν το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί χρώμα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές καροτενοειδών (ντομάτα, πιπεριά, καρότα, βερίκοκα κ.ά.).
Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περίπου 600 είδη καροτενοειδών από τα οποία, τα 40 βρίσκονται στη διατροφή μας και μόλις τα 14 από αυτά χρησιμοποιούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα πιο σημαντικά είναι:

α-κατοτένιο, β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτείνη, κρυπτοξανθίνη και ζεαξανθίνη. Η χρωστικές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές στη διατροφή μας, όχι μόνο για το χρώμα που προσδίδουν στα τρόφιμα αλλά και για την αντιοξειδωτική τους δράση η οποία είναι ανάλογη της βιταμίνης C και της βιταμίνης Ε.
Δείτε και Ο Ρόλος των Αντιοξειδωτικών Ουσιών
Γιατί τα αντιοξειδωτικά είναι σύμμαχος της υγείας μας

Σύμφωνα με τους ερευνητές η επαρκής πρόσληψη καροτενοειδών προλαμβάνει την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, καταρράκτη κ.ά. Σε έρευνα με δείγμα 1300 ηλικιωμένους, εμφανίστηκε ως 50% μικρότερη πιθανότητα καρδιακής πάθησης και ως 75% καρδιακής προσβολής σε εκείνους που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες καροτενοειδών.

Η δράση τους είναι πολύ σημαντική καθώς αποτελούν την πρόδρομη ουσία για το σχηματισμό της βιταμίνης Α. Επίσης, προστατεύουν το εσωτερικό των φυτών από τις ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται όταν αυτά εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Χωρίς την ύπαρξή τους τα φυτά θα καταστρέφονταν λίγο μετά την ανατολή του ηλίου.

Έτσι λοιπόν προστατεύουν και τα δικά μας κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται στον οργανισμό μας από διάφορες μεταβολικές διεργασίες, από τον καπνό του τσιγάρου, τα λιπάσματα, τα καυσαέρια κ.ά.
Δείτε και Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη της νεότητας και ποιές τροφές την περιέχουν
Βιταμίνη Α: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις έλλειψής και υπερβιταμίνωσης

Πιο αναλυτικά:

α-καροτένιο.

Οι καλύτερες πηγές α-καροτενίου είναι τα καρότα και οι νεροκολοκύθες. Έρευνες έχουν δείξει ότι δρουν ενάντια στον καρκίνο των πνευμόνων καθώς υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χαμηλής λήψης λαχανικών και α-καροτένιου και της υψηλότερης συχνότητας εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων στους καπνιστές.

Μαζί με το λυκοπένιο, είναι τα πιο δραστικά καροτενοειδή στη μείωση του σχηματισμού «κακής» χοληστερόλης ( LDL)
Δείτε Όταν το καρότο θεραπεύει!
Καρκίνος του πνεύμονα: Αιτίες και συμπτώματα
και Απίθανη τεχνική που θα σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα

β-καροτένιο.

Είναι το πιο σύνηθες καροτενοειδές στη διατροφή και το πιο αποτελεσματικό στη μετατροπή του σε βιταμίνη Α. Ενδεικτικά, για τη μετατροπή 1μg βιταμίνης Α απαιτούνται μόλις 6μg β-καροτενίου ενώ χρειάζονται 12μg από τα υπόλοιπα καροτενοειδή.

Η λήψη μεγάλης ποσότητες β-καροτενίου από τη διατροφή έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στην πρόληψη και την εξάλειψη πολλών ειδών καρκίνου. Επίσης, προστατεύει αποτελεσματικά το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία, γι’αυτό τα τελευταία χρόνια προστίθεται σε πολλές αντηλιακές κρέμες. Οι κύριες πηγές β-καροτενίου είναι τα καρότα, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, το σπανάκι και το πεπόνι cantaloype.

“Τροφή”: Συγκρατήστε και αυτό σας παρακαλώ.. Σε Συνέδριο Προληπτικής Ιατρικής ανακοινώθηκε ότι το Βήτα-Καροτένιο έχει κάθετη επίπτωση στην πρόληψη του καρκίνου και στην αναστροφή του. ‘Έτσι χωρίσανε δύο ομάδες ανθρώπων όπου η μία λάμβανε συνθετικά συμπληρώματα Βήτα-Καροτένιου και η δεύτερη λάμβανε πάλι συμπληρώματα Βήτα-Καροτένιου, αλλά από φυσική πηγή αυτή τη φορά.

Τα αποτελέσματα;

– Από φυσική πηγή είναι άκρως ενεργό, παρατηρήθηκε μείωση έως 67%! ! !
– Από εργαστήριο αντιθέτως, όχι μόνο δεν μειώθηκε, ή έστω να παρέμενε στάσιμος, αλλά έδειξε και αύξηση 7% -12%
Δείτε και Βιταμίνη Α και β-καροτένιο: Συμπληρώματα και καρκίνος

Λυκοπένιο.

Το βρίσκουμε στις ντομάτες, το καρπούζι και το ροζ γκρέιπφρουτ. Είναι ο πιο αποτελεσματικός εξολοθρευτής του μονήρους οξυγόνου (1Ο2, τύπος ελεύθερης ρίζας). Έρευνες στο Χάρβαρντ έδειξαν ότι άντρες που καταναλώνουν 10 μερίδες φαγητών την εβδομάδα με βάση την ντομάτα, περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης του προστάτη κατά 45%.
Δείτε και Λυκοπένιο: Μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με πολλά οφέλη
Οι τροφές με λυκοπένιο μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού και εμφράγματος.

Λουτεΐνη κ ζεαξανθίνη.

Είναι κίτρινα καροτενοειδή αλλά περιέχονται κυρίως στα πράσινα λαχανικά ( σπανάκι, μπιζέλια, λαχανίδα, μπρόκολο, σέλινο, κόκκινη πιπεριά) και το χρώμα τους καλύπτεται από την χλωροφύλλη. Εντοπίζονται στα μάτια και προστατεύουν την όραση από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Έτσι αποτρέπουν την εκφύλιση της ώχρας, μια οφθαλμική ασθένεια που εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου και αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στα ηλικιωμένα άτομα.
Πως επιδρούν τα Καροτενοειδή-Λουτεΐνη και Ζεαξανθίνη, στην όραση 

Κρυπτοξανθίνη.

Εντοπίζεται στα πορτοκάλια, τα ροδάκινα, τα μανταρίνια την παπάγια και είναι το λιγότερο διαδεδομένο καροτενοειδές από αυτά που αναφέρθηκαν. Μια μελέτη έδειξε ότι γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα αυτού του καροτενοειδούς στο αίμα τους.

Η έλλειψη καροτενοειδών από τη διατροφή μας σημαίνει έλλειψη βιταμίνης Α και έχει τα ίδια αποτελέσματα με την ανεπάρκεια της στον οργανισμό. Δηλαδή, δερματικές παθήσεις, λοίμωξη του αναπνευστικού και βλάβη στα μάτια που σε σοβαρή έλλειψη μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση.

Αντίθετα, υψηλές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο χρώμα της επιδερμίδας και ειδικότερα στις παλάμες και τα πέλματα. Πρόκειται όμως για προσωρινή παρενέργεια που υποχωρεί με τη μείωση της πρόσληψης.

Βουρνάζη Μάρθα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

“Τροφή”: Επιτρέψτε μου να επαναλάβω κάτι το οποίο είναι πολύ σοβαρό και δηλώνει ξεκάθαρα την δράση των τεχνητών σε σχέση με τις φυσικές ουσίες και το τι πραγματικά έχει ανάγκη ο οργανισμός μας:

Σε Συνέδριο Προληπτικής Ιατρικής ανακοινώθηκε ότι το Βήτα-Καροτένιο έχει κάθετη επίπτωση στην πρόληψη του καρκίνου και στην αναστροφή του. ‘Έτσι χωρίσανε δύο ομάδες ανθρώπων όπου η μία λάμβανε συνθετικά συμπληρώματα Βήτα-Καροτένιου και η δεύτερη λάμβανε πάλι συμπληρώματα Βήτα-Καροτένιου, αλλά από φυσική πηγή αυτή τη φορά.

Τα αποτελέσματα;

– Από φυσική πηγή είναι άκρως ενεργό, παρατηρήθηκε μείωση έως 67%! ! !
– Από εργαστήριο αντιθέτως, όχι μόνο δεν μειώθηκε, ή έστω να παρέμενε στάσιμος, αλλά έδειξε και αύξηση 7% -12%…  

Και δεν είναι οι μόνες αποδείξεις των προβλημάτων που δημιουργούν αντί να λύνουν τα συνθετικά συμπληρώματα: Επικίνδυνα τα συμπληρώματα ασβεστίου: Γιατί ΔΕΝ πρέπει να τα παίρνουμε

Έτσι, εάν χρειάζεστε να συμπληρώσετε θρεπτικά στοιχεία, οφείλετε να το κάνετε με κάτι ΦΥΣΙΚΌ, ώστε να το αντιλαμβάνεται ο οργανισμός ως τροφή και να το απορροφάει σε πολύ μεγάλο βαθμό, να το βιο-διαθέτει και να ΜΗΝ προσπαθεί να το αποβάλλει!! 

Ιδανικά, με περιεκτικότητα 80% περισσότερου β-καροτενίου από το καρότο, έχω να σας προτείνω τα ΑΓΡΙΑ γαλαζοπράσινα φύκια (A.F.A.) τα οποία είναι 100% ΠΛΗΡΗΣ τροφή και περιέχουν: 

Τα διαθέτω ως πιστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής, ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. 

Για περισσότερα στοιχεία και αγορά επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Τα καροτενοειδή και η δράση τους! 

Οι άγνωστοι «ευεργέτες» της υγιείας μας!

Η διατροφή των 4 χρωμάτων που απογειώνει τους δείκτες υγιείας!


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια