MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΦρούταΚαλοκαιρινά φρούτα: Διατροφική αξία και συμβουλές κατανάλωσης

Καλοκαιρινά φρούτα: Διατροφική αξία και συμβουλές κατανάλωσης

Καλοκαιρινά φρούτα: Διατροφική αξία και συμβουλές κατανάλωσης
Καλοκαιρινά φρούτα: Διατροφική αξία και συμβουλές κατανάλωσης

Καλοκαιρινά φρούτα: Διατροφική αξία και συμβουλές κατανάλωσης

Επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή,, μορ. βιολόγος, medlabnews.gr
Τα κεράσια, το καρπούζι, το πεπόνι και τα ροδάκινα είναι υγιεινές τροφές που μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για γλυκό το καλοκαίρι. Πέρα από τη γλυκιά τους γεύση και το άρωμά τους, τα φρούτα προσφέρουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι καλή πηγή υδατανθράκων και φυσικά αντιοξειδωτικών.

Στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και με βάση τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, ένας υγιής ενήλικος πρέπει να καταναλώνει 3 με 4 μερίδες φρούτων ημερησίως. 

Ο παρακάτω οδηγός παρέχει πληροφορίες για το πώς να διαλέξουμε το καλύτερο καλοκαιρινό φρούτο και το ποια είναι τα διατροφικά οφέλη του καθενός:

ΚΕΡΑΣΙΑ KAI ΒΥΣΣΙΝΑ

Είτε προτιμάτε τα γλυκά κεράσια ή τα βύσσινα, μπορούμε να τα απολαύσουμε φρέσκα για μία μικρή περίοδο του έτους.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥΣ: Τα κεράσια και τα βύσσινα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά: σε ανθοκυανίνες, που ενισχύουν τις αντιοξειδωτικές άμυνες του οργανισμού και σε κερκετίνη που πιθανόν βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης μία καλή πηγή ινών, καλίου και Βιταμινών Α και C.
Δίνουν 47 θερμίδες / 100γρ, 11.9 γρ. υδατανθράκες, 81.5 γρ. νερό και 1.7 γρ. φυτικές ίνες.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ: Προτιμήστε να καταναλώσετε κεράσια την εποχή τους (Μάιο – Ιούλιο). Επιλέξτε τα κεράσια με σφιχτή σάρκα, που είναι συμπαγή και γυαλιστερά χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημεία.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Διατηρήστε τα κεράσια στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά.
TIP: Αποτελούν ιδανική τροφή για μαθητές σε περιόδους εξετάσεων. Πλούσια σε Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενισχύουν την συγκέντρωση και μειώνουν την πνευματική κόπωση.
Δείτε: Κεράσια: Γλυκά, τραγανά και ευεργετικά σαν φάρμακο!
και Βύσσινο: Ξινό κεράσι με 17 ευεργετικές ουσίες-Συνταγή βυσσινάδας

ΡΟΔΑΚΙΝΑ

Τα ροδάκινα είναι άφθονα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ζουμερά και νόστιμα, πέρα από τον παραδοσιακό τρόπο, μπορείτε να τα απολαύσετε ψιλοκόβοντας τα μέσα στο πρωινό γιαούρτι σας ή τα δημητριακά, να φτιάξετε νόστιμες πίτες ή να πειραματιστείτε προσθέτοντάς τα σε ευφάνταστες καλοκαιρινές συνταγές.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥΣ: πέρα από την υπέροχη γεύση τους, τα ροδάκινα είναι πλούσια σε Βιταμίνη A, C και κάλιο. Είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών, β-καροτένιου (το οποίο τους προσφέρει το βαθύ ροδακινί χρώμα τους) και φλαβονοειδή, τα οποία επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και μειώνουν τον κίνδυνο κάποιων τύπων καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, μόνο με 60 θερμίδες το καθένα και πλούσια σε ίνες, είναι το ιδανικό φρούτο για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

Δίνει 28 θερμίδες / 100γρ, 6.2 γρ. υδατάνθρακες, 79.6 γρ. νερό και 2.1 γρ. φυτικές ίνες.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ: Διαλέξτε ροδάκινα με έντονο και ελαφρώς γλυκό άρωμα. Όσο πιο μαλακά είναι τόσο πιο ώριμα είναι. Το έντονο χρώμα δεν είναι χαρακτηριστικό ωριμότητας αλλά ποικιλίας. Αποφύγετε τα ροδάκινα που πρασινίζουν, έχουν κοπεί πολύ νωρίς και δεν θα ωριμάσουν σωστά. Μη ζουλάτε ποτέ τα ροδάκινα καθώς τραυματίζονται εύκολα.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: εάν τα ροδάκινα που αγοράσατε χρειάζεται να ωριμάσουν, μη τα στοιβάζετε το ένα πάνω στο άλλο αλλά δώστε τους λίγο χώρο και φυλάξτε τα για 1-2 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις ωριμάσουν μεταφέρετε τα στο ψυγείο και καταναλώστε τα μέσα σε μία εβδομάδα.
Δείτε: Ροδάκινο: Η απόλαυση του καλοκαιριού!

ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥΣ: Το κύριο διατροφικό στοιχείο που δίνει είναι οι φυτικές ίνες οπότε είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα καλό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Δίνει 50 θερμίδες / 100 γρ, 12.4 γρ υδατάνθρακες και 80.2 γρ νερό, 2.5 γρ φυτικές ίνες.
Για περισσότερα Νεκταρίνια, ένας αντιοξειδωτικός θησαυρός

ΚΑΡΠΟΥΖΙ:

Το πλέον καλοκαιρινό φρούτο, αγαπημένο μικρών και μεγάλων μας ξυπνά όμορφες αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία. Ζουμερό και με γλυκιά γεύση, μας αναζωογονεί και μας δροσίζει χωρίς να μας φουσκώνει.

ΤΑ ΟΦΈΛΗ ΤΟΥ: το καρπούζι έχει 40% περισσότερο λυκοπένιο (γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες) από τη ντομάτα. Το λυκοπένιο που περιέχεται στο καρπούζι απορροφάται εύκολα χωρίς να χρειάζεται μαγείρεμα, αντίθετα με τις ντομάτες, και είναι αρκετά σταθερό ακόμα και όταν το καρπούζι διατηρηθεί στο ψυγείο. Το καρπούζι είναι επίσης μία καλή πηγή Βιταμινών A και C ενώ προσφέρει και Βιταμίνη Β6, β-καροτένιο, θειαμίνη και κάλιο.

Δίνει: 21 θερμίδες / 100γρ, 5.3 γρ. υδατανθράκες, 94 γρ. νερό. Δεν περιέχει φυτικές ίνες

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ: Το καρπούζι που θα διαλέξετε πρέπει να είναι συμπαγές και συμμετρικό, χωρίς χτυπήματα και κοψίματα. Θα πρέπει να είναι σχετικά βαρύ για το μέγεθός του και να έχει ένα κιτρινωπό σημείο από τη μία μεριά, εκεί που αφέθηκε να ωριμάσει στον ήλιο. Το ιδανικό καρπούζι έχει πυκνή, σφιχτή και ζουμερή σάρκα.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Πλύνετε ολόκληρο το καρπούζι σε καθαρό, τρεχούμενο νερό και στεγνώστε το πριν το κόψετε. Η θερμοκρασία του πρέπει να διατηρείτε, εάν το αγοράσετε δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου αποθηκεύστε το και σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψετε. Αντίστοιχα, αποθηκεύστε το στο ψυγείο αν το έχετε αγοράσει από ψυγείο.
Δείτε: Καρπουζοθεραπεία για βαθιά αποτοξίνωση!
και Οι τροφές με λυκοπένιο μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού και εμφράγματος.

ΠΕΠΟΝΙ

Βγαίνουν στην αγορά από τα τέλη Μαΐου και τα βρίσκουμε μέχρι τον Οκτώβριο.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
Δίνει: 21 θερμίδες / 100γρ, 5.0 γρ. υδατανθράκες, 94.2 γρ. νερό, 0.9 γρ. φυτικές ίνες

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ: Πρέπει να διαλέγουμε πεπόνι βαρύ σε σχέση με τον όγκο του, που να μην έχει μαλακά σημεία ή ρωγμές πάνω στο φλοιό του και να μυρίζει έντονα. Στην αγορά βρίσκουμε τα πεπόνια που είναι μακρουλά (αργίτικα) και αρκετά νόστιμα, αλλά και τα μικρά στρογγυλά (ζακυνθινά) που προτιμάνε περισσότερο οι καταναλωτές λόγω του σχήματος και του μεγέθους τους.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Αν το πεπόνι είναι άγουρο, μπορούμε να το κρατήσουμε εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσει. Αν πάλι το έχουμε κόψει και είναι ώριμο, πρέπει να το φυλάμε τυλιγμένο στο ψυγείο, για να μη μυρίσουν και τα υπόλοιπα τρόφιμα.
Δείτε περισσότερα: Πεπόνι κατά της καρδιοπάθειας, του εγκεφαλικού και της… κυτταρίτιδας

ΒΕΡΙΚΟΚΚΟ:

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ: Είναι πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο και ρετινόλη-βιταμίνη Α.
Δίνει 28 θερμίδες / 100 γρ, 6.7 γρ υδατάνθρακες και 86.6 γρ νερό, 2.1 γρ φυτικές ίνες.
Το χνούδι του στη φλούδα του είναι για πολλούς αιτία δυσανεξίας και για αυτό το αποφεύγουν. Το βερίκοκο δίνει ωραία μαρμελάδα αλλά και κομπόστα. Πολύ καλό σε ωμή αλλά και ξερή μορφή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Δείτε: Βερίκοκα – Τα «χρυσά αυγά του ήλιου»!

ΣΥΚΑ:

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ: Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και για αυτό και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία εντέρου.

Δίνουν 41 θερμίδες / 100 γρ, 9.5 γρ υδατάνθρακες και 84.6 γρ νερό, 2.5 γρ φυτικές ίνες.
Τα σύκα καταναλώνονται ωμά αλλά και αποξηραμένα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και έτσι πρέπει να αποφεύγονται, όπως και σε άτομα με διαβήτη.
Δείτε: Σύκο: ένα φρούτο με 9 οφέλη, που… γλυκαίνει το τέλος του καλοκαιριού!
Φτιάχνουμε: Παστέλι σύκο με καρύδια!
Συνταγή για την Κερκυραϊκή “συκομαΐδα”!

ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ: Τα μούσμουλα είναι πολύ πλούσια σε ίνες και άρα από τις καλύτερες επιλογές για τα άτομα με δυσκοιλιότητα. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, συγκριτικά με άλλα φρούτα. Ιδιαίτερη γεύση που δεν το κάνει και το πιο δημοφιλές φρούτο
Δίνουν 42 θερμίδες / 100 γρ, 10.6 γρ υδατάνθρακες και 74.5 γρ νερό, 10.2 γρ φυτικές ίνες.
Δείτε: Μούσμουλο, ένα παρεξηγημένο καλοκαιρινό φρούτο δύναμης

ΠΡΟΣΟΧΗ: Καλοκαιρινά φρούτα: Διατροφική αξία και συμβουλές κατανάλωσης

• Ο χυμός φρούτων δεν έχει κανένα θρεπτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με ολόκληρο το φρούτο, καθώς δεν διαθέτει φυτικές ίνες, παρά μόνο στις περιπτώσεις, όπου περιέχεται ο πολτός του φρούτου στο σκεύασμα. Λόγω της έλλειψης φυτικών ινών, οι χυμοί έχουν την τάση να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, γι’ αυτό και στα άτομα με διαβήτη συστήνεται η κατανάλωση ωμών φρούτων και όχι η κατανάλωση χυμών.
Και φυσικά καμία σχέση ο φυσικός χυμός με αυτούς του εμπορίου: Πόσο «φυσικοί» είναι οι φυσικοί χυμοί;
Χυμοί πλούσιοι σε… ζαχαρόνερο!

• Ένα ακόμα πλεονέκτημα των φρούτων είναι ότι περιέχουν λίγες θερμίδες. Ένα μέτριο φρούτο μας δίνει λιγότερες από 100 θερμίδες, ενώ το μόνο φρούτο που ξεπερνάει αυτόν τον αριθμό είναι το αβοκάντο, το οποίο περιέχει λιπίδια (κυρίως μονοακόρεστα) και μας δίνει περίπου 300 θερμίδες.

• Οι καταλληλότερες ώρες κατανάλωσης των φρούτων είναι στα ενδιάμεσα γεύματα, ώστε να αυξάνεται η απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών και να υπάρχει η δυνατότητα σταθερής παροχής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δείτε ακόμη: Απλοί τρόποι για να αφαιρέσετε φυτοφάρμακα από φρούτα και λαχανικά

Φρούτα: έχουν την υψηλότερη αντικαρκινική δράση από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο

Έξυπνοι τρόποι για να μην μας χαλάσουν φρούτα και λαχανικά

Και ΠΡΟΣΟΧΗ ότι τρώμε, φροντίζουμε να είναι στην ώρα του: Φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους!


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια