Κάλιο: Μειώνει την πίεση, προλαμβάνει εγκεφαλικά και οστεοπόρωση

kalio-meionei-tin-piesi-prolamvanei-egkefalika-kai-osteoporosi

Το κάλιο και η σημασία του στον οργανισμό.
Απαραίτητο για την μείωση της πίεσης, για την πρόληψη εγκεφαλικών αλλά και για την οστεοπόρωση. Τροφές που περιέχουν νάτριο και κάλιο.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr

Το κάλιο είναι μεταλλικό στοιχείο με πολλούς σημαντικούς ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ιδιότητες του καλίου και η σημασία του για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού είναι μεγάλη. Είναι το τρίτο πιο βασικό μέταλλο στον οργανισμό μας και παίζει κυρίαρχο ρόλο στην υγεία μας, όπως στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.
Δείτε και Βότανα και χρήσεις για το νευρικό σύστημα

Το κάλιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό, βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας υγρών και επιτρέπει στα νεύρα και στους μύες να λειτουργούν σωστά. Τα επίπεδα του διατηρούνται φυσιολογικά όταν υπάρχει ισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν κάλιο και της αποβολής της περίσσειας καλίου με τα ούρα.

Το κάλιο είναι το κύριο ενδοκυττάριο κατιόν. Το 90% του ολικού καλίου του σώματος είναι ενδοκυττάριο και μόνο το 2% είναι εξωκυττάριο. Τα φυσιολογικά άτομα διατηρούν το ισοζύγιο καλίου εκκρίνοντας ημερησίως ένα ποσό καλίου ίσο με το ποσό που προσλαμβάνεται με την τροφή εκτός από ένα μικρό ποσοστό που απομακρύνεται με τα κόπρανα και τον ιδρώτα. Η ρύθμιση της συγκέντρωσης καλίου στον ορό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω των νεφρών. Η αλδοστερόνη και σε μικρότερο βαθμό τα γλυκοκορτικοειδή αυξάνουν την απέκκριση καλίου από τους νεφρούς.

Το κάλιο είναι θετικά φορτισμένο ιόν (κατιόν) και βρίσκεται κυρίως στο υγρό στο εσωτερικό (ενώ το νάτριο είναι το κυρίαρχο κατιόν στο εξωκυττάριο υγρό). Οι συγκεντρώσεις του καλίου είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτερες στο εσωτερικό των κυττάρων από ότι στο εξωτερικό τους. Αντίθετα, οι συγκεντρώσεις του νατρίου είναι περισσότερο από 10 φορές μικρότερες στο εσωτερικό του κυττάρου από ότι στο εξωτερικό.

Οι διαφορά της συγκέντρωσης του νατρίου και καλίου κατά μήκος της κυτταρικής μεμβράνης ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Όταν υπάρχει λίγο νάτριο στο εξωκυττάριο υγρό και αρκετό κάλιο στο εσωτερικό του κυττάρου, η παρακράτηση νερού είναι μικρή έξω από τα κύτταρα και η καρδιά δεν χρειάζεται να αυξήσει την αρτηριακή πίεση προκειμένου το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά να εισέλθουν μέσα στα κύτταρα. 
Δείτε και Ηλεκτρολύτες Κάλιο και Νάτριο: Κλειδί η Ισορροπία

Βέβαια, όπως και κάθε άλλο διατροφικό συστατικό, το κάλιο πρέπει να βρίσκεται σε μια φυσιολογική συγκέντρωση στο σώμα, δηλαδή δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ, ούτε λίγο.

Μια αφύσικα χαμηλή συγκέντρωση καλίου αναφέρεται ως υποκαλιαιμία.
Η έλλειψη καλίου πάντως είναι σπάνια, γιατί πολλές τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά είναι πλούσιες σε κάλιο.
Η υποκαλιαιμία είναι το πιο συχνό αποτέλεσμα εκτεταμένης έλλειψης καλίου, π.χ. από παρατεταμένο εμετό, τη χρήση διουρητικών, κάποιες μορφές παθήσεων των νεφρών ή διαταραχές του μεταβολισμού. Μερικά από τα συμπτώματα έλλειψης καλίου είναι η αίσθηση κούρασης και ατονία στους μυς, η καρδιακή αρρυθμία, οι έντονοι πονοκέφαλοι, η εφίδρωση, οι μυϊκές κράμπες και το τρέμουλο.
Δείτε και Αισθάνομαι διαρκώς κούραση; Τι μπορεί να έχω;
Αρρυθμίες: πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν;
Γιατί παθαίνετε κράμπες στα πόδια την νύχτα: Πως να απαλλαχτείτε

Αφύσικα υψηλές συγκεντρώσεις καλίου αναφέρονται ως υπερκαλιαιμία.
Η υπερκαλιαιμία συμβαίνει όταν η λήψη καλίου ξεπερνά την ικανότητα των νεφρών να το αποβάλλουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά. Να σημειωθεί ότι δεν πρέπει κάποιος να λαμβάνει το κάλιο από συμπληρώματα διατροφής καθώς μπορεί να λάβει υπερβολικές ποσότητες.
“Τροφή”: Ένας ακόμη λόγος που συνηγορεί με την προτροπή μου να ΜΗΝ καταναλώνετε συμπληρώματα, τύπου βιταμίνης C ή D, Β, η οποιασδήποτε άλλης, είτε σίδηρο, ασβέστιο, και όλα τα υπόλοιπα ΣΥΝΘΕΤΙΚΆ συμπληρώματα, γιατί ο οργανισμός ΔΕΝ τα αναγνωρίζει και εκτός του ότι καταβάλει προσπάθεια για να τα αποβάλει, ΔΕΝ τα διαθέτει καν για να καλύψει τις ανάγκες του: Άχρηστα τα συμπληρώματα βιταμινών!
Ενώ όταν λαμβάνετε συμπληρώματα από ΦΥΣΙΚΈΣ πρώτες ύλες, τότε και εφόσον δεν συντρέχει λόγος για το αντίθετο, θα είναι σαν να έχετε φάει πολλές μαζί μπανάνες! Και τι κάνει ο οργανισμός, όταν έχει περίσσεια στοιχείων, απλώς τα αποβάλλει δια της φυσικής οδού! 

Η διατροφή πλούσια σε κάλιο φαίνεται ότι έχει ισχυρές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Συσχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή αποπληξία, καρδιοπάθεια και γενικά, για καρδιαγγειακή πάθηση.
Δείτε και Καρδιαγγειακά νοσήματα: Ποια είναι, Πρόληψη, Εναλλακτική Αντιμετώπιση
Σημάδια που δείχνουν καρδιακά προβλήματα και πως θα τα εξαλείψετε

Το κάλιο είναι απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή των ατόμων με υπέρταση, διότι βοηθάει στην απομάκρυνση του νατρίου. Πολλοί έχουν συνδέσει τη διατροφή που είναι υψηλή σε νάτριο (αλάτι) με την υπέρταση, αλλά αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι και η διατροφή χαμηλή σε κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο λόγος για τον οποίο το κάλιο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, φαίνεται να είναι η δράση του στην αρτηριακή πίεση. Το κάλιο βοηθά στη μείωση της υψηλής πίεσης και συμβάλλει στη θεραπεία κατά της υπέρτασης.
Δείτε Υπέρταση και Αλάτι, Μύθοι και Πραγματικότητες!
και 12 θεραπείες από… σπίτι για να μειώσετε την πίεση

Το κάλιο δεν αποθηκεύεται στο σώμα μας και έτσι πρέπει να το προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής. Υπάρχουν τροφές αλλά και προϊόντα στο εμπόριο που είναι εμπλουτισμένα με κάλιο (π.χ. ρόφημα φρούτων με κάλιο) τα οποία βοηθούν στην αποβολή του νατρίου από το αίμα και συνεπώς στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
“Τροφή”: Διαφωνώ κάθετα με οποιαδήποτε παρέμβαση και επεξεργασία, ακόμη και αυτού του είδους, καθώς τα πράγματα συνήθως είναι πολύ διαφορετικά από ότι θέλουν να μας δείξουν: Σχολικό Πείραμα ΣΟΚ αποκαλύπτει με τι… εμπλουτίζουν τα δημητριακά

Άλλες σημαντικές ιδιότητες του καλίου είναι η λειτουργία του εγκεφάλου, αφού τα κανάλια καλίου στον εγκέφαλο παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Μερικές έρευνες έχουν δείξει μειωμένες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα που ακολουθούσαν με διατροφή πλούσια σε κάλιο. Σε άτομα με διαβήτη, μια διατροφή χαμηλή σε κάλιο μπορεί να ρίξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, προκαλώντας υπογλυκαιμία. 
Δείτε Οι 11 καλύτερες τροφές που ενισχύουν τη μνήμη!
και 10 σημεία κλειδιά που προειδοποιούν για εγκεφαλικό επεισόδιο
Αθηρωματική πλάκα – Χοληστερίνη και εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια 

Μια άλλη, εξίσου σημαντική ιδιότητα του καλίου είναι, ότι βοηθά στα αντανακλαστικά των νεύρων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά μηνυμάτων από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Επίσης, το κάλιο ευθύνεται για τη σύσπαση των μυών του σώματος.

Κάποιοι θεωρούν το κάλιο αγχολυτικό, αφού τονώνει τον οργανισμό από το άγχος και το στρες. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει το κάλιο στον μεταβολισμό των λιπών, της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων, αφού λαμβάνει μέρος στη διαδικασία διάσπασης αυτών των θρεπτικών συστατικών.
Δείτε Πέψη & Υγεία – Μέρος Β: Πρωτεΐνες & Λίπη.
και Πέψη & Υγεία – Μέρος Α: Γενικά η Πέψη & Πληροφορίες για τους Υδατάνθρακες.

Κάλιο και οστεοπόρωση
Να σημειωθεί ότι εκτός από τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος, το κάλιο παίζει ρόλο και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Το κάλιο μειώνει την απέκκριση του ασβεστίου από το σώμα, ενώ το αλάτι (νάτριο) οδηγεί το ασβέστιο έξω από το σώμα. Μελέτες έχουν δείξει θετική σχέση μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε κάλιο και της υγείας των οστών, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών. Αυτό υποδηλώνει ότι τροφές πλούσιες σε κάλιο μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Δείτε 12 συμβουλές για την ενίσχυση των οστών
και Οστεοπόρωση: αιτίες, συμπτώματα, πρόληψη και αντιμετώπιση

Φυσιολογικές τιμές
3,8-5 mEq/L
SI 3,8-5 mmol/L.

Ούρα
25-120 mEq/24h
SI: 25-120 mmol/24h.

Aυξημένο Κάλιο (υπερκαλιαιμία) οφείλεται σε:

Σε χρόνια νεφρική νόσο παρουσιάζονται υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα, λόγω της μειωμένης αποβολής του από τον ελαττωμένο ή ανύπαρκτο όγκο ούρων. Υιοθετώντας διατροφή χαμηλή σε κάλιο μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης υπερκαλιαιμίας και των συνεπειών αυτής, όπως σοβαρή μυϊκή αδυναμία, παράλυση και καρδιακές αρρυθμίες που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο. Προληπτικά μέτρα για την διατήρηση χαμηλών επιπέδων καλίου, αποτελούν η δίαιτα χαμηλή σε κάλιο και η αποφυγή της χρήσης φαρμάκων που αυξάνουν τα επίπεδα καλίου

Μειωμένο Κάλιο (υποκαλιαιμία) παρουσιάζεται σε:

 • Ελλιπής πρόσληψη από του στόματος ή ενδοφλεβίως
 • Εγκαύματα 
 • Διάρροια 
 • Διουρητικά 
 • Υπεραλδοστερονισμός
 • Σύνδρομο Cushing
 • Νεφρική σωληναριακή οξέωση
 • Ασκίτης
 • Κυστική ίνωση
 • Στένωση νεφρικής αρτηρίας
 • Τραύμα
 • Σύνδρομο Fanconi
 • Σύνδρομο Bartter
 • Υπεργλυκαιμία
 • Αλκάλωση
 • Έμετοι

Συμπτώματα έλλειψης καλίου περιλαμβάνουν αφύσικη ξηρότητα δέρματος, ακμή, κρυολογήματα, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, διάρροια, μειωμένη λειτουργία αντανακλαστικών, οίδημα, νευρικότητα, ανικανοποίητη δίψα, αυξομοιώσεις στον ρυθμό της καρδιάς, μη ανοχή στη γλυκόζη, αϋπνία, μυϊκή κόπωση και αδυναμία, ναυτία και εμετό, περιοδικούς πονοκεφάλους, πρωτεϊνουρία και κατακράτηση νατρίου.

Η εμφάνιση έλλειψης του καλίου είναι σπάνια, γιατί το κάλιο απαντάται σε αρκετές τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά.

Οι αθλητές είναι μια κατηγορία πληθυσμού που έχει αυξημένες ανάγκες σε κάλιο, ειδικότερα σε περιόδους εντατικής άσκησης, για να αντικαταστήσουν την απώλεια μυϊκής μάζας και απώλεια καλίου που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα, κατά τη διάρκεια της άθλησης.
Δείτε και Μία πρόταση 100% Φυσικής Διατροφής για Αύξηση του Μυϊκού Όγκου

Σε περιπτώσεις που έχουν μεγάλη απώλεια καλίου, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν μυϊκές κράμπες και αρρυθμίες στην καρδιά. Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή 1 μπανάνα μετά από μια ώρα άσκησης, αρκούν για να επαναφέρουν το κάλιο στον οργανισμό.

Η ελάχιστη ποσότητα καλίου που χρειάζεται ένας άνθρωπος καθημερινά είναι πάνω από 2.000 mg (2 γραμμάρια). Υπολογίζεται όμως ότι χρειάζεται 4.000-5.000 mg την ημέρα, για να έχει προστασία από την υπέρταση. (Όσο για το αλάτι, 1 γραμμάριο την ημέρα καλύπτει τις ανάγκες σας ωστόσο επιτρέπεται να λαμβάνεται μέχρι 5-6 γραμμάρια, ήτοι ένα κουταλάκι του γλυκού κάτι που περιέχει 2,4 γραμμάρια νατρίου).

Τροφές που περιέχουν κάλιο είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια, καθώς και τα νέα προϊόντα Becel pro-activ για την αρτηριακή πίεση (προϊόν επάλειψης και ροφήματα με φρούτα).
“Τροφή”: Ομολογώ ότι νιώθω τουλάχιστον δυσάρεστα όταν διαπιστώνω ότι ειδικοί της υγιείας, προτρέπουν στην αγορά προϊόντων τύπου Becel. Δείτε γιατί και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας: Χοληστερίνη – Φλεγμονές και Becel pro-activ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΙΟ
ΤΡΟΦΕΣ
(100 g)
NΑΤΡΙΟ
mg
ΚΑΛΙΟ
mg
Γάλα φρέσκο πλήρες50150
Γάλα σκόνη πλήρες4401270
Γάλα σκόνη αποβουτυρωμένο5501650
Γιαούρτι στραγγισμένο71150
Βούτυρο αλατισμένο87015
Φυστικοβούτυρο 350700
Μαργαρίνη αλατισμένη8005
Ψωμί άσπρο φρυγανισμένο640130
Μπισκότα τύπου “cream crackers”610120
Πιτυρούχα σκευάσματα16701070
Corn Flakes 116099
Κρέας κονσέρβα (λάντσεον μητ)1050140
Κρέας κονσέρβα (κορν μπηφ)950140
Σαλάμι 1850160
Λουκάνικα 1100190
Συκώτι (τηγανητό)190300
Ψάρια καπνιστά1200360
Τυρί επαλειφόμενο1170150
Τυρί Camembert1410110
Τυρί φέτα126070
Τυρί Danish Blue1420190
Ξηροί καρποί ανάλατοι4470
Ξηροί καρποί αλατισμένοι440680
Κύβοι βοδινού10300730
Αβοκάντο 10280
Αχλάδι 2130
Μήλο 2120
Καρπούζι 4120
Πορτοκάλι 3200
Σύκο 2270
Δαμάσκηνο 2260
Λεμόνι (χυμός)2140
Μπανάνα 1350
Πατάτες βραστές3330
Σκόνη Κακάο9501300
Λάχανο ωμό9240
Μαρούλι ωμό9240
Σπανάκι βραστό120490
Ντομάτα ωμή3290
Κρεμμύδι 10140
Σκόρδο 18373
Πιπεριές πράσινες ωμές2210
Μπάμιες7190
Φασόλια 28850
Πράσο βρασμένο6280
Προσοχή!
Μερικοί άνθρωποι, χρειάζεται να είναι προσεκτικοί με το κάλιο. Πρέπει να ρωτούν το γιατρό τους σχετικά με το πόσο κάλιο μπορούν να καταναλώνουν. Στους ανθρώπους αυτούς, περιλαμβάνονται οι ασθενείς με νεφρικές παθήσεις και ορισμένοι ασθενείς με υψηλή πίεση που παίρνουν αντιυπερτασικά φάρμακα.
Οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι η νόσος τους, δεν μπορούν να αποβάλλουν ικανοποιητικά το κάλιο από τον οργανισμό τους. Η υπερβολική συγκέντρωση καλίου στο αίμα, μπορεί να οδηγήσει σε υπερκαλιαιμία, που μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες καρδιακές αρρυθμίες.

Οι υπερβολικές ποσότητες καλίου είναι επικίνδυνες και μπορεί να προκαλέσουν καούρες ή τσούξιμο, γενικευμένη αδυναμία, παράλυση, νωθρότητα, ζάλη, διανοητική σύγχυση, χαμηλή αρτηριακή πίεση και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό. 

«Τροφή»: Εάν και εφόσον χρειάζεστε κάτι για να συμπληρώσετε θρεπτικά στοιχεία που λείπουν από την διατροφή σας, σας διαθέτω ένα πραγματικά Δυνατό, Φυσικό Πολυβιταμινούχο προϊόν βασισμένο σε 9 ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ, που έχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και όλα μέταλλα/ιχνοστοιχεία, ένζυμα και καθώς προέρχεται από ΦΥΣΙΚΗ πηγή όλες αυτές οι ουσίες ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ μεταξύ τους!!

Όσοι ενδιαφέρεστε να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή και έτσι να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με τον φυσικότερο τρόπο, επικοινωνήστε στο μέιλ [email protected] 

Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.

Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *